1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    category-image

    Voeding

    Van flesvoeding, borstvoeding tot vaste voeding en moeilijke eters. In deze categorie lees je er alles over!

    Terug

    Voeding

    Geschreven door: ZP® - Magazine
    ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine
    Hoeveel en wat voor soort voeding heeft jouw baby nodig? Het is een behoorlijk avontuur om voor de eerste keer wegwijs te worden met de voedingsbehoeften van je baby.

    Voeding in het eerste levensjaar van je kind

    Wanneer je baby geboren is, is het afgelopen met zijn constante toevoer van perfecte hoeveelheden voedingsstoffen, direct via de navelstreng. Je kunt kiezen voor flesvoeding of borstvoeding voor je pasgeborene, of een combinatie ervan. Vanaf 4 maanden kun je dan beginnen met het geven van oefenhapjes (4-6 maanden). In dit artikel kun je alles lezen over de voeding van je baby in het eerste levensjaar!

    Borstvoeding

    Mits de omstandigheden het toelaten, is borstvoeding voor veel vrouwen de eerste keus qua voeding voor hun baby. Jonge baby’s drinken gemiddeld 8 tot 10 keer per dag van de borst. Borstvoeding geven gebeurt vaak al vanaf de geboorte op verzoek. Je baby geeft aan wanneer hij honger heeft, dit kun je herkennen aan verschillende signalen. Bijvoorbeeld zuigbewegingen, sabbelen en het bewegen van armen en benen. Wanneer je niet altijd in de gelegenheid bent om borstvoeding te geven, bijvoorbeeld door werk of een avondje uit, is kolven een goede optie. Een borstkolf kan je overal mee naartoe nemen en je baby kan daardoor ook gevoed worden met borstvoeding zonder jouw aanwezigheid.

    Flesvoeding

    Flesvoeding is een goed alternatief wanneer borstvoeding niet lukt, niet mag of niet kan. De hoeveelheid flesvoeding die een baby nodig heeft is afhankelijk van het gewicht. Over het algemeen kun je de vuistregel aanhouden van 150ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur, maar dit is enkel een richtlijn. De ene baby zal meer nodig hebben dan de ander. Weegt je baby 5 kilo, dan zou hij dus 5x150ml = 750 ml flesvoeding moeten drinken op een dag.

    Vaste voeding

    Wanneer vaste voeding?

    De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om minimaal zes maanden borst- of flesvoeding te geven. Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kun je beginnen met het geven van kleine hapjes vaste voeding, zodat je baby vast kan wennen. Deze voeding vervangt de borst- of flesvoeding niet, maar is een toevoeging. De meeste ouders doen dit met geprakte oefenhapjes van verschillende groenten en/of fruit. Elke baby is verschillend, kijk goed naar de individuele behoeften van je kind.

    Het introduceren van vaste voeding aan je baby kan een spannende stap zijn in zijn of haar ontwikkeling. Het is belangrijk om te beginnen met zachte, gepureerde voedingsmiddelen die gemakkelijk te verteren zijn voor de gevoelige maag van je baby. Denk aan gepureerde groenten zoals wortelen, zoete aardappelen en pompoen, en fruitpuree zoals appels, peren en bananen. Door de introductie van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen in zijn of haar dieet aan te moedigen, kun je je baby helpen wennen aan verschillende smaken en texturen, wat de ontwikkeling van een gevarieerd voedingspatroon op latere leeftijd kan bevorderen.

    Hoeveel vaste voeding?

    Dit is een overzicht van de aanbevolen hoeveelheid vast voedsel per dag voor baby's van 6 maanden tot 1 jaar. In deze periode is de voornaamste bron van voeding nog steeds de flesvoeding of borstvoeding, maar vaste voeding zal een steeds grotere rol gaan spelen:

    6 maanden:

    • Begin met 1 tot 2 eetlepels gepureerd of geprakt voedsel, één of twee keer per dag.
    • Introduceer langzaam verschillende soorten gepureerd voedsel, zoals groenten en fruit.

    7-8 maanden:

    • Verhoog de hoeveelheid tot 2 tot 4 eetlepels gepureerd voedsel, twee tot drie keer per dag.
    • Voeg geprakte granen en zachte vlees- of vispuree toe aan het dieet.

    9-10 maanden:

    • Verhoog de portiegrootte tot 3 tot 5 eetlepels gepureerd voedsel, drie keer per dag.
    • Voeg gestoomde of gekookte groenten, zacht fruit en kleine stukjes zacht voedsel toe voor kauwtraining.

    11-12 maanden:

    • Verhoog de portiegrootte tot 3 tot 6 eetlepels gepureerd voedsel, drie keer per dag.
    • Voeg zachte stukjes fruit, groenten, en kleine stukjes zacht voedsel toe, zoals pasta, rijst of zacht gekookt ei.

    Het meest complete cursusportaal voor tijdens en na jouw zwangerschap!

    Leer alles wat je wilt weten en volg de cursus op jouw moment, in jouw veilige thuisomgeving.
    Kom er hier achter of jouw verzekeraar ons online cursuspakket ook vergoedt.

    cursus-zwangerschap

    cursus
    Zwangerschap

    cursus-bevallen

    cursus
    Bevallen

    cursus-borstvoeding

    cursus
    Borstvoeding

    Allergieën

    Het is een goed idee om zo vroeg mogelijk te beginnen met het geven van verschillende soorten voeding aan je baby. Heeft je kind een aanleg voor een pinda-allergie of kippenei-allergie, dan kan deze aanleg verminderen door je kind al op vroege leeftijd met deze producten in aanraking te laten komen. Dit wordt aangeraden door het voedingscentrum. Geef hem dus een stukje roerei of pure pindakaas, zonder toevoegingen, en kijk hoe je kind hierop reageert. Je kunt het ei of de pinda’s ook verwerken in bijvoorbeeld een fruithapje.

    Veel voorkomende allergenen zijn pinda's, noten, melk, eieren, vis en schaaldieren. Om te voorkomen dat je baby een allergische reactie ontwikkelt, is het raadzaam om nieuwe voedingsmiddelen één voor één te introduceren en gedurende enkele dagen te observeren hoe je baby erop reageert. Let op tekenen van allergie, zoals huiduitslag, braken, diarree, of moeite met ademhalen. Als je vermoedt dat je baby een allergische reactie heeft, ga dan gelijk naar de eerste hulp.

    Voedselvoorkeuren

    Naarmate je baby ouder wordt, zal hij of zij waarschijnlijk bepaalde voedselvoorkeuren ontwikkelen. Het is belangrijk om de voedingsvoorkeuren van je baby te respecteren en te reageren op signalen van verzadiging en ontevredenheid. Laat je baby wennen aan verschillende smaken en texturen door een gevarieerd dieet aan te bieden, inclusief groenten, fruit, granen en eiwitten. Moedig gezonde eetgewoonten aan door het goede voorbeeld te geven en samen als gezin te eten. Dit kan een positieve invloed hebben op de eetgewoonten van je kind op de lange termijn.

    Vitamines

    Om in het juiste tempo te kunnen groeien heeft je baby extra vitaminesupplementen nodig om dit je ondersteunen. Extra vitamine D en K zijn hierbij erg belangrijk. Kinderen tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig, wat je kunt geven in de vorm van druppeltjes. Jonge kindjes kunnen deze vitamine namelijk nog niet voldoende uit voeding en het zonlicht halen. Vitamine K kan je vanaf de achtste dag na de geboorte geven. Omdat je baby in de eerste drie maanden nog niet de juiste darmbacteriën heeft om dit zelf aan te maken. Dit geldt alleen voor baby’s die volledige borstvoeding krijgen of minder dan 500ml flesvoeding per dag.

    Na de babytijd wordt een vitamine D supplement standaard aangeraden voor kinderen, tot in iedere geval 4 jaar. Kinderen kunnen die vitamine namelijk nog niet goed genoeg uit zonlicht halen. Daarnaast hebben kinderen met een gezond voedingspatroon niet vaak supplementen nodig, tenzij je kind vegetarisch of veganistsch wordt opgevoed.

    Honger herkennen

    Niet alleen borstvoeding kan je op verzoek geven, ook bij flesvoeding mag je gerust naar de behoeftes van je baby luisteren. Je zult zelf snel genoeg doorkrijgen wanneer je baby honger heeft. Hij kan dan smakken, zoeken naar de fles, zich uitstrekken, zijn ademhaling veranderen of zuigen op zijn handjes. Je baby is dan op zoek naar de fles, en je het is dan beter om het gewoon gelijk te geven, voordat je baby echt wanhopig en overstuur raakt.

    Het meest complete cursusportaal voor tijdens en na jouw zwangerschap!

    Leer alles wat je wilt weten en volg de cursus op jouw moment, in jouw veilige thuisomgeving.
    Kom er hier achter of jouw verzekeraar ons online cursuspakket ook vergoedt.

    cursus-zwangerschap

    cursus
    Zwangerschap

    cursus-bevallen

    cursus
    Bevallen

    cursus-borstvoeding

    cursus
    Borstvoeding

    • group-image

      Vaste voeding

      6 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard