Wat is toucheren?
De bevalling komt steeds dichterbij. Om te bepalen of de bevalling al op gang is gekomen gaat de verloskundige toucheren. Bij het toucheren brengt de verloskundige twee vingers naar binnen. Hierbij worden handschoenen en glijmiddel gebruikt. Dit gebeurt alleen met jouw toestemming; je kunt toucheren dus ook weigeren als barende.
Lees ook:
Alles over ontsluitingWat is het doel van toucheren?
- Het bepalen van de ontsluiting. De verloskundige kan met haar vingers meten in hoeverre de ontsluiting is gevorderd.
- Het voelen van de baarmoedermond. Naarmate de bevalling vordert, wordt de baarmoeder weker en de baarmoederhals korter. Hierdoor kan de verloskundige een inschatting maken van de vordering van de bevalling.
- Vliezen breken. Wanneer je nog geen gebroken vliezen hebt, kan de verloskundige dat tijdens het toucheren doen.
- Het indalen van de baby. Om te bevallen, moet je kindje voldoende ingedaald zijn. De verloskundige kan tijdens het toucheren voelen of dit al het geval is.
- Ligging van de baby. Wanneer je baby is ingedaald, kan de verloskundige voelen of je baby in de juiste houding ligt: met het hoofdje naar beneden.
Lees ook:
Fases van de bevallingWanneer toucheren?
De verloskundige gaat toucheren wanneer je het gevoel hebt dat de bevalling op gang is gekomen. Kortom, wanneer je weeën hebt. Zo kan ze bepalen in hoeverre de bevalling is begonnen. Daarna zal dit nog een aantal keren gebeuren, totdat je 10 centimeter ontsluiting hebt. Toucheren kan als onprettig worden ervaren, daarom zal de verloskundige het toucheren alleen doen wanneer de kans groot is dat de ontsluiting is gevorderd. Zijn je vliezen al gebroken en ervaar je nog geen weeën? Dan wacht de verloskundige vaak nog met toucheren in verband met het risico op infecties. Tijdens de uitdrijvingfase is de baarmoedermond volledig verstreken en verweekt en is er sprake van 10 centimeter ontsluiting, vanaf dan kan er gestart worden met persen.
Lees ook:
Zo beleeft je baby de bevallingDoet toucheren pijn?
Bij toucheren is het belangrijk dat je goed ontspant. Wanneer je niet ontspannen bent, kan het voor een vervelend gevoel zorgen. Communiceer hier ook over met je verloskundige. Doet het pijn? Zeg het dan, zodat je verloskundige even stopt en je eerst wat meer kunt ontspannen. Hoe moeilijk ontspannen tijdens de bevalling ook is, het zorgt er voor dat het toucheren makkelijker gaat. Ook is het prettiger om het niet tijdens een wee te doen, voel je een wee opkomen? Geef dit dan aan bij je verloskundige. De verloskundige toucheert stapsgewijs en doet dit op jouw tempo. Hoe meer ontsluiting, hoe gemakkelijker.
Lees ook:
Ontspannen tijdens de bevalling