Betrouwbaarheid uitgerekende datum
Je kunt hier je uitgerekende datum berekenen door de laatste dag van je menstruatie op te geven en de lengte van je cyclus. Is je cyclus 28 dagen en regelmatig? Dan is deze tool behoorlijk betrouwbaar, maar bij onregelmatige cyclussen vermindert de betrouwbaarheid aanzienlijk. Daarnaast is een uitgerekende datum nooit meer dan een indicatie!
Je huisarts, gynaecoloog of verloskundige kan je het beste helpen bij het berekenen van je uitgerekende datum. Maar het is toch ook wel fijn om dit gewoon vanuit huis te kunnen doen! Echter kunnen alleen specialisten de exacte bevruchtingsdatum vaststellen en daarmee een meer betrouwbare uitgerekende datum geven. De datum wordt vastgesteld op basis van een gemiddelde zwangerschap van 38 weken na de bevruchting.
Lees ook:
Onderzoeken en controles tijdens de zwangerschapBelang van een uitgerekende datum
Een uitgerekende datum is niet alleen leuk om te weten, maar het is ook erg belangrijk om de ontwikkeling van je ongeboren kindje bij te houden. Zo weet je ook precies of de bevalling te vroeg of te laat op gang komt. Maar vergis je niet, slechts 4 a 5 procent van alle baby's wordt ook echt geboren op de dag van de uitgerekende datum!
Hoelang ben ik zwanger?
Het ligt aan het moment waarop je begint met tellen om uit te komen op hoelang je al zwanger bent. Vanaf de bevruchting is de gemiddelde zwangerschap 38 weken, maar vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie duurt de gemiddelde zwangerschap 40 weken. De laatste optie wordt normaal gesproken gebruikt om je zwangerschap te berekenen. Dit betekent dus dat je de ‘eerste twee weken’ helemaal niet zwanger bent!
Lees ook:
Zwanger en nu?