Mijn 5 belangrijkste suggesties voor een liefdevol ontvangst van je kleine
Al had ik natuurlijk ook maar weinig idee van wat ik deed.
Het is richting de geboorte van je kind het allerbelangrijkste dat je als papa de steun en toeverlaat bent voor je vriendin. Het is lekker als zij zoveel mogelijk tussendoor kan herstellen en bijslapen, aangezien die bevalling natuurlijk al intens genoeg was. Happy wife, happy life – heeft mijn vader mij altijd geleerd. Wat staat jou dan te doen als papa rondom die bevalling? Diep in te ademen, niet vergeten om ook weer uit te ademen, en zorg dat je volledig aanwezig bent bij de behoeften van je vriendin, en later ook die van je kind. Het is echt even schakelen, dat het opeens niet meer allemaal om jou gaat, maar het is zo belangrijk om je hieraan over te kunnen geven! Zolang je niet te veel vasthoudt aan alle gedachtes – twijfels en overtuigingen - die in je hoofd spelen, zal je merken dat er een bepaalde oerkracht bij je loskomt. Durf je dit toe te laten? Dan ga je een geweldig ontvangst van je baby tegemoet. In deze blog lees je aanvullend mijn 5 belangrijkste suggesties die je kunnen helpen bij het verwelkomen van je baby, en alle liefde die hij/zij met zich meebrengt.
1. Doe een hypnobirth cursus
Wij vonden het onwijs fijn om een dag samen al in de bevallingsbubbel te stappen. En goed voor de teamvorming samen als ouder! Met hulp van mooie visualisatie en ademhalingsoefeningen werden wij er bewust van dat de bevalling niet persé een ‘heftige’ ervaring hoefde te zijn, maar vooral ook een hele mooie. Wij zijn aansluitend op deze cursusdag nog regelmatig met onze fantasie naar ons favoriete strandje gegaan tijdens de bevalling!
2. Neem als man zolang mogelijk vrij de eerste weken
Word jij na juli 2020 papa? Dan heb je meer geluk dan ik. Want inmiddels mag jij 5 extra weken ouderschapsverlof opnemen. Wel tegen 70% van je inkomen dan. Voor mij gold dat ik slechts één week had, maar daarop aansluitend één week vakantie. Wil je echt even van je kersverse gezin, en kind genieten? Dan is het echt fijn om nog wat langer fulltime papa te zijn. Had je liever een puppy gekregen dan een kind? Dan heb ik niets gezegd en moet je vooral lekker naar je werk gaan (al hoewel dat in corona tijd nog knap lastig was). En oja.. wij vonden het heerlijk om vooral die eerste tijd echt met zijn 3’tjes te zijn. En wees zuinig op je energie – en dus ook in welke kraamvisite al welkom is.
3. Slaap mee met de dutjes van je baby!
Zowel als mama, als papa kan ik dit sterk aanraden. Niet dat wij dit gedaan hebben. Maar hadden we het maar gedaan?! Want wat is het heftig dat je slaapritme zo gigantisch over hoop wordt gehaald door de kleine nachtbraker. Een duurzame, nachtelijke ‘kolf, verschoon en voed’ routine is bovendien ook pittig om vol te houden. Daarom nu alvast de tip om in de avond nog je kleine op een ‘premium pamper’ te trakteren – dan kan hij prima tot in de ochtend lichtjes in zijn plas marineren, zonder dat zijn kleertjes nat worden. Scheelt toch weer 1-2 nachtelijke handelingen. En bovendien is het voor je kleine ook het allerfijnste om s ‘nachts zo min mogelijk prikkels op te vangen.
4. Zeg ‘ja’ en amen op alles wat je vriendin wilt, niet wilt, en dan toch wel weer wilt
Je vriendin heeft net je f*cking kind op de wereld gebracht?! Nadat ze deze ook nog met veel gepuf 3 kwartalen heeft lopen mee sjouwen. En ze heeft hetzelfde aantal kwartalen waarschijnlijk ook nog eens nodig om te herstellen van de geboorte van je kind (als je als papa geen kindliefhebber bent heb je wellicht mentaal de rest van je leven nodig om te herstellen.. maar in dit geval bedoel ik het fysiek). En daarnaast gieren de hormonen door haar lijf, voelt zij nog veeeeel meer liefde voor jullie kind dan jij je ooit zal kunnen bevatten, en is het logisch dat ze snel geïrriteerd is naar jou. Laat dit allemaal maar op je af komen. Lach naar haar, geef haar complimentjes en last, but absolutely not least: Vergeet haar geen ‘baargoud’ te geven!
5. Durf op je intuïtie te vertrouwen, en wees ook lief voor jezelf
Deze tip sluit aan op de oerkracht die bij jullie allebei op komt spelen op het moment dat de bevalling nadert. Er wordt zo ontzettend veel geschreven over bevallingen, jonge baby’s en opvoeding – dat het heel verleidelijk is om zelf je ook achter deze kennis te verschuilen. Een deel van deze kennis is waardevol, en absoluut goed om rekening mee te houden. Maar de allerbeste richtingaanwijzer is dat onverklaarbare gevoel in je lijf. Kijk naar de dierenwereld. Die kunnen heel prima zonder enig boek te hebben gelezen een kind uitpoepen, en deze ook nog opvoeden en loslaten wanneer het juiste moment zich voordoet.
Zo had mijn vriendin ook nooit ons kind uit haar lijf weten te persen als ze vasthield aan de precieze technieken en tips die ze eerder in haar bevallingsboek had gelezen. En zo kun je, naar mijn beleving, ook echt alleen je kind een liefdevol thuis geven, als je ook durft te vertrouwen dat jij het beste doet, waar jij op dit moment tot in staat bent. Ja dit gaat soms fout. En soms weet je het echt even niet meer. Maar ouderschap is echt een proces van vallen en opstaan. Wees dus lief voor jezelf, en gun jezelf soms ook een moment van bijkomen, als je dat nodig hebt!
Kraamzorg, voeten omhoog en je hart luchten
Kun je naast deze suggesties nog verdere hulp gebruiken? Allereerst kan ik je aanraden om maximaal gebruik te maken van de kraamzorg (Durf ook vooral je voeten even omhoog te doen, of vraag haar een appeltaart te maken – ruikt gelijk je huis heerlijk voor het bezoek). Daarnaast mag je mij ook altijd een bericht sturen. Dat kan alleen al om je vermoeide of gespannen hart en hoofd te luchten, of op welke manier ik je als mede ouder, of als coach (wat mijn beroep is) kan ondersteunen. Succes!