1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Vermoeidheid en slaapproblemen tijdens de zwangerschap

    Gepubliceerd op: 11-11-2019Bewerkt op: 11-16-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-11-2019Bewerkt op: 11-16-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt. Waar ligt het aan dat je zo moe bent tijdens de zwangerschap? En kun je er iets aan doen?

    Waarom ben ik moe tijdens de zwangerschap?

    Vooral in de eerste drie maanden kun je heel moe zijn. Veel vrouwen hebben in deze periode meer behoefte aan slaap. Maar ook later in de zwangerschap kun je meer vermoeid zijn dan anders. Hieronder staan een aantal oorzaken beschreven. Slecht heel af en toe is er een medische oorzaak voor de vermoeidheid, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede. Ben je dus moe en futloos tijdens de zwangerschap, maak je dan vooral niet meteen druk en luister naar je lichaam: pak je rust wanneer je dat nodig hebt!

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Vermoeid door hormonen en lichamelijke veranderingen

    Tijdens de zwangerschap verandert er op hormonaal gebied erg veel. Een grote stijging in progesteron zorgt ervoor dat jij je zo uitgeput voelt. Naast hormonale veranderingen werkt je lichaam nu ook voor 2 personen in plaats van 1. Dat vraagt natuurlijk energie van je lichaam, je stofwisseling gaat sneller, je bloeddruk daalt en je suikerspiegel daalt.

    • Emotionele veranderingen kosten ook energie

    Niet alleen lichamelijk verandert er veel wanneer je zwanger bent. Ook op emotioneel gebied verandert er het een en ander wanneer je in verwachting bent. Ook hier hebben hormonen weer een rol in, maar er komen sowieso allemaal nieuwe en onbekende dingen op je af. Het is dus niet gek als de emoties je even te veel worden en je hierdoor héél moe wordt.

    • Moe door andere zwangerschapskwaaltjes

    Ook andere zwangerschapskwaaltjes kunnen ervoor zorgen dat je minder energie hebt. Misselijkheid, nachtelijke krampen in je kuiten, aambeien, bandenpijn, verstopping en pijnlijke borsten, het is niet niks. Alles bij elkaar kan dat er voor zorgen dat je energiepeil lager is. En als je ’s nachts wordt wakker gehouden, slaap je minder goed en zul je ook vermoeider raken.

    Wat kun je doen tegen de vermoeidheid?

    Je kunt vermoeidheid tijdens de zwangerschap helaas niet voorkomen, maar je kunt wel verschillende dingen doen om er beter mee om te gaan. Tijdens je zwangerschap staat jouw fysieke en mentale gezondheid voorop! Luister dus goed naar je lichaam wanneer je voelt dat je extra rust nodig hebt. Doe een dutje waar mogelijk en ga gewoon eens wat vroeger naar bed! Daarnaast is het van groot belang om genoeg en gezond te eten en drinken om de groei van je ongeboren baby te ondersteunen en zelf fit te blijven.

    En ook al heb je er misschien niet zo’n zin in, blijf in beweging tijdens de zwangerschap. Pak eens de fiets, maak een heerlijke natuurwandeling of ga zwemmen Na een kleine work-out heb je meer energie en voel je je beter!

    Tips bij slaapproblemen

    Wanneer je slaapproblemen hebt, kun je onderstaande leefstijladviezen volgen:

    • Creëer een avondritueel zodat je lichaam en hoofd zich voorbereiden op het slapen.
    • Zorg voor een rustige slaapomgeving.
    • Op je linkerzij slapen is het beste voor de doorbloeding van de placenta. Dit kan lastig zijn met je buik. Leg dan bijvoorbeeld een kussen tussen je benen om je onderrug te ondersteunen. Of achter je rug zodat je niet omrolt.
    • Eet niet vlak voor je gaat slapen. Je kunt een half uurtje van te voren wel nog een bakje yoghurt, glaasje melk of een banaan nemen zodat je niet hongerig naar bed gaat.
    • Een dutje overdag doen is prima als je merkt dat je dat nodig hebt. Maar houdt het wel bij een powernap, anders slaap je ’s nachts moeilijker.

    Slaapproblemen tijdens de zwangerschap behandelen

    Slaap je langere periode elke nacht slecht, ga dan naar je huisarts. Koop niet zomaar zelf slaapmiddelen bij de drogist.

    Valeriaan (in pure vorm, dus geen valeriaan tinctuur of combinatiemiddel) mag je tijdens de zwangerschap best af en toe gebruiken. Gebruik het alleen niet te lang achter elkaar. Het is alleen niet zeker dat valeriaan ook echt werkt bij slaapproblemen.

    Melatonine mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap, ook al kun je het gewoon kopen bij de drogist! Er is nog te weinig informatie om te kunnen zeggen of het veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap.

    Verder zijn er slaapmiddelen die alleen voorgeschreven kunnen worden door een arts. Vaak of langdurig gebruik van lorazepam, oxazepam en temazepam wordt afgeraden. Een enkele keer of een paar dagen aaneengesloten mag je ze gebruiken. Dit geldt ook voor zolpidem en zopiclon. Gebruik van slaapmedicijnen in het derde trimester kan schadelijk zijn voor je kindje, of zorgen voor ontwenningsverschijnselen na de geboorte. Ben jij in het eerste of tweede trimester van je zwangerschap, en gebruik jij een van deze slaapmedicijnen? Bijvoorbeeld omdat je ze nog in huis had van vóór je zwangerschap, dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Neem wel even contact op met je huisarts om te overleggen wat je het beste kunt doen nu je zwanger bent.

    Het onderdeel ‘Slaapproblemen tijdens de zwangerschap behandelen‘ is geschreven door Moeders van Morgen. Dit is het kenniscentrum op het gebied van medicijngebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard