Wat is een kort tongriempje?
De tongriem is een velletje waarmee je tong vastzit aan de bodem van de mond: je kunt hem zelf zien als je je tong optilt. Als dit tongriempje te kort is, is het moeilijk je tong uit te steken of op te tillen zonder problemen. De vorm van de tong als je hem optilt of uitsteekt is dan een v-vorm. Het riempje zit dan te strak vast aan de bodem van de mond.
Bij baby’s kan een te kort tongriempje zorgen voor problemen met het voeden, en op latere leeftijd voor spraakproblemen. Meestal wordt dan ook geadviseerd dit tongriempje zo snel mogelijk door te knippen, het liefst voordat de baby 3 maanden is. Tot deze leeftijd groeien er namelijk geen zenuwen door het tongriempje en kan het worden doorgeknipt op dezelfde manier als je dat met nagels zou doen (klieven). Na de 3 maanden moet dit onder narcose gebeuren. Een verkort tongriempje komt bij 3% van de mensen voor. Dit is in de helft van de gevallen erfelijk.
Lees ook:
Stuwing bij borstvoeding of kunstvoeding: wat doe je eraan?Heeft mijn baby een te kort tongriempje?
Aan de volgende symptomen kun je herkennen of je baby een te kort tongriempje heeft:
- Je baby spuugt regelmatig
- Je baby maakt een luidruchtig, klakkend geluid bij het drinken
- Je baby laat vaak de borst of fles los omdat de baby geen vacuüm kan houden
- Je baby kan de borst niet goed happen, met als gevolg onvoldoende inname van voeding en continu willen drinken
- Je baby heeft last van darmkrampjes en darmgerommel tijdens het voeden doordat er lucht bij de voeding mee komt. Darmkrampjes kunnen gemakkelijk verholpen worden metInfacol.
- Je baby groeit niet goed
- Je borst wordt niet goed leeggedronken
Wat is geen hongersignaal van je baby?
- Smakgeluidjes
- Sabbelen aan vingers
- ''Aa, aa, aa'' geluidjes
Gevolgen te kort tongriempje
Als er niks wordt gedaan aan het korte tongriempje, kan je kindje problemen krijgen met voeden. Maar ook op latere leeftijd kan je kindje er last van krijgen, bijvoorbeeld bij het uitspreken van woorden en letters. Het gaat hierbij vooral om de volgende letters: T,D,Z,S,N,L en TH. Het spelen van een blaasinstrument wordt ook moeilijker, net zoals tongzoenen of aan een ijsje likken. Als je borstvoeding geeft, kan het bij jou zorgen voor tepelkloven, tepelpijn, stuwing, borstontsteking of onvoldoende melkproductie.
Tongriempje knippen bij baby
Niet alle artsen zullen aanraden het korte tongriempje van je baby door te laten knippen, vooral niet als je baby geen problemen met drinken erdoor heeft. Ook hangt het ervan af in welke mate het tongriempje te kort is. Heeft je kindje echter wel problemen met voeden erdoor, dan is het een goed idee om het tongriempje voor de leeftijd van 3 maanden door te laten knippen. Dan zitten er namelijk nog haast geen bloedvaten en zenuwen in het riempje, waardoor je kindje er haast niks van merkt.
Lees ook:
Reflux bij je babyHet knippen (ofwel klieven) van het tongriempje duurt 10 tot 15 seconden. Je baby wordt dan met het hoofdje naar de arts geplaatst, wie de onderkant van de tong vasthoudt en deze een beetje naar boven trekt. Met een steriele schaar wordt dan het tongriempje doorgeknipt. Bij een erg strak tongriempje wordt er zo’n 2 tot 3 keer geknipt. Het kan soms een beetje bloeden, maar dat is niet altijd. Je baby heeft jonger dan 3 maanden hierbij geen pijnstilling nodig. Zo’n 18% van de baby’s slaapt door deze ingreep heen! Hechten is niet nodig, en het wondje geneest vanzelf.
Tongriempje knippen bij ouder kind
Bij baby’s en kinderen ouders dan 3 maanden gaat deze ingreep wat anders. Dan is het tongriempje al steviger en lastiger om doorheen te knippen, en bovendien lopen er al zenuwen doorheen waardoor vaak een verdoving of zelfs narcose nodig is. Als narcose nodig is, wordt je kind op de dagbehandeling van het ziekenhuis opgenomen. Als de ingreep zonder complicaties verloopt, mag je kind na 2 uur weer naar huis. Een grotere wond moet soms worden gehecht.
Lees ook:
Hik bij je baby: wat doe je eraan en kan het kwaad?