1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Relatie en verandering binnen zwangerschap en het ouderschap

    Gepubliceerd op: 8-29-2024Bewerkt op: 8-29-2024
    Verloskundigen Praktijk Born e.o. Gepubliceerd op: 8-29-2024Bewerkt op: 8-29-2024
    Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Born e.o.
    Wat gaat er allemaal veranderen

    Veranderingen in je relatie: zwangerschap en partnerschap in balans

    Zwanger zijn is een reis die je niet alleen maakt, maar samen met je partner. Deze periode brengt niet alleen fysieke en emotionele veranderingen met zich mee, maar kan ook een grote impact hebben op je relatie. Terwijl jullie je voorbereiden op de komst van een baby, veranderen de dynamiek en de rolverdeling in jullie relatie. Dit kan uitdagend zijn, maar met de juiste communicatie en begrip kan het jullie ook dichter bij elkaar brengen.

    De Uitdagingen van veranderende rollen

    Een van de grootste veranderingen die optreedt tijdens de zwangerschap, is de verschuiving in rollen binnen de relatie. Waar jullie voorheen misschien vooral gefocust waren op elkaar, komt er nu een derde persoon bij die veel aandacht en zorg zal vragen. Dit kan leiden tot een nieuwe dynamiek, waarbij een van jullie zich misschien meer richt op de praktische zaken zoals werk en financiën, terwijl de ander zich meer bezighoudt met de voorbereiding op de baby.

    Deze veranderingen kunnen soms spanningen veroorzaken, vooral als een van jullie zich overweldigd voelt door de nieuwe verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om deze gevoelens met elkaar te bespreken en samen een evenwichtige verdeling van taken te vinden.

    Communicatie is key

    Communicatie is essentieel in deze periode van verandering. Het is belangrijk om regelmatig met elkaar te praten over hoe jullie je voelen en welke verwachtingen jullie hebben. Misschien maken jullie je zorgen over hoe jullie relatie zal veranderen, of voelen jullie je onzeker over jullie nieuwe rol als ouders. Door open en eerlijk te praten, kunnen jullie samen oplossingen vinden en voorkomen dat kleine irritaties uitgroeien tot grotere problemen.

    Tijd voor elkaar blijven maken, zonder baby!!!!!!!!!!!

    Hoewel de komst van de baby een groot deel van jullie aandacht zal opeisen, is het belangrijk om tijd voor elkaar te blijven maken. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig samen iets leuks te doen, zoals een avondje uit of een wandeling in de natuur. Of gewoon een avondje samen op de bank in alle rust even afschakelen en tijd voor elkaar. Deze momenten helpen om de band tussen jullie sterk te houden en herinneren jullie eraan waarom jullie voor elkaar hebben gekozen. Al is het maar 2 uurtjes even iets anders, het is goud waard!

    Samen voorbereiden

    De voorbereiding op de komst van de baby kan een mooie kans zijn om samen te werken en jullie band te versterken. Dit kan variëren van het inrichten van de babykamer tot het volgen van een zwangerschapscursus of het bespreken van jullie opvoedingsideeën. Door deze voorbereidingen samen te doen, zorgen jullie niet alleen voor een betere voorbereiding op de komst van de baby, maar versterken jullie ook het teamgevoel binnen de relatie.

    Maak gebruik van elkaars Sterke punten

    Het is belangrijk om bij de verdeling van taken tijdens de zwangerschap en daarna rekening te houden met ieders interesses en sterke kanten. Taken die binnen je interessegebied liggen of waar je goed in bent, zullen je minder snel belasten. Dit kan de samenwerking soepeler laten verlopen en spanningen verminderen. De taken waar jullie beiden minder goed in zijn of minder interesse in hebben, kunnen in balans verdeeld worden, zodat niemand zich buitensporig belast voelt.

    Verwachtingen over en tijdens de Bevalling, Kraamweek en Ouderschap

    Naast de dagelijkse veranderingen in jullie relatie, is het cruciaal om verwachtingen rondom de bevalling, kraamweek en het ouderschap naar elkaar uit te spreken. Hoe willen jullie de bevalling aanpakken? Wat verwachten jullie van elkaar tijdens de kraamweek? En hoe zien jullie jullie rolverdeling in het ouderschap? Door eerlijk en open hierover te praten, kunnen jullie samen een balans vinden en zorgen dat jullie op dezelfde lijn zitten wanneer de baby er is.

    Het is goed om te realiseren dat jullie samen zullen groeien in deze nieuwe rol als ouders. Perfectie bestaat niet, en dat hoeft ook niet. Wat telt, is dat jullie samen jullie best doen en flexibel blijven in het omgaan met de uitdagingen die op jullie pad komen. Zo kunnen jullie als team sterker uit deze periode komen en een stevige basis leggen voor de toekomst van jullie gezin.

    Grootste valkuil: Moeheid en frustratie

    De eerste maanden met een baby kunnen zowel prachtig als uitputtend zijn. Gebroken nachten, huiluurtjes en de constante zorg kunnen ervoor zorgen dat zowel jij als je partner je soms gewoon ‘klaar’ voelen met alles. Het is een periode waarin jullie allebei op de proef worden gesteld, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ongelijke Verdeling van Zorg en Vermoeidheid Een veelvoorkomend gevoel bij nieuwe moeders is dat, nadat ze de hele dag met de baby hebben doorgebracht, ze bij thuiskomst van hun partner het liefst meteen de baby willen overdragen. Dit gevoel kan vooral sterk zijn als de baby een onrustige dag heeft gehad, bijvoorbeeld door een sprongetje of doorkomende tandjes of een regeldagje. De moeder heeft dan vaak het idee dat de vader ‘vers’ is en nog niet te maken heeft gehad met het constante zorgen, troosten en vermaken van de baby. Dit kan leiden tot gevoelens van ongelijkheid, waarbij de moeder denkt: “Jij hebt de hele dag nog niet voor de baby hoeven zorgen, nu is het jouw beurt.”

    Ook Vader is Moe Maar vergeet niet dat de vader, die misschien de hele dag gewerkt heeft, ook moe kan zijn en even wil afschakelen. De werkdag kan mentaal vermoeiend zijn geweest, en net zoals jij verlangt naar een moment voor jezelf, kan ook hij behoefte hebben aan een beetje rust na een lange dag. Dit betekent niet dat hij niet betrokken wil zijn bij de zorg voor de baby, maar dat ook hij soms gewoon even vol zit en ruimte nodig heeft om te ontladen.

    Elkaar Ruimte Gunnen Het is belangrijk om elkaar die ruimte te gunnen. In plaats van meteen de baby over te dragen, kunnen jullie samen afspraken maken over hoe je met deze momenten omgaat. Bijvoorbeeld, als vader thuiskomt van het werk en even moet afschakelen, kan moeder nog een uurtje proberen vol te houden. Dit geeft vader de tijd om bij te komen, zodat hij daarna met volledige aandacht en energie voor de baby kan zorgen. Vervolgens kan moeder zich terugtrekken en even genieten van haar welverdiende rust, wetende dat vader het nu overneemt.

    Hulp van Familie en Vrienden Op dagen dat de vermoeidheid echt toeslaat en jullie allebei op zijn, kan het ook een goed idee zijn om een familielid of vriend te vragen om even op de baby te passen. Een uur of twee waarin jullie beide ouders even kunnen ontspannen, kan wonderen doen voor jullie gemoedstoestand en energie. Dit kan een korte wandeling zijn, een dutje of gewoon even samen op de bank zitten zonder verplichtingen. Deze kleine momenten van rust kunnen helpen om de balans te bewaren en zorgen dat jullie er daarna weer met hernieuwde energie tegenaan kunnen.

    Ondersteuning zoeken

    Als jullie merken dat de veranderingen in jullie relatie meer uitdagingen met zich meebrengen dan verwacht, kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een relatietherapeut of een zwangerschapscoach kan helpen bij het navigeren door deze periode en jullie voorzien van handvatten om met de veranderingen om te gaan.

    Conclusie

    Zwanger zijn en ouder worden, brengt zowel vreugde als onzekerheid met zich mee, en dit geldt ook voor je relatie. Door te focussen op open communicatie, tijd voor elkaar te maken en taken te verdelen op basis van ieders sterke punten, kunnen jullie de uitdagingen van de zwangerschap en het ouderschap in balans houden en als team sterker groeien.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard