1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Gezonde voeding tijdens de zwangerschap: Wat Wel en Niet te eten

    Gepubliceerd op: 8-29-2024Bewerkt op: 8-29-2024
    Verloskundigen Praktijk Born e.o. Gepubliceerd op: 8-29-2024Bewerkt op: 8-29-2024
    Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Born e.o.
    korte samenvatting over gezonde voeding in je zwangerschap en waar op te letten.

    Gezonde Voeding Tijdens de Zwangerschap: Wat Wel en Niet Te Eten

    Zwanger zijn is een bijzondere ervaring, maar het kan ook gepaard gaan met veel vragen en onzekerheden, vooral als het gaat om voeding. Er zijn talloze adviezen over wat je wel en niet zou moeten eten, en het kan soms moeilijk zijn om te weten wat nu echt belangrijk is voor jou en je baby. Laten we daarom enkele basisprincipes van gezonde voeding tijdens de zwangerschap doornemen, zodat jij je kunt focussen op wat echt telt.

    De Basis van Gezonde Voeding

    Een uitgebalanceerd dieet is de sleutel tot een gezonde zwangerschap. Dit betekent dat je voedingsmiddelen kiest die rijk zijn aan eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, vitamines, en mineralen. Groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten, en zuivel zijn allemaal essentieel voor zowel jouw gezondheid als die van je baby.

    Wat Moet je Zeker Eten?

    1. Groenten en Fruit
      Deze zijn rijk aan vitamines, mineralen, en vezels. Vooral groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli bevatten veel foliumzuur, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Tip: Vindt je het moeilijk om voldoende groente en fruit te eten, probeer dan bij elke maaltijd en tussendoortje een beetje te pakken. Bijv een bruine boterham met kaas en kokkommer stukjes erbij, tussendoortje wat snacktomaatjes. Of een bakje joghurt met wat gemengd fruit ( evt ook diepvriesfruit), en een bakje appelstukjes als tussendoor. Vaak wanneer je het klein snijdt en gewoon op tafel zet, lukt het 'snacken' van fruit en groente veel makkelijker dan wanneer je een heel stuk appel of heel stuk komkommer moet halen en in 1x opeten.

    2. Volkorenproducten
      Volkorenbrood, havermout, en bruine rijst leveren vezels en vitamines die belangrijk zijn voor je energieniveau en spijsvertering.

    3. Eiwitten
      Magere eiwitten zoals kip, vis, eieren, en peulvruchten ondersteunen de groei van de baby. Vis zoals zalm bevat bovendien omega-3 vetzuren, die de hersenontwikkeling van je baby bevorderen.

    4. Zuivelproducten
      Zuivel zoals melk, yoghurt, en kaas leveren calcium, wat essentieel is voor de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby. Calcium wordt beter opgenomen als er een bron van vit D is toegevoegd, vaak is dit al in het product zelf toegevoegd en anders neem je het waarschijnlijk al als multivitamine of druppels tot je in de zwangerschap. Let echter op dat wanneer je vanuit ons (verloskundige/gyn) ijzertabletten moet slikken of Floradix gebruikt, dat je dan calciumhoudend producten niet tegelijk nuttigd. Dit belemmerd de opname van het ijzer. Zorg dat er dan altijd 2 uur voor en 2 uur na inname van je extra ijzer geen calcumproduct gebruikt wordt.

    Wat Moet je Liever Vermijden?

    1. Rauw of Ondergekookt Vlees
      Rauw vlees kan schadelijke bacteriën zoals salmonella bevatten, wat kan leiden tot voedselvergiftiging. Zorg ervoor dat al het vlees goed doorbakken is.

    2. Ongepasteuriseerde Zuivelproducten
      Ongepasteuriseerde melk en kazen kunnen listeria bevatten, een bacterie die gevaarlijk kan zijn voor je baby. Kies altijd voor gepasteuriseerde producten.

    3. Certain Seafood
      Vermijd vissoorten met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn en zwaardvis. Kwik kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Kies in plaats daarvan voor vis met een laag kwikgehalte, zoals zalm en sardines.

    4. Caffeïne
      Hoge hoeveelheden cafeïne worden in verband gebracht met een verhoogd risico op een miskraam. De aanbevolen limiet is 200 mg cafeïne per dag, wat neerkomt op ongeveer één kopje koffie.

    Hydratatie en Supplementen

    Voldoende water drinken is essentieel tijdens de zwangerschap. Goede hydratatie ondersteunt de groei van je baby en helpt zwangerschapskwaaltjes zoals constipatie en blaasontstekingen te voorkomen. Naast een gezond dieet is het vaak verstandig om prenatale vitamines te nemen. Het handigste is dit vaak in een speciaal ontworpen 'mama' multivitamine. Deze supplementen zorgen ervoor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, zelfs als je dieet niet altijd perfect is. Supplementen die zo natuuridentiek mogelijk zijn, met de actieve vormen van de vitamines, worden het beste opgenomen door je lijf. Voorbeelden zijn Vitakruid dag &nacht mama, Orthica prenafem, Bianutrics prenatal ( bij gastric bypass) of Vitals elke dag mama. Voor visolie toevoeging: Vitals ultra pure omega, ecology omega 3, of vitakruid Forte. Commerciele merken zoals Davitamon mama compleet, kruidvat/etos huismerk mama, Lucovitaal etc etc. Zijn niet verkeerd, maar zijn geen natuuridentieke preparaten, waardoor je lijf het meeste niet kan verwerken en via de urine weer afvoert. Je krijgt dan nauwelijks iets binnen van de juiste vitamines en mineralen.

    Gebruik Je Gezonde Verstand

    Naast al deze richtlijnen is het ook belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Eten tijdens de zwangerschap hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het oude gezegde "te is nooit goed" is hier van toepassing. Overdrijf niet met bepaalde voedingsmiddelen, zelfs niet met gezonde keuzes. Het draait allemaal om balans. Eet gevarieerd, luister naar je lichaam, en vermijd extreme diëten of overmatig gebruik van supplementen tenzij dit is voorgeschreven door je arts/verloskundige.

    Blijf Op De Hoogte

    De richtlijnen voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap kunnen in de loop van de tijd veranderen. Daarom is het verstandig om altijd de meest actuele adviezen te raadplegen. Voedingscentrum.nl is een betrouwbare bron die regelmatig de laatste richtlijnen en adviezen bijwerkt. Voor directe en snelle informatie kun je ook de ZwangerHap-app downloaden, ontwikkeld door het Voedingscentrum. Deze app is speciaal ontworpen om aanstaande moeders te helpen snel te checken welke voedingsmiddelen veilig zijn tijdens de zwangerschap.

    Conclusie

    Het maken van gezonde voedingskeuzes tijdens de zwangerschap is een van de beste dingen die je kunt doen voor jezelf en je baby. Door te focussen op voedzame, gevarieerde maaltijden, het vermijden van bepaalde risicovolle voedingsmiddelen, en je gezonde verstand te gebruiken, leg je een solide basis voor een gezonde zwangerschap. Vergeet niet om regelmatig de meest actuele informatie te checken via Voedingscentrum.nl en de ZwangerHap-app te gebruiken als handige hulpbron. Zo kun je met vertrouwen genieten van deze bijzondere tijd in je leven.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard