1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De belangrijke eerste 1000 dagen van je kind

    Gepubliceerd op: 6-13-2024Bewerkt op: 6-13-2024
    Verloskundigen Praktijk Born e.o. Gepubliceerd op: 6-13-2024Bewerkt op: 6-13-2024
    Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Born e.o.
    Wist je dat de eerste 1000 dagen van het leven van je kind cruciaal zijn voor hun toekomst? Deze periode legt de basis voor hun gezondheid, groei en ontwikkeling. Ontdek hoe voeding, liefde en aandacht in deze vroege fase een levenslange impact kunnen hebben.

    De Belangrijke Eerste 1000 Dagen van je Kind

    Beste ouders,

    Wist je dat de eerste 1000 dagen van het leven van je kind – vanaf tbevruchting tot ze 2 jaar zijn – heel belangrijk zijn voor hun gezondheid en geluk later?

    Waarom zijn de eerste 1000 dagen zo belangrijk?

    1. Snelle groei en ontwikkeling

    Je kind groeit en ontwikkelt zich heel snel in de eerste 1000 dagen. Het brein van je kind groeit dan sneller dan ooit. Als ze 2 jaar zijn, is hun brein al voor 80% ontwikkeld. Wat er in deze tijd gebeurt, beïnvloedt hoe goed ze later kunnen leren en omgaan met anderen.

    2. Voeding

    Goede voeding is super belangrijk. Wat je kind eet in deze tijd, helpt hun brein, hun immuunsysteem en hun groei. Moedermelk is bijvoorbeeld perfect voor baby's. Het geeft ze de juiste voeding en beschermt ze tegen ziektes. Maar vergeet niet dat ze in de buik ook alles via jouw als moeder binnenkrijgen. Let zoveel mogelijk om een gezond voedingspatroon tijdens je zwangerschap.

    3. Genen en omgeving

    De wetenschap laat zien dat dingen zoals voeding en stress de werking van genen kunnen veranderen. Dit betekent dat de zorg en ervaringen in de eerste 1000 dagen een grote invloed hebben op de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Teveel stress zorgt ervoor dat jouw kindje ook al deze stresshormonen binnenkrijgt va de navelstreng. Zijn/haar immuunsysteem gaat deze hoeveelheid als 'normaal' aanzien en daarop ontwikkelen. Dit lijdt dus vanaf het prille begin al tot een ontregeld stresssysteem bij jouw kindje, met als gevolg vaak gevoeligheid ervoor en problemen m.b.t stress in het latere leven. 'Burn-out op kinderleeftijd bijvoorbeeld. Stressvrij leven is niet mogelijk en moet ook ons streven niet zijn, maar zoek naar de balans, en doe op zijn tijd een stapje terug, voor zowel jezelf als je kindje.

    Wat zegt de wetenschap?

    1. Leren en denken

    Onderzoek toont aan dat de eerste 1000 dagen belangrijk zijn voor het leren en denken. Kinderen die genoeg aandacht en spel krijgen, doen het later beter op school. Zeker in de eerste maanden zijn een paar minuten per dag meer als voldoende.

    2. Gezondheid later

    Een goede start helpt ziektes te voorkomen. Kinderen die goed gevoed( een gezond en gevarieerd eetpatroon) zijn, hebben later minder kans op overgewicht, diabetes en hartziektes. De basis voor een gezond lichaam wordt gelegd in deze vroege periode.

    3. Emoties en sociaal gedrag

    Liefdevolle en veilige relaties met ouders en verzorgers helpen kinderen sterke emotionele en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Goede banden en positieve interacties geven kinderen een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen. 'veilige hechingsband'

    Wat kun je doen?

    1. Goede voeding

    Zorg voor goede waardevolle voeding tijdens de zwangerschap en geef je baby na de geboorte, als het kan, borstvoeding. Geef gezonde vaste voeding rond de zes maanden of later als je merkt dat je kindje er nog niet klaar voor is. Gebruik kwalitatieve vitamines indien je merkt dat het voor jouw zelf moeilijk is om gevarieerd te eten, door bijv. zwangerschapsmisselijkheid.

    2. Stimuleren

    Help de hersenen van je kind zich te ontwikkelen door met ze te praten, voor te lezen en te spelen. Eenvoudige dingen zoals zingen en knuffelen zijn al heel waardevol! Leg de telefoon wat vaker aan de kant, zodat jouw kindje jouw emoties kan lezen in je gezicht en kan leren spiegelen.

    3. Liefde en veiligheid

    Zorg voor een veilige en liefdevolle omgeving. Reageer op de signalen van je kind ( nee je verwend hem niet)en bouw een sterke band op. Dit geeft je kind het vertrouwen en de veiligheid die ze nodig hebben om te groeien. Wist je dat het zelfs bewezen is dat hoe meer we ons kind troosten, nabijheid en veiligheid bieden in het eerste jaar, hoe meer zelfvertrouwen en leergierigheid het kind ontwikkeld en uiteindelijk minder veel huilt en meer op avontuur uitgaat zodra ze kunnen lopen. Ze weten immers dat mama en papa er altijd zijn om op terug te vallen. Een mooie om te onthouden is: ' Een kind verwennen betekent vaak dat je ze dingen geeft die ze niet echt nodig hebben, zoals speelgoed of snoep ( materialistisch iets). Maar liefde, geborgenheid en troost zijn basisbehoeften die je nooit te veel kunt geven.

    De eerste 1000 dagen zijn een unieke kans om een goede basis te leggen voor de toekomst van je kind. Door te letten op voeding, stimulatie en liefdevolle zorg, kun je de ontwikkeling en gezondheid van je kind positief beïnvloeden. Laten we samen zorgen voor een goede start voor alle kinderen!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard