Oxytocine
Oxytocine is ook bekend als het knuffelhormoon. Het wordt door ons lichaam gemaakt (zowel bij mannen als bij vrouwen). Het komt vrij tijdens fijne aanraking en zorgt ervoor dat je rustig wordt en je je fijn voelt. Tijdens de bevalling zorgt oxytocine voor het regelmatig samentrekken van de baarmoeder (weeën). Na de bevalling zorgt het voor de toeschietreflex van moedermelk. Tijdens de bevalling wordt de baarmoeder steeds gevoeliger voor oxytocine waardoor de weeën sterker worden. Rust en ontspanning tijdens de bevalling helpen bij het vrijmaken van oxytocine. Oxytocine kan bij een bevalling ook door een infuus worden gegeven, bijvoorbeeld als een bevalling wordt ingeleid of als de bevalling niet vordert. Dit zorgt er ook voor dat er weeën ontstaan of dat deze sterker worden.
Wat is syntocinon?
Lees ook:
Hormonen tijdens de bevalling op een rijtjeOxytocine kan bij een bevalling door een infuus worden gegeven, bijvoorbeeld als een bevalling wordt ingeleid of als de ontsluiting niet vordert. Dit zorgt er ook voor dat er weeën ontstaan of dat deze sterker worden.
Waarom wordt syntocinon door een infuus gegeven?
Oxytocine kan door een infuus worden gegeven. Dit heet syntocinon. Oxytocine wordt continu door een infuus gegeven omdat het in het lichaam snel verdwijnt en dus ook snel niets meer doet als het niet meer wordt gegeven. Door met een hele lage hoeveelheid te beginnen en deze stap voor stap te verhogen kan de juiste hoeveelheid worden gegeven om juist genoeg weeën te hebben. Komen er toch te veel weeën? En is er niet genoeg pauze meer tussen de weeën? Dan wordt dat een weeënstorm genoemd. De hoeveelheid oxytocine kan worden verlaagd of tijdelijk gestopt als
- er een weeënstorm is -de baby er last van heeft Er kan ook een medicijn gegeven worden dat de weeën tijdelijk sterk afremt.
Voordelen van syntocinon door een infuus
Syntocinon, ofwel synthetische oxytocine, kan van groot belang zijn voor vrouwen die zwakke weeën hebben en waardoor de bevalling niet goed vordert. Weeën die toenemen en afnemen hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar wanneer bijvoorbeeld je vliezen zijn gebroken en er nog geen sprake is van weeën, is het noodzakelijk om toch de bevalling op gang te brengen om het infectiegevaar te verkleinen, en syntocinon kan daarbij helpen.
Tip: Ga goed voorbereid de bevalling tegemoet met de bevalcursus en cursus Hypnobirthing, deel van het online cursuspakket.
Nadelen van syntocinon door een infuus
Syntocinon, ofwel synthetische oxytocine, kan van groot belang zijn voor vrouwen die zwakke weeën hebben en waardoor de bevalling niet goed vordert. Weeën die toenemen en afnemen hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar wanneer bijvoorbeeld je vliezen zijn gebroken en er nog geen sprake is van weeën, is het noodzakelijk om toch de bevalling op gang te brengen om het infectiegevaar te verkleinen, en syntocinon kan daarbij helpen.
Lees ook:
Endorfine tijdens de bevallingSyntocinon injectie of infuus na de bevalling
Oxytocine toediening (syntocinon) kan ook nodig zijn vlak na de bevalling. Na de bevalling moet namelijk de nageboorte van de placenta plaatsvinden. Als dat niet vanzelf gaat, dan kan syntocinon helpen de baarmoeder te laten samentrekken, waardoor de placenta naar buiten kan. Syntocinon is bewezen effectiefom overmatig bloedverlies na de bevalling te voorkomen, of om het opwekken van de borstvoeding te ondersteunen.
Lees ook:
Ontzwangeren: 9 typische kwaaltjes na de bevallingWat kun je doen om natuurlijke oxytocine aanmaaktijdens de bevalling te ondersteunen?
Oxytocine wordt meestal vanzelf aangemaakt tijdens de bevalling, maar je kunt zeker zelf ook wat dingen doen om de natuur een handje te helpen als je bijvoorbeeld bang bent tijdens de bevalling, want angst en stress kunnen de aanmaak van oxytocine remmen.
- Zorg voor een veilige omgeving tijdens de bevalling: Wat voor jou veilig voelt, is voor iedereen anders. Voor de ene betekent dat een thuisbevalling, voor de andere een ziekenhuisbevalling. Kies voor de plek, in hoeverre je de keus hebt, waar jij je het veiligst voelt zodat de natuurlijke oxytocine de kans krijgt zijn werk te doen. - Maak de ruimte warm en gezellig. Het gelukshormoon oxytocine krijgt de meeste kans in een ruimte waar jij je fijn, veilig en warm voelt. Daarom is een bevallingsplek bij voorkeur warm, donker en gezellig met bijvoorbeeld kaarsjes of muziek. Het is belangrijk een omgeving te creëren waarin jij je volledig kunt ontspannen en overgeven, in hoeverre dat kan.
- Lichaamscontact: Ook lichaamscontact stimuleert de aanmaak van oxytocine, dus aanrakingen van je partner of massages tijdens de bevalling kunnen zeker helpen.
- Badbevalling: Tijdens een badbevalling komen de gelukshormonen als oxytocine ook sneller vrij, door de warmte van het water. Als het je wat lijkt, kan je dus ook kiezen voor een badbevalling.
Wat zijn jouw ervaringen met syntocinon tijdens of na de bevalling?
Lees ook:
7 tips om met pijn tijdens de bevalling om te gaan