1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Vanaf wanneer kan je je baby voelen bewegen?

    Gepubliceerd op: 9-2-2020Bewerkt op: 12-16-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-2-2020Bewerkt op: 12-16-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    De eerste voorzichtige schopjes van je baby in je baarmoeder zul je niet snel vergeten. Het is heel bijzonder wanneer je de baby voelt en dat zal de komende maanden alleen maar sterker worden. In de eerste weken zal het waarschijnlijk voelen als kriebels of vlinders in je buik. Het kan ook voelen alsof je darmen bezig zijn, maar dan net iets anders dan normaal. Vanaf wanneer kun je je baby voelen? Welke bewegingen zijn normaal en wat moet je doen als hij opeens minder beweegt?

    Je baby voelen bewegen

    Bij een eerste zwangerschap is het wat lastiger om te weten wanneer je baby beweegt. Het is nieuw en het gevoel is niet goed te beschrijven. De kriebels in je buik kun je dan ook al gauw verwarren met opspelende darmen. Als je eenmaal door hebt welke bewegingen van jouw baby zijn, zul je het blijven voelen. De meeste zwangere vrouwen hebben dit rond de twintig weken door, maar het kan ook wat langer op zich laten wachten. Als je al een kindje hebt gekregen, zul je de bewegingen tussen de 16 en 20 weken herkennen. Een ander zal je baby pas kunnen voelen na zo’n 24 weken.

    Over de bewegingen van je baby leer je ook alles met de zwangerschapscursus, deel van ons online cursuspakket!

    Bewegingen vanaf 7 weken

    Toch zijn die bewegingen niet de eerste die de kleine maakt. Vanaf de zevende week beginnen zijn armen en benen te groeien en zal je kleintje voor het eerst gaan bewegen. Rond de tiende week gaat hij ook oefenen met het maken van ademhalingsbewegingen, om na de geboorte zijn longen direct goed te kunnen gebruiken.

    Vanaf 28 weken ga je de baby steeds meer voelen. Ieder hikje en elke draai krijg jij mee. Je baby zal steeds meer gaan bewegen en al gauw weet je precies wanneer hij wakker is. Hij ontwikkelt op dit punt ook een slaappatroon. De meeste baby’s slapen tussen de twintig minuten tot anderhalf uur. Je zult het ook zeker merken wanneer hij wakker is, want dan wordt hij actief.

    De laatste weken

    De uitgerekende datum komt steeds dichterbij. Het wordt steeds krapper in je baarmoeder en je baby heeft niet zoveel bewegingsruimte over. De baby kan anders gaan bewegen dan normaal. De baby schopjes tegen je baarmoederwand worden bijvoorbeeld minder hard en je voelt de baby eigenlijk vooral schuiven. Dit is heel normaal. Het is wel van belang dat je jouw baby iedere dag meerdere malen voelt bewegen.

    Waardoor voel ik mijn baby minder goed?

    Iedere zwangerschap is anders en daarmee ook je baby. Misschien is jouw kleintje een echte rouwdouwer die de hele dag actief bezig is, of is hij juist heel rustig. In de weken voorafgaand aan week 28 voel je je kindje misschien nog niet zo vaak of bijna niet. Dat kan meerdere redenen hebben:

    • De placenta ligt aan de voorwand van je buik, waardoor je de bewegingen amper tot nauwelijks voelt.
    • Je houdt spanning vast of hebt last van harde buiken.
    • Je voelt de baby niet altijd als je zit, staat, heen en weer loopt of druk bezig bent. Door te gaan liggen en je aandacht te richten op je buik, zul je de bewegingen sneller voelen. Wanneer een zwangere zich in een rustige omgeving concentreert, worden de bewegingen die eerder niet gevoeld werden wel waargenomen.
    • Gebruik je kalmerende middelen, alcohol of rook je nog tijdens de zwangerschap? Daar kan je baby wat trager van worden. Dit heeft namelijk invloed op zijn bewegingen. Het gebruik van sigaretten en alcohol tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden, omdat het meerdere negatieve effecten heeft op een ongeboren baby.
    • Bij vrouwen die de bewegingen niet voelen terwijl ze bij echoscopisch onderzoek wel werden waargenomen, is in 80 % van de gevallen sprake van een positie met de foetale wervelkolom aan de voorzijde. Dat verklaart waarom je de bewegingen minder goed voelt.

    Als je na 24 weken zelf nog geen bewegingen hebt gevoeld, kun je beter even contact opnemen met je gynaecoloog of verloskundige voor een echo. Hij of zij controleert dan of alles in orde is.

    Minder bewegingen?

    Jij kent je kindje inmiddels als geen ander. Iedere baby heeft weleens een dag waarop hij minder beweegt, maar dat moet niet te lang aanhouden. Merk je dat hij rustiger is of juist anders beweegt? Dan zijn er een paar dingen die je eerst zelf kunt controleren of proberen.

    • Heb je last (gehad) van harde buiken? Doordat je buik erg gespannen is, voel je de bewegingen van je baby niet altijd even goed.
    • Het kan helpen om even een rustig moment te pakken en te focussen op je baby. Ga op bed liggen en adem diep naar je buik. Druk lichtjes met je handen aan weerszijden van je buik of leg je hand er bovenop. Je kindje moet zich dan uiteindelijk naar jouw aanraking toe bewegen. Houd dit wel zo’n één à twee uur vol.
    • Je kunt ook twee uur op je linkerzij gaan liggen. De placenta wordt zo optimaal doorbloed en in deze positie kun je de baby goed voelen. Je zou je kindje in twee uur meer dan tien keer moeten voelen bewegen.
    • Verschillende observationele studies hebben laten zien dat bij verhoging van de glucoseconcentratie in het moederlijk bloed er een toename is in kindsbewegingen.

    Helpt het niet of ben je nog niet gerustgesteld? Wacht dan niet langer en neem direct contact op met de gynaecoloog of de verloskundige. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de placenta minder goed werkt dan nodig is om je kindje te laten groeien en zuurstof te geven.

    Naar de verloskundige of gynaecoloog

    Als je bij de verloskundige onder controle bent, zal ze naar de harttonen van je baby luisteren en later de bloeddruk meten. Met een echo kan de verloskundige kijken naar de positie van de baby, kindsbewegingen, groei, placenta en vruchtwater.

    Al de gynaecoloog je controles uitvoert, ga je naar de polikliniek verloskunde. Daar wordt de baby’s hartslag minimaal een half uur geregistreerd om te zien of zijn hart sneller gaat kloppen bij bewegingen. Je zult daarna waarschijnlijk nog een echo krijgen om het vruchtwater te controleren. Als de uitslag niet goed is, worden er extra controles gedaan. Is de controle wel goed, dan mag je daarna naar huis. Houd de bewegingen vervolgens goed in de gaten. Twijfel je toch of voel je de baby weer niet? Neem dan vooral opnieuw contact op met de gynaecoloog of verloskundige. Je kunt altijd beter het zekere voor het onzekere nemen.

    Bron:
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard