1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Taalontwikkeling van je baby stimuleren: hoe en wanneer?

    Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 9-25-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 9-25-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Anneloes van Baar, Prof dr A.L. van Baar, GZ psycholoog, Child and Adolescent Studies, FSW, Universiteit Utrecht.
    Je merkt het misschien niet altijd, maar al vanaf de geboorte is je baby bezig met leren praten! Het is daarom een goed idee om de taalontwikkeling van je baby te stimuleren, al vanaf jonge leeftijd. Je kunt dit op allerlei verschillende manieren doen! Lees hier hoe en wanneer je de taalontwikkeling van je baby het beste kunt stimuleren en help je kindje op weg!

    Het begint al in de buik

    Je kunt al tegen je baby beginnen te praten wanneer je nog zwanger bent. Vanaf het moment dat je baby namelijk kan horen begint zijn taalontwikkeling. Vanaf de 21ste week van de zwangerschap kan je baby geluiden van buiten de baarmoeder horen, dus vanaf dan heeft het zeker zin af en toe tegen je baby te praten! Laat dit ook zeker je partner, vrienden, familie of je andere kinderen doen, zo herkent je baby meerdere stemmen als hij geboren is. Dit geldt ook voor andere geluiden zoals de blaffende hond of de fluitende vogels.

    Vaak tegen je baby praten kan er ook voor zorgen dat hij rustig wordt van jouw stem wanneer hij geboren is. Wanneer je al tegen je baby praat tijdens de zwangerschap, zal hij zich veilig en geborgen voelen wanneer hij jouw stem hoort.

    En het gaat door na de geboorte!

    De taalontwikkeling van je baby is sterk verbonden met het gehoor. Het is daarom belangrijk dat je veel tegen je baby praat na de geboorte. Het maakt hierbij niet uit wat je tegen ze zegt of op wat voor toon je dit doet. Zolang je maar gewoon vertelt over het dagelijkse leven, dingen die jullie doen en plekken waar jullie heengaan, is dit al erg goed voor zijn taalontwikkeling.

    Je baby zal niet gelijk de woorden begrijpen die je zegt, maar zal eerder de betekenis kunnen achterhalen door lichaamstaal, de hoogte van je stem en je gezichtsuitdrukking te combineren. Wanneer je dus iets vrolijks of liefs vertelt, praat dan op een wat hogere toon en trek er een blij gezicht bij. Hetzelfde geldt voor wanneer je boos bent, trek dan een boos gezicht en gebruik een wat lagere toon. Dit is erg goed voor zijn taalontwikkeling en hierdoor zal hij sneller begrijpen wat je wilt zeggen.

    Praat ook mét je baby

    Naast dat het belangrijk is om tegen je baby te praten, is het ook belangrijk om mét je baby te praten. Hoe doe je dat als je baby nog niks zegt, zal je je misschien afvragen. Je baby zal misschien niet gelijk hele zinnen tegen je terug praten, maar zelfs zuchtjes, lachjes, geluidjes of beginnende woordjes zijn antwoorden op wat jij zegt, en dus interactie! Deze interactie is ontzettend belangrijk voor zijn taalontwikkeling. Wacht dus totdat je baby reageert op wat je zegt, zo praat je echt mét je baby!

    Kan ik mijn kindje verbeteren?

    Het is normaal dat je kindje nog niet meteen complete woorden zal zeggen. Het zullen eerder delen van woorden zijn, of enkel de meest duidelijk hoorbare klanken. Het is dan een goed idee om je kindje hiermee aan te moedigen, in plaats van meteen te verbeteren. Hij doet namelijk hartstikke hard zijn best! Zo blijft het leren praten leuk voor je kindje.

    Geef daarom een positieve reactie op wanneer je kindje bijvoorbeeld schoen probeert te zeggen, maar daarmee ‘’oen’’ uitbrengt. Geeft hem een complimentje door bijvoorbeeld te zeggen, ‘’Ja goed zo, dat is een schoen!’’, in plaats van hem te verbeteren. Je weet immers dat hij ‘schoen’ en niet ‘oen’ probeert te zeggen.

    Manieren om taalontwikkeling bij je baby te stimuleren

    Een uitstekende manier om taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren, is door middel van het voorlezen van boeken. In eerste instantie zullen jonge kindjes dit zien als niet meer dan een object, maar naarmate je steeds vaker voorleest zullen ze doorhebben waarvoor een boek dient. Doordat er woorden voorkomen in boeken die je in het dagelijks leven minder gebruikt, wordt hun taalontwikkeling erg gestimuleerd.

    Daarnaast is het allerbelangrijkste om tegen en mét je kindje te blijven praten. Reageer op je kindje wanneer hij probeert wat nieuws te zeggen geef hem complimentjes!

    Tips: In samenwerking met Kwebbels kan je een gratis kinderboeken pakket (exclusief verzendkosten) aanvragen. Dit pakket bevat 4 leuke lees-, leer- en doeboeken van bekende merken en is samengesteld op basis van leeftijd en geslacht van je kind. Lees hier meer over het aanvragen. Een andere tip is het gratis Boekstart koffertje met twee leuke prentenboekjes voor je baby die je kan ophalen bij een Bibliotheek bij jou in de buurt. En je baby wordt ook nog eens gratis lid. Je kan hier de waardebon downloaden.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard