Tips kindvriendelijke tuin
Je wil dat je tuin er mooi uitziet, maar het moet natuurlijk ook praktisch en veilig zijn. Je kind brengt er ten slotte veel tijd door en daarbij geeft het ook een gerustgesteld gevoel. Met de volgende tips creëer je een kindvriendelijke tuin.
Planten: vermijd giftige plantsoorten
Dat je de tuin wilt aankleden met planten is logisch en dat kan ook wanneer je kinderen hebt. Het is alleen wel belangrijk om goed op te letten of de planten niet giftig zijn. Kinderen hebben de neiging om overal aan te zitten en lopen binnen de kortste keren met een aantal plantenblaadjes rond. Welke planten moet je dan vermijden?
Overzicht giftige tuinplanten
Wat te doen bij plantvergiftiging?
Vertoont je kind symptomen als overgeven, diarree, buikpijn, gebrek aan eetlust, zwellingen in keel en mond, stuiptrekkingen, bleke tong en tandvlees? Check dan gelijk of er nog plantresten in de mond van je kind zitten en haal deze eruit. Het is belangrijk om te weten om welke plant het gaat. Gaat het om een dodelijke plant? Bel dan 112. In andere gevallen is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.
Zachte ondergrond
Kinderen vallen vaak tijdens het spelen, dan is het fijn als de ondergrond enigszins zacht is. Gras, rubberen tegels of houtsnippers zorgen voor een zachtere val dan bijvoorbeeld tegels. Je kunt ook een speciale speelhoek maken in de tuin waarbij je voor een zachte ondergrond kiest, als je graag wel een betegeld terras wilt.
Schaduw
Spelen in de zon kan fijn zijn, maar het is niet altijd verstandig. Wanneer je kind de hele dag in de volle zon zit is dit niet bevorderlijk voor zijn huid en gezondheid. Creëer een aantal schaduwplekken zodat je kind lekker in de schaduw kan spelen.
Speelgoed voor buiten
De tuin hoeft niet vol te liggen met speelgoed, maar een aantal soorten buiten speelgoed zorgt voor veel plezier tijdens het buitenspelen in de tuin. Met een (voet)bal, emmer, bellenblaas en een bak met stoepkrijt kom je al een heel eind.
Speeltoestellen
Is je tuin groot genoeg? Dan maak je je kind erg blij met een speeltoestel. Ideaal als je niet dagelijks naar de speeltuin kunt of wilt en je kind kan zijn energie op deze manier goed kwijt. Bijvoorbeeld een schommel, speelhuisje, trampoline, wip wap, zandbak of glijbaan.
Erfafscheiding: voorkom dat je kind wegloopt
Wanneer je tuin niet helemaal goed is afgesloten, zal het je niet verbazen dat je kind opeens bij de buren of op straat loopt. Kinderen houden er namelijk van om alles te ontdekken. Zorg er daarom voor dat de tuin goed is afgesloten. Check ook even of de poort of tuinhek kindproof is en niet zomaar door je kind geopend kan worden.
Scherpe randen en stopcontacten kindvriendelijk maken
Binnen heb je waarschijnlijk de nodige maatregelen getroffen om het huis kindproof te maken. Dit is buiten natuurlijk niet anders. Denk bijvoorbeeld aan de randen van de tuintafel en de stopcontacten voor buiten. Ook die barbecue of vuurkorf moet niet op een risicovolle plek staan, dus niet naast de zandbak.
Creatieve oplossingen
Wanneer je tuin er op en top uitziet, wil je dit graag zo laten. Kinderen hebben nogal de neiging om met stiften en stoepkrijt de mooiste creaties te maken op plekken die daarvoor eigenlijk niet bestemd zijn. Het helemaal voorkomen lukt niet altijd, maar je kunt het altijd proberen. Plaats bijvoorbeeld een plaat tegen de schutting met schoolbordverf, hier kan je kind de mooiste tekeningen maken en jouw schutting blijft verder onaangetast.
Dieren in de tuin
Is jouw kind ook zo’n fan van de kinderboerderij? Dan is het wellicht een goed idee om de tuin te verrijken met dieren. Een konijn kan bijvoorbeeld prima in de tuin verblijven. Wanneer je er een ren bij zet, kan je kind er ook mee spelen in de tuin.
Speelgoed opbergen
Opgeruimd staat netjes! Soms wil je niet in elke hoek van de tuin speelgoed terugvinden, dan is het ideaal om een speciale opbergbox voor speelgoed te hebben.
Heb jij nog tips voor een kindvriendelijke tuin? Deel ze dan in een reactie!