De risico's van online communicatie
In de huidige situatie zijn we genoodzaakt om veel communicatie, indien mogelijk, online te laten plaatsvinden. Met de huidige technologie is er veel mogelijk, waardoor consults bijvoorbeeld nog steeds door kunnen gaan maar op een andere manier: telefonisch of online. Erg fijn, maar vergeet niet dat er ook een aantal risico's aan verbonden zijn. Als zorgverlener werk je met gevoelige informatie en is het erg belangrijk dat deze informatie niet zomaar op straat komt te liggen. Een beveiligde omgeving is daarom een must. Maar hoe weet je of je wel of niet in een beveiligde omgeving werkt? Daarom hebben wij een aantal tools ontwikkeld, zodat jij hier niet meer over na hoeft te denken en de gegevens van jouw cliënten veilig zijn.
Veilige tools voor online communicatie
- Content beheer
Het is mogelijk om als praktijk een eigen kanaal op zwangerenportaal.nl aan te maken. Via je eigen praktijk kanaal kun je gebruikmaken van content beheer. Dit is een functie in Onatal waarbij je via een aantal eenvoudige stappen berichten kunt verzenden naar een specifieke groep cliënten; bijvoorbeeld cliënten in een specifieke zwangerschapsweek of vlak voor de 12 weken echo.
- Videoconsult
Om zonder fysiek contact én AVG-proof een consult te laten plaatsvinden hebben wij het videoconsult geïntroduceerd. Er zijn verschillende manieren om te videobellen, het verschil met dit videoconsult is de beveiligde omgeving. Alleen jij, als zorgverlener, en je cliënt hebben toegang tot het videoconsult. Lees meer over het videoconsult.
- Bestanden delen
Waar je eerder bestanden via de mail verstuurde, kun je nu eenvoudig en veilig via Onatal bestanden delen met cliënten.
Onveilige tools voor online communicatie
- Videobellen via een platform zoals Zoom
Het lijkt ideaal, even videobellen met collega's en cliënten via online programma's zoals Zoom. Toch is het goed om te weten dat deze programma's niet geschikt zijn voor de (geboorte)zorg. De beveiliging voldoet niet aan alle eisen, zo zijn bijvoorbeeld niet alle gesprekken versleuteld waardoor gevoelige informatie naar externe partijen kan lekken. Lees meer over de risico's van Zoom.
- Chatten via WhatsApp
Even een appje sturen naar een collega voor de overdracht of een appje naar een cliënt om te vragen hoe het gaat. Maar vergeet niet dat deze informatie niet alleen tussen jou en je cliënt of collega blijft. Lees meer over de risico's van WhatsApp.
- Mail in een onbeveiligde omgeving
Wanneer je een mail verstuurd in een onbeveiligde omgeving, kunnen anderen ongemerkt meelezen. Dit wil je in de (geboorte)zorg ten alle tijde voorkomen. Wanneer er persoonlijke gegevens worden verstuurd via de mail is er sprake van een datalek.