Click here to read all the information in English
Spannende tijden, de bevalling in zicht!
Graag willen we rond 35 weken de bevalling met je doornemen. Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt. Hoe kun je je goed voorbereiden?
Wat kun je doen?
· Zoek en lees betrouwbare informatie over bevallen
· Stel vragen aan je verloskundige
· Bezoek een groepsvoorlichting bij je verloskundige rond de 30 weken of in het ziekenhuis
· Volg een zwangerschapscursus
· Oefen alvast wat ademhalingstechnieken
· Bespreek hoe en waar je wilt bevallen in een geboorteplan
· Regel iemand die jou continue ondersteuning kan bieden
Belangrijk!
Als je goed uitgerust bent, kun je beter tegen pijn. Dus rust in de laatste weken van je zwangerschap zo goed mogelijk uit. Neem op tijd zwangerschapsverlof en probeer rond de 36 weken zwangerschap de babykamer in orde te hebben en alle spullen in huis.
Geef aan wat je wilt
Weet je wat je wilt doen om met de pijn om te gaan? Geef je voorkeuren aan in een Geboorteplan Zie je op tegen de bevalling of heb je vragen? Bespreek dit met je verloskundige.
Regel dat er iemand bij je is om je te steunen
Door goede continue ondersteuning tijdens de bevalling blijkt dat vrouwen minder pijn hebben. Hierdoor hebben ze minder vaak behoefte aan pijnbehandeling met medicijnen.
Met al deze informatie willen we je alvast wat meer uitleg geven over de bevalling en alle zaken die daarbij komen kijken. Natuurlijk bespreken we de bevalling ook uitgebreid op het spreekuur. Kom gerust naar ons toe met je vragen, we nemen alles graag met je door om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling?
Wil je graag eerder al wat meer weten over het verloop van een bevalling? Op de website van De Verloskundige kun je heel veel informatie vinden over de bevalling en de periode erna.
Je kunt ter voorbereiding op je bevalling de volgende folders lezen, te vinden op onderstaande links:
- onze praktijkfolder over de bevalling
- folders Voorbereiding op de bevalling
- folder Bevallingshoudingen
- folders Bevallingspijn
Kraamtijd:
Na de bevalling begint je kraamtijd. Lees hier de informatie over de Kraamtijd
Hier enkele folders die informatie geven over deze periode en over de testen die gedaan worden bij je pasgeboren kindje:
- Onze folder Kraambed
- Algemene folder kraambed
- Folder Screening bij Pasgeborenen
Geboorteplan
In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.
Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is een beknopt document dat je digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4’tjes. Zorgverleners moeten het namelijk snel kunnen lezen.
Waarom een geboorteplan?
- je bent al bewust bezig met je bevalling, waardoor je je zo goed mogelijk voorbereid
- je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan.
- je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken.
- Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.
Geboorteplan bespreken
Bespreek het geboorteplan met je verloskundige. Zij kan je verdere uitleg geven en bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Vaak zijn er dan alternatieven.
Wat schrijf je in het geboorteplan?
- Waar je wilt bevallen
- Wie er bij de bevalling mogen zijn
- In welke houding je wilt bevallen
- Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
- Of je je baby zelf wilt aanpakken
- Wie de navelstreng door mag knippen
- Of je borstvoeding wilt geven
Niets in het plan staat vast
- Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen
- Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden
- De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis
- Er kunnen ingrepen nodig zijn
- Je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling
Maak een geboorteplan
Schrijf je geboorteplan. Je krijgt deze van ons rond 30 weken, dan bespreken we deze rond 35 weken. Als je alvast eerder wilt nadenken over een geboorteplan, download hiervoor ons geboorteplan: Bevalwensen. Het is handig om een paar kopieën te maken van de laatste versie. Voor jezelf, de kraamverzorgster, de verloskundige thuis en/of de zorgverlener in het ziekenhuis.
Digitale Tour
Op de website van Rondom Zwanger (gezamenlijke website van de verloskundigen en gynaecologen van deze regio) kun je mooie digitale tour zien binnen het Spaarne Gasthuis met voorlichting over de bevalling. Bekijk hier de digitale tour.
Tijdens het 36 weken consult zullen we alles met je doornemen en kun je al je vragen stellen wat betreft de bevalling en het kraambed. Voel je vrij om alles met ons te bespreken!
Op deze manier hopen we met jullie samen een mooi bevalplan op te kunnen stellen zodat we goed voorbereid de bevalling in kunnen.