1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Tummy time: waarom is het belangrijk voor je baby?

    Gepubliceerd op: 6-24-2020Bewerkt op: 10-18-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-24-2020Bewerkt op: 10-18-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als nieuwe ouder van een baby heb je vast weleens van tummy time gehoord. Dit houdt in dat je je baby af en toe korte tijd op zijn buikje legt, wat goed is voor de fysieke ontwikkeling. Wat is tummy time precies en waarvoor is het goed?

    Wat is tummy time?

    Tummy time voor je baby klinkt heel gezellig, en dat is het ook. Maar nog belangrijker is dat het erg goed voor de fysieke ontwikkeling van je baby is. Met tummy time leg je je baby af en toe op zijn buikje op een zachte, maar stevige ondergrond. Dit kan bijvoorbeeld op een tapijt zijn of in de box. Het idee is dat je hierbij je baby aanspoort zijn hoofdje omhoog te doen, dat is het hele doel van tummy time! Stimuleer je baby dus met speeltjes, geluidjes of bewegingen om zijn hoofdje omhoog te tillen.

    De ene baby heeft een hekel aan tummy time, de andere vindt het helemaal geweldig. Iedere baby is nu eenmaal anders. Houd er altijd rekening mee dat je je baby niet in het grote bed op zijn buikje legt om verstikkingsgevaar te voorkomen. Houd ook altijd toezicht tijdens tummy time.

    Tummy Time bevorderen met Mimos

    Een hulpmiddel om tummy time te bevorderen is het Mimos Tummy Time Kussen. Dit kussen helpt de baby in een ergonomische positie te liggen. Het kussen is verstelbaar, zodat het kan worden aangepast op basis van de leeftijd, spierkracht en voortgang van de baby. Hierdoor worden zowel de spieren als de motorische vaardigheden ontwikkeld. Het Mimos Tummy Time Kussen is medisch bewezen en wordt wereldwijd aanbevolen door artsen en fysiotherapeuten.

    Waarom is tummy time belangrijk?

    Tummy time voor je baby is erg belangrijk voor zijn fysieke ontwikkeling, en wel om de volgende redenen:

    • Het is een oefening voor nekspieren en bepaalde rugspieren. Je baby leert hierbij deze spieren te gebruiken, die anders niet zouden worden gebruikt
    • Het helpt bij het ontwikkelen van de motorische vaardigheden en fijne motoriek
    • Het is een aanloopje naar andere fysieke vaardigheden zoals omrollen zitten en kruipen
    • Door regelmatig op het buikje te liggen wordt een afgeplat hoofdje voorkomen
    • Het helpt je baby meer controle te krijgen over het hoofdje
    • Je baby leert zich op te drukken
    • Soms kan het liggen op de buik helpen tegen darmkrampjes
    • Je baby ziet de wereld vanuit een ander perspectief, in plaats van alleen maar omhoog te kijken

    Van wanneer tot wanneer tummy time?

    Er wordt geadviseerd zo vroeg mogelijk te beginnen met tummy time. Baby’s die op tijd geboren zijn zonder lichamelijke beperkingen kunnen eigenlijk al vanaf 1 week oud in huis af en toe op hun buikje worden gelegd. Gaat het om een te vroeg geboren baby, of een kindje met lichamelijke beperkingen, overleg dan eerst met je arts of het consultatiebureau wanneer je kunt beginnen met tummy time. Het beste is om door te gaan met tummy time totdat je baby zelfstandig kan omrollen, wat meestal tussen de 6 en 7 maanden is.

    Hoe lang tummy time?

    De eerste keren tummy time kan het zijn dat je baby het helemaal niks vindt om op zij buikje te liggen. Je begint daarom het beste met korte buikmomentjes over verspreid over de dag: zo’n 3 tot 5 minuten per keer, zo’n 2 tot 3 keer per dag. Push je baby vooral niet, vooral tijdens de eerste paar keren. Als je baby het zat is en begint te krijsen, dan kun je er voor die sessie beter mee stoppen.

    Zodra je baby het 3 minuten volhoudt, kun je gaan uitbreiden naar 5 minuten. Zodra je baby 3 of 4 maanden oud is, is het ideaal als je baby zo’n 20 tot 30 minuten op zijn buikje kan liggen. De tummy time sessie is altijd klaar wanneer je baby er genoeg van heeft, zodat je baby niet tegen de volgende keer op gaat zien.

    Het beste is om tummy time te houden direct na een dutje of na het verschonen wanneer je baby is uitgerust. Als je baby net heeft gedronken ligt het niet prettig, dus dat kan je beter vermijden.

    Wat als mijn baby tummy time niet leuk vindt?

    Het kan goed zijn dat je baby in het begin op zijn buikje liggen echt niet leuk vindt. De volgende tips kunnen je dan helpen:

    • Protesteert je baby, stop dan en probeer het op een later moment weer. Zo krijgt je baby er geen afgunst voor. Zo zal je merken dat je baby steeds langer op zijn buikje zal willen blijven liggen en steeds minder protesteert, totdat hij het zelfs leuk gaat vinden!
    • Als je baby echt een hekel heeft aan tummy time, las dan pauzes is van een paar dagen of zelfs een week, vaak gaat het hierna al meteen beter. Misschien kunnen kortere sessies ook werken, of mindere keren per dag. Maak je niet druk als het niet lukt de aangeraden tijd voor tummy time te bereiken met je baby. Probeer het gewoon zo veel mogelijk te doen en kijk wat werkt voor jullie.
    • Met een speciaal speelkleed waar allerlei leuke geluidjes uitkomen en leuke speeltjes zijn opgehangen kan het ook makkelijker worden voor je baby. Je baby zal dan op zijn buikje altijd nieuwsgierig omhoog willen kijken!
    • Je kunt je baby ook regelmatig op jouw buik liggen. Zo voelt hij zich vertrouwd en kan hij wennen aan de buikhouding.

    Wat vindt jouw baby van tummy time?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard