1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Vliezen gebroken: hier moet je op letten

    Gepubliceerd op: 7-14-2020Bewerkt op: 5-31-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-14-2020Bewerkt op: 5-31-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigen Praktijk Alkmaar
    Je vliezen kunnen breken op verschillende momenten voor of tijdens de bevalling. Soms breken de vliezen spontaan voordat de weeën komen en soms tijdens de bevalling pas. Hoe herken je vruchtwaterverlies? Wat moet je weten over gebroken vliezen en waar moet je op letten?

    Waarom breken je vliezen?

    Tijdens de zwangerschap zit je baby veilig in je baarmoeder, in de vruchtwaterzak. De vruchtwaterzak bestaat uit twee vliezen. Deze vliezen en de placenta zijn één geheel. In de vruchtwaterzak wordt je baby beschermd tegen invloeden van buitenaf. Door de gevulde vruchtzak kan je baby zich ontwikkelen: bewegen, oefenen met ademhaling bewegingen. De vruchtwaterzak wordt steeds dunner naarmate je baby groeit, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de vruchtwaterzak bezwijkt onder de druk en het gewicht van je baby, maar ook door de hormonen, enzymen en weeën. Dit zorgt ervoor dat je vliezen breken, waardoor het vruchtwater uit de vruchtwaterzak naar buiten komt.

    Zijn mijn vliezen gebroken?

    Wanneer je vliezen breken, zal je dit herkennen aan het vrijkomen van vruchtwater. Dat vruchtwaterverlies kan in kleine beetjes komen, maar ook in een grote golf vruchtwater. De vliezen kunnen op meerdere plekken breken. Als dit centraal richting de uitgang gebeurt, dan zal er in een keer een grotere hoeveelheid vruchtwater vrijkomen. Als de vliezen hoger op scheuren, kan het echter ook met druppeltjes komen. In dat laatste geval kan het lastig zijn te weten of het ook echt vruchtwater is.

    De kleur van vruchtwater is helder, soms met wat witte vlokken. Het kan echter ook zijn dat het vruchtwaterverlies groen of bruin is, als je baby meconium in het vruchtwater heeft gepoept. In dit geval moet je gelijk de verloskundige bellen. Als er wat bloed gemengd in het vruchtwater zit, kan het wat roze zijn. Vruchtwater kun je niet ophouden zoals urine, en ook ruikt het niet zoals urine.

    Vliezen gebroken, en nu?

    • Gebroken vliezen na 37 weken zwangerschap

    Na de 37 weken zwangerschap kan in principe de bevalling op ieder moment beginnen. Bij de meeste vrouwen (90%) zullen eerst de weeën op gang komen. Bij een veel kleinere groep (10%) start de bevalling met het breken van de vliezen. Verder kunnen gedurende de hele bevalling de vliezen breken of gebroken worden. De vliezen breken tijdens de bevalling onder invloed van de hormonen die de vruchtwaterzak verzwakken, druk door de weeën en enzymen tijdens de bevalling die de vruchtwaterzak verzwakken.

    Als de bevalling begint met vliezen breken, zouden de weeën binnen 24 uur op gang moeten komen. De praktijk leert dat als de vliezen vroeg in de zwangerschap breken, dat dan de kans iets groter is dat het meer dan 24 uur duurt voor de weeën op gang komen. Naarmate het langer duurt voordat de weeën op gang komen, neemt de kans op een eventuele infectie toe. Er kan tot 72 uur worden afgewacht op het natuurlijk op gang komen van de weeën. Als dit niet het geval is, zal de bevalling worden ingeleid in het ziekenhuis. Het is nog niet bekend waarom vliezen voortijdig breken.

    • Gebroken vliezen voor 37 weken zwangerschap

    Als je vruchtwaterverlies hebt voor 37 weken zwangerschap, is er sprake van het vroegtijdig breken van vliezen. Neem in dit geval altijd direct contact op met je verloskundige. Het vroegtijdig breken van vliezen kan een oorzaak hebben (veel vruchtwater, meerling, slechter werken van de placenta), maar heel vaak zijn er geen duidelijke aanwijzingen.

    Instructies bij gebroken vliezen

    Als je vliezen zijn gebroken, volg dan de volgende instructies:

    • Zorg voor voldoende hygiëne: in je eigen omgeving zijn over het algemeen geen ziekte wekkende omstandigheden
    • Gebruik geen tampons
    • Heb geen geslachtsgemeenschap
    • Ga niet meer in bad
    • Bel de verloskundige direct als je vliezen vóór 37 weken zwangerschap breken
    • Bel de verloskundige direct als het vruchtwater groen, bruin van kleur is, dit is ongeacht de zwangerschapsduur
    • Bel de verloskundige direct als met het breken van de vliezen er ook direct veel helderrood bloedverlies is
    • Overleg met je verloskundige wanneer je belt als je vliezen breken tussen 37 en 42 weken en het vruchtwater er normaal uitziet

    Alles weten over gebroken vliezen en de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Bron: De Verloskundige
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard