Fabels en feiten rondom Zwangerschap
Wist je dat...
1. ...één glaasje rode wijn niet veilig is tijdens de zwangerschap? Er wordt weleens gezegd dat één glaasje rode wijn geen kwaad kan. Helaas is dit een fabeltje. Elke hoeveelheid alcohol kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. De veiligste keuze is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens je zwangerschap. Het risico op aandoeningen zoals het Foetaal Alcohol Syndroom is de moeite niet waard.
2. ...stoppen met roken niet slecht is vanwege stress voor de baby? Sommige mensen denken dat stoppen met roken meer stress veroorzaakt, wat slecht zou zijn voor de baby. Echter, de voordelen van stoppen met roken zijn enorm groot. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en ademhalingsproblemen voor je baby. Bovendien kan roken leiden tot het vroegtijdig loslaten van de placenta, wat levensbedreigend kan zijn voor de baby.
3. ...je niet echt voor twee hoeft te eten? Veel zwangere vrouwen horen dat ze voor twee moeten eten. Hoewel je extra voedingsstoffen nodig hebt, betekent dit niet dat je dubbel zoveel moet eten. In het tweede trimester heb je ongeveer 340 extra calorieën per dag nodig, en in het derde trimester ongeveer 450 extra calorieën. Focus op gezonde en voedzame keuzes!
4. ...pindakaas en noten eten de kans op allergieën niet vergroot? Er is geen bewijs dat het eten van pindakaas of noten tijdens de zwangerschap de kans op allergieën bij je baby vergroot. In feite kan het eten van een gevarieerd dieet juist helpen om allergieën te voorkomen. Noten zijn een geweldige bron van eiwitten en gezonde vetten, dus voel je vrij om ervan te genieten.
5. ...je niet echt weet of je baby meer haar krijgt door brandend maagzuur? Veel mensen geloven dat brandend maagzuur tijdens de zwangerschap betekent dat je baby veel haar zal hebben. Dit is een grappige mythe die gedeeltelijk op waarheid berust. Er is enig bewijs dat hogere oestrogeenspiegels, die zowel brandend maagzuur als haargroei kunnen beïnvloeden, met elkaar verbonden zijn. Toch is het geen garantie voor een baby met een volle haardos!
6. ...je zonder zorgen je haar kunt verven? Er zijn zorgen geweest over haarkleuring tijdens de zwangerschap, maar de meeste onderzoeken tonen aan dat het veilig is. De chemicaliën in haarverf worden nauwelijks opgenomen door de huid, dus het risico voor je baby is minimaal. Als je het zeker wilt weten, kun je altijd voor ammoniakvrije producten kiezen of wachten tot na het eerste trimester.
7. ...een koude douche geen miskraam veroorzaakt? Er is een fabel dat het nemen van een koude douche tijdens de zwangerschap een miskraam kan veroorzaken. Dit is niet waar. Koude douches zijn veilig en kunnen zelfs helpen om zwelling te verminderen en je energieniveau te verhogen. Geniet gerust van een verfrissende douche!
8. ...seks tijdens de zwangerschap veilig is? Veel stellen maken zich zorgen over seks tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen is het helemaal veilig en kan het zelfs goed zijn voor de relatie. Tenzij je arts anders adviseert vanwege specifieke medische redenen, kun je gewoon blijven genieten van intimiteit met je partner.
9. ...kattenbakken schoonmaken risico’s met zich meebrengt? Katten kunnen een parasiet bij zich dragen die toxoplasmose veroorzaakt, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Het is daarom verstandig om het schoonmaken van de kattenbak aan iemand anders over te laten tijdens je zwangerschap. Als je het toch zelf moet doen, draag dan altijd handschoenen en was je handen grondig.
10. ...het vliegen tijdens de zwangerschap meestal veilig is? Als je een gezonde zwangerschap hebt, is vliegen meestal veilig tot ongeveer 36 weken. Het is echter altijd verstandig om je arts te raadplegen voordat je reist. Zorg ervoor dat je tijdens de vlucht regelmatig beweegt, veel water drinkt en een stoel kiest met voldoende beenruimte.
11. ...je niet op je rug hoeft te slapen? Veel vrouwen maken zich zorgen dat slapen op hun rug de bloedsomloop naar de baby kan belemmeren. Hoewel het waar is dat slapen op je zij, vooral de linkerzij, de bloedsomloop kan verbeteren, hoef je je geen zorgen te maken als je wakker wordt op je rug. Probeer comfortabel te liggen, en je lichaam zal je de juiste signalen geven.
12. ...je geen glazen water moet vermijden? Sommige zwangere vrouwen vermijden het drinken van te veel water uit angst voor watervergiftiging. Dit is een zeldzaam probleem. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, omdat uitdroging complicaties kan veroorzaken. Drink voldoende water, vooral in warm weer en na lichaamsbeweging.
13. ...het gebruik van een jacuzzi of bubbelbad veilig kan zijn met de juiste voorzorgsmaatregelen? Het gebruik van een jacuzzi of bubbelbad kan veilig zijn tijdens de zwangerschap, mits je alert bent op je lichaamstemperatuur. Zorg ervoor dat het water niet te heet is en dat je lichaamstemperatuur niet boven de 38 graden Celsius stijgt. Vermijd jacuzzi’s en bubbelbaden als je vliezen gebroken zijn om infectiegevaar te voorkomen. Wees ook voorzichtig met openbare jacuzzi’s, omdat deze minder hygiënisch kunnen zijn en het risico op vaginale schimmelinfecties zoals candida tijdens de zwangerschap kunnen verhogen.
14. ...het veilig is om te sporten tijdens de zwangerschap? Veel vrouwen denken dat ze moeten stoppen met sporten zodra ze zwanger zijn. Het tegendeel is waar! Regelmatige lichaamsbeweging kan je energieniveau verhogen, rugpijn verminderen en je helpen om beter te slapen. Overleg met je trainer/fysio/begeleider welke oefeningen veilig zijn, en luister naar je lichaam. Let wel op, vanaf 16wkn zwangerschap wordt het afgeraden om specifiek de buikspieren te trainen. In een gecombineerde oefening kan dit wel. Bijv. sit-ups mijden, maar een plank oefening kan wel.
15. ...het belangrijk is om stress te beheersen? Hoewel een beetje stress onvermijdelijk is, kan chronische stress tijdens de zwangerschap negatieve effecten hebben. Het is belangrijk om technieken te vinden om te ontspannen, zoals yoga, meditatie of een rustig wandelingetje. Dit helpt niet alleen jou, maar ook de ontwikkeling van je baby.
We hopen dat deze weetjes je hebben geholpen om feiten van fabels te onderscheiden. Als je nog vragen hebt of onzekerheden voelt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd voor je klaar!