1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Tips voor vliegen met je baby

    Gepubliceerd op: 7-24-2020Bewerkt op: 4-10-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-24-2020Bewerkt op: 4-10-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Wanneer je een baby krijgt, verandert er natuurlijk een hoop. Op vakantie gaan met een baby is een hele andere belevenis en vooral de vliegreizen zullen er heel anders uitzien. Vliegen met een baby is best spannend, want hoe gaat je baby reageren? Slaapt hij de hele vlucht of vindt hij het juist eng? En hoe gaat het met de buggy of kinderwagen? Er komt van alles bij kijken, zoals de extra handbagage, het vermaken van je kind tijdens de vlucht en de regels omtrent vliegen met een baby.

    Tips vliegen met baby

    Je mag al met je baby gaan vliegen als hij slechts één week oud is. Het wordt echter wel aangeraden om pas na zes weken te vliegen, omdat zijn longen dan volledig ontwikkeld zijn. Voorwaarden zijn wel dat hij niet te vroeggeboren is en dat je bent bevallen zonder complicaties. Het gemak van het vliegen ligt ook heel erg aan de leeftijd van een baby. Zo is de kans op een rustige vlucht wel wat groter als je baby nog maar een paar maanden oud is. Een kind van één jaar of ouder kan op vakantie meer doen dan een baby, maar heeft wel meer vermaak nodig tijdens de vlucht ernaartoe. Het is in ieder geval een afweging waard vanaf welke leeftijd je met je kindje op vakantie wilt.

    Goede voorbereiding

    Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je je het best goed voorbereiden. Zo zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je op vakantie gaat met een baby.

    Paspoort

    Zoals iedereen heeft je baby een identiteitsbewijs nodig. In geval van nood, bijvoorbeeld in een medische situatie, moet je jouw baby kunnen legitimeren. Het ligt aan het land waar je naartoe gaat of je een paspoort nodig hebt.

    Tickets boeken

    In de meeste gevallen vliegt je baby gratis tot hij twee jaar oud is. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen hoef je slechts een klein bedrag te betalen. Tot twee jaar oud mag je baby nog bij jou op schoot zitten en hoef je geen extra stoel bij te boeken. Je kunt, indien mogelijk, ook kiezen voor een vlucht met een overstap zodat jullie even een frisse neus kunnen halen. Als je baby tijdens de reis twee jaar wordt, zal je voor de terugreis wel een stoel moeten boeken.

    Let bij het boeken van de tickets ook op het tijdstip waarop je vliegt. Tijdens een lange vlucht zal je baby waarschijnlijk vooral ‘s nachts slapen. Een nachtvlucht is dan de ideale optie. Wil je boeken voordat je baby geboren is? Dat is meestal geen probleem, ook als je nog niet zeker weet wat de naam zal worden. Neem contact op met de vliegtuigmaatschappij wat in dit geval mogelijk is.

    Contact opnemen met vliegmaatschappij

    Om zeker te zijn van je zaak is het verstandig om van tevoren even contact op te nemen met de vliegmaatschappij. Controleer of je alles geregeld hebt voor je baby en of er bijzonderheden zijn wat betreft de handbagage. Zo kom je op de dag zelf niet voor verrassingen te staan. Vraag vooral ook na hoe het zit met het meenemen van je buggy of autostoeltje.

    Check de regels voor het vliegen met een baby

    Er komen nog een paar andere regels kijken bij het vliegen met een baby. Ga met een gerust gevoel op reis door de volgende punten even door te nemen.

    • Reis je alleen? Dan heb je toestemming nodig van jouw partner. Het is dan ook raadzaam om het ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ mee te nemen als bewijs. Als je alleen reist, mag je maximaal twee baby’s meenemen en zal je tenminste één stoel bij moeten boeken.
    • Je hebt een fit to fly-verklaring nodig als je kindje ziek is op het moment van vliegen. Het gaat dan vooral om kinderziektes als roodvonk, waterpokken, de bof, kinkhoest, rodehond en de mazelen. Je moet met een medische verklaring kunnen aantonen dat je kind niet meer besmettelijk is. Controleer de regels ook bij de luchtvaartmaatschappij.
    • Je kind mag niet vliegen als hij een oorontsteking heeft. Het drukverschil kan namelijk schadelijk zijn voor zijn gehoor.

    Check hoeveelheid bagage

    Bij het inpakken van de bagage kom je er al gauw achter dat er veel spullen zijn die je mee zal moeten nemen. Extra kleren, genoeg luiers, speelgoed: veel dingen heb je niet alleen op vakantie nodig, maar ook in het vliegtuig. Veel regels verschillen per luchtvaartmaatschappij. Zo mag je soms wel een extra tas meenemen als je reist met een baby, maar zit er wellicht een maximum gewicht aan. Als jouw baby geen eigen stoel heeft, kan het zijn dat je ook geen extra handbagage mee mag nemen. Controleer dit dus voor de zekerheid van tevoren.

    Tips handbagage

    • Een draagzak kan heel fijn zijn voor op het vliegveld. Omdat de kinderwagen na de balie of gate niet meer mee mag, zal je je baby moeten dragen tot in het vliegtuig. Dat wordt op een gegeven moment best vermoeid en zwaar.
    • Luiers en natte doekjes zijn natuurlijk onmisbaar. Wees ook niet te zuinig, want je wilt er in het vliegtuig niet om verlegen zitten. Neem ook een verschoningsmatje mee. In het vliegtuig is er niet altijd een matje aanwezig.
    • Extra kleding is onmisbaar wanneer het erg warm of koud is in het vliegtuig en als je baby onverwachts moet overgeven. Neem extra setjes kleding mee voor zowel jou als de baby en vergeet een plastic zak niet voor de vieze kleren.
    • Speelgoed: hoeveel speelgoed je mee moet nemen hangt af van de leeftijd van je kindje. In het begin zal zijn favoriete knuffel en bijvoorbeeld een voorleesboekje voldoende zijn. Als je kindje wat ouder is, kun je ook een kleine puzzel meenemen of een vormenstoofje. Vergeet naast het speelgoed ook niet zijn (reserve)speen in te pakken als hij deze gebruikt.
    • Eventuele medicijnen: denk aan paracetamol, neusdruppels en andere medicijnen tegen kramp of doorkomende tanden.
    • Dekentje: het kan voor je baby prettig zijn om een dekentje te hebben. Je kunt hiervoor ook een grote hydrofiele luier gebruiken.
    • Eten/drinken: Als je geen borstvoeding geeft, zal je een flesje gekookt water en melkpoeder nodig hebben. Op Schiphol mag je in totaal tien keer honderd milliliter aan vloeistoffen meenemen in een hersluitbare, transparante 1-liter zak die bij de controle dichtzit. Je kunt gekookt water voor flesvoeding dus wel meenemen, mits het niet meer dan honderd milliliter is. Je kunt ook aan het cabinepersoneel vragen of je gekookt water kunt krijgen en of ze babyvoeding voor je willen opwarmen.

    Potjes babyvoeding en gekolfde moedermelk mogen wel gewoon mee in de handbagage, ook als het meer dan honderd milliliter is. Het hoeft niet, maar het kan wel verstandig zijn om er een doorzichtig zakje omheen te doen. Mocht het potje onverhoopt breken, dan zit tenminste niet de hele inhoud van je koffer onder het eten.

    Tips algemene bagage

    • Een buggy/kinderwagen mag vaak zonder kosten mee, maar moet je wel inchecken op het vliegveld. Het is per vliegveld verschillend of je een inklapbare buggy tot aan de gate mee mag nemen en of je ervoor moet betalen. Op sommige vliegvelden kun je ook een buggy lenen.
    • Autostoeltje: als je baby een eigen stoel heeft, mag je autostoeltje meestal gratis mee in het vliegtuig. Het stoeltje moet wel voldoen aan bepaalde afmetingen en vastgemaakt kunnen worden met een tweepuntsgordel.

    Tips voor het vliegen

    Zorg ervoor dat je bij het instappen dingen als een deken, knuffel en voeding als eerste uit je tas haalt. Het kan helpen om je kindje zijn speen of een flesje melk te geven tijdens het opstijgen en landen. Het zuigen verlicht de druk op zijn oren en maakt het wat minder oncomfortabel.

    Vliegen met een tussenstop

    Een tussenstop kan bij lange vluchten juist fijn zijn. Je kunt even je benen strekken en ook je baby bevindt zich in een andere omgeving. Een draagzak is hierbij handig, omdat je je dan wat vrijer kunt bewegen. Je krijgt je kinderwagen of buggy namelijk pas na de laatste reis terug.

    Bassinet, op schoot of eigen stoel

    Je kindje kan tijdens de reis op jouw schoot blijven zitten. Hij krijgt dan een veiligheidsriem die aan jouw riem wordt bevestigd. Dit betekent wel dat je jouw baby de hele vlucht vast moet houden. Wil je dat liever niet? Dan zal je een aparte stoel of een bassinet bij moeten boeken. Een bassinet is een soort wieg die je tijdens je boeking kunt reserveren. Het ligt wel aan de grootte van je kind of hij hier nog inpast, dus controleer dit vlak voor de vlucht nog even. Vooral bij een langere vlucht kan het prettig zijn om even je armen vrij te hebben. Bij een aparte stoel is het vaak mogelijk om je eigen autostoeltje te gebruiken.

    Tips voor de vlucht zelf

    • Check vooral online in. Meestal zit je als gezin bij elkaar. Mocht het niet lukken, dan kun je altijd even contact op nemen met de vliegmaatschappij.
    • Let goed op de veiligheidsinstructies. Turbulentie en eventuele gevaarlijke situaties vereisen andere maatregelen als je reist met een kind. Als je kleine in een bassinet slaapt, zal je hem tijdens het opstijgen en landen wel op schoot moeten nemen.
    • Zo’n vlucht is best overweldigend voor een klein kindje. De kans is vrij groot dat hij een huilbui krijgt. Blijf zelf rustig zodat je baby niet extra gespannen raakt en loop een paar keer heen en weer tot hij kalmeert. Je zou van tevoren de mensen naast je een kleinigheidje kunnen geven, zoals oordopjes of een doosje chocola. De kans dat ze geërgerd raken door een huilbui wordt daarmee al iets kleiner.
    • Probeer je baby af te leiden of te vermaken met zijn lievelingsknuffel of voorleesboekje. Afwisseling met je partner of vriend(in) kan ook helpen.
    • Verschoon je baby niet op de stoel. Vaak mag dit ook niet en daarnaast is het onprettig voor andere mensen. Neem je eigen verschoningsmatje mee en verschoon je baby op de commode op het toilet.
    • Als je kindje wat ouder is, kun je hem uitleggen wat er gaat gebeuren. Vertel waarom hij in zijn stoel moet blijven zitten, waar jullie heen gaan en wanneer het tijd is om te gaan slapen.
    • Heb je geen tussenvlucht? Blijf dan na de landing zitten tot de meeste mensen zijn uitgestapt. Dat voorkomt extra spanning en drukte voor je baby.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard