1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Tafelmanieren en etiquette van je kind: dit kun je verwachten per leeftijd

    Gepubliceerd op: 5-2-2023Bewerkt op: 12-15-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-2-2023Bewerkt op: 12-15-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Een gezellige maaltijd aan tafel met het hele gezin is een moment om naar uit te kijken. Maar wat als je kind zich aan tafel niet gedraagt zoals je zou willen? Of als hij of zij zich helemaal niet aan de tafelmanieren houdt? Goed tafelgedrag van je kind is niet alleen belangrijk voor een gezellige maaltijd, het kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van belangrijke sociale vaardigheden. Het leren van tafelmanieren en etiquette heeft voor kinderen echter tijd nodig.

    Tafelmanieren van je kind per leeftijd

    Tafelmanieren leren is een langzaam proces dat stapje voor stapje gaat voor je kind. Het overkomt iedere ouder weleens dat je kind zijn bord niet leeg wil eten, of eten op de grond gooit. Geduld is dus een schone zaak in dit proces. Hieronder lees je wat je ongeveer kunt verwachten qua tafelmanieren van je kind, per leeftijd.

    1 jaar: In het eerste levensjaar van je kind zijn de tafelmanieren nog niet zo belangrijk. Je kind zal nog niet aan tafel zitten, maar wel in een kinderstoel. Geef je kindje zachte voeding en leer hem of haar langzaam aan om met een lepel te eten. Laat hem vooral kliederen, want dit laat je kind kennismaken met het eten én het is goed voor zijn ontwikkeling.

    2 jaar: Vanaf ongeveer 2 jaar kun je je kindje langzaam leren om aan tafel te zitten en te eten met bestek. Verwacht nog niet te veel van je kindje, want de meeste kinderen op deze leeftijd hebben nog niet het concentratievermogen om gedurende de hele maaltijd te blijven zitten, gefocust op het daadwerkelijk eten van de maaltijd. De ene keer zal het wel lukken, de andere keer niet. Oefen het gebruik van bestek en leer je kindje om te wachten op zijn of haar beurt en dat gooien en kliederen met eten niet echt de bedoeling is.

    3 jaar: Rond 3 jaar oud kun je je kindje meer tafelmanieren aanleren en kan je kind al met bestek eten zonder de helft van het eten op zijn bord op de grond te laten eindigen. Leer je kindje om zijn of haar handen te wassen voordat er gegeten wordt en om te wachten met eten totdat iedereen aan tafel zit. Geef je kindje de tijd om te leren en wees geduldig.

    4 jaar: Op 4-jarige leeftijd kun je van je kindje verwachten dat hij of zij al een aantal tafelmanieren onder de knie heeft. Zoals niet van tafel gaan als de rest nog aan het eten is, en het bord zo veel mogelijk leeg te eten. Leer je kindje om zijn of haar servet op schoot te leggen en om netjes te eten met bestek. Bespreek wat wel en niet mag aan tafel, zoals niet met volle mond praten.

    5 jaar: Rond het vijfde levensjaar kun je van je kindje verwachten dat hij of zij zich goed kan gedragen aan tafel en zijn bord (bijna) helemaal leeg eet. Leer je kindje om rechtop te zitten, netjes te eten en niet te smakken. Ook kan je kindje leren om te helpen met het dekken van de tafel en het afruimen.

    Wat als je kind zich vaak misdraagt aan tafel?

    Als je kind zich ontzettend misdraagt aan tafel kan dit erg frustrerend zijn voor ouders. Hieronder hebben we een aantal tips die je kunnen helpen om dit gedrag te verminderen:

    • Geef het goede voorbeeld: Kinderen leren het meest door het gedrag van volwassenen te imiteren. Laat daarom zien hoe het hoort en geef het goede voorbeeld.
    • Maak duidelijke regels: Geef duidelijk aan welk gedrag acceptabel is en welk gedrag niet. Maak bijvoorbeeld afspraken over het op de juiste manier gebruiken van bestek en over het niet praten met volle mond, en herhaal ze voor iedere maaltijd.
    • Kondig aan dat het bijna tijd is om aan tafel te gaan: Zo wordt je kind niet abrupt uit zijn speelmoment gehaald en zal hij zich meer openstellen om gemotiveerd aan tafel te gaan.
    • Geef positieve feedback: Geef je kind positieve feedback als het goed gedrag laat zien. Zo zal je kind gestimuleerd worden om zich aan de regels te houden. Bied je kind eventueel het toetje van voorkeur aan als hij goed en netjes heeft gegeten.
    • Straf niet te zwaar: Probeer niet te zwaar te straffen bij slecht gedrag. Door te veel te straffen kan het kind zich nog meer gaan misdragen. Probeer in plaats daarvan het negatieve gedrag te negeren en positief gedrag te belonen.
    • Maak het leuk: Maak het eten aan tafel leuk door spelletjes te spelen of verhalen te vertellen. Zo zal je kind minder snel afgeleid raken en meer plezier hebben aan tafel. Maak er een fijn gezinsmoment van.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      48 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard