Tweetalig opvoeden
Kinderen hebben maar geluk: tot hun zevende levensjaar pikken ze zonder te veel moeite talen goed op en zijn ze erg taalgevoelig. In deze eerste jaren kunnen ze dan ook relatief gemakkelijk een tweede of derde taal leren. Groot gelijk dus als je zelf twee of meer talen vloeiend spreekt en dit je kindje ook bij wilt brengen! Na het zevende levensjaar wordt het niet onmogelijk, maar wel een stukje lastiger om meerdere talen te leren.
Lees ook:
Taalontwikkeling van je baby stimuleren: hoe en wanneer?Onderzoek heeft uitgewezen dat het beheersen van een tweede taal de taalvaardigheid van de eerste taal bevordert. Het is echter niet zo dat een tweede taal de hersencapaciteit van kinderen verhoogt, zoals sommigen denken.
Je kunt vanaf de geboorte beginnen met een twee- of meertalige opvoeding, of je kunt ervoor kiezen je kindje eerst te laten wennen aan een taal, en daarna een tweede taal te leren. Waar je ook voor kiest, op de volgende zaken moet je letten bij tweetalig opvoeden.
Tips bij tweetalig opvoeden
- Spreek alleen een taal die je zelf goed beheerst
Het beste is je kindje alleen talen aan te leren die je zelf ook daadwerkelijk vloeiend, of tenminste grammaticaal correct spreekt. Met half foute zinnen en incorrecte grammatica zal je kindje de taal niet goed leren. Daarnaast kan het zijn dat je in situaties waarin je je emotioneel wilt uitdrukken de juiste woorden niet kunt vinden, bijvoorbeeld tijdens ruzies. Als dit gebrek aan goede communicatie met je kind is vaak voorkomt kan dat negatief effect hebben op jullie relatie.
Lees ook:
Waarom verhaaltjes voorlezen belangrijk is- Een-op-een strategie
De één-op-één strategie houdt in dat een persoon zich beperkt tot het spreken van één taal in het huishouden. Dus bijvoorbeeld: papa spreekt Nederlands en mama spreekt Frans. Het is niet erg als je soms wat woorden of zinnen uit de andere taal gebruikt, maar probeer consequent te zijn. Dit is volgens experts de beste manier van aanpak.
- De eerste zin is belangrijk
Begin je een gesprek in een bepaalde taal? Ga dan verder in die taal. Tussendoor wisselen van taal is volgens experts geen goed idee.
- Praat véél
Veel met je kindje praten of tegen je kindje praten is hoe dan ook goed voor de taalontwikkeling, ook in een tweetalige opvoeding. Let er echter wel op dat je grammaticaal correct blijft praten en niet te snel praat, zodat je goed te volgen blijft voor je kindje.
Lees ook:
De ontwikkeling van de eerste babygeluidjes- Bied talen op zoveel mogelijk manieren aan
Je hoeft je niet alleen te beperken tot het praten tegen je kindje. Laat je kleine vooral op zoveel mogelijk verschillende manieren in contact komen met de taal! Voorlezen uit boekjes, taalspelletjes, audioboeken luisteren, liedjes en films kijken in een bepaalde taal komen allemaal ten goede voor de taalontwikkeling.
- Probeer de talen gelijk te verdelen
Streef ernaar beide talen zo veel mogelijk te gebruiken in jullie huishouden bij een tweetalige opvoeding. Als er een bepaalde taal de hele dag door wordt gesproken, en de andere taal slechts een uurtje ‘s avonds, dan zal één taal altijd de boventoon voeren. Als een ouder niet zo vaak thuis is om een bepaalde taal te spreken, compenseer dit dan door middel van boekjes, films, liedjes etc.
- Betrek familie en vrienden erbij
Het ontzettend goed voor je kindje om regelmatig te praten met een familielid of kennis die de tweede taal ook spreekt. Regelmatig videobellen met familie in het buitenland kan dus geen kwaad, nog beter is om een keer per jaar in het land van de tweede taal op bezoek te gaan en de taal zo veel mogelijk te spreken.
Lees ook:
Schermtijd voor je kind: hoeveel is genoeg?- Verloopt de taalontwikkeling wat langzaam? Geen zorgen.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die tweetalig worden opgevoed soms in het begin wat meer taalkundige moeilijkheden hebben. De verklaring hiervoor zou zijn dat kinderen eerst meer zelfvertrouwen nodig zouden hebben om zich goed uit te drukken in één van de talen. Dat is volgens experts echter geen reden tot zorgen, er is namelijk geen bewijs dat hun taalontwikkeling langzamer verloopt dan die van eentalige kinderen.
- Houd het leuk voor je kindje
Kindjes pikken een taal (en andere kennis) sneller op als het aansluit bij hun interesses en hobby’s. Let dus gedurende het proces op hoe je kindje reageert op het spreken en luisteren van een andere taal. Als je kindje niet geïnteresseerd lijkt in een bepaalde taal, probeer het dan leuker te maken door de taal te betrekken in spelletjes, hun favoriete activiteit of het lezen van leuke boeken.
Lees ook:
Kinderen en tv kijken: deze series zijn educatiefVoed jij je kindje tweetalig op? Als je nog goede tips hebt, deel ze dan hieronder!