Wat is striae?
Striae kun je op allerlei plekken krijgen. Als je opeens veel en snel je armspieren traint in de sportschool, kan het bindweefsel in je schouders of armen scheuren. Tijdens een zwangerschap kun je striae krijgen op je buik, dijen, heupen, billen en borsten. Deze scheurtjes zijn eigenlijk littekens die in het begin gevoelig kunnen zijn of een beetje jeuken.
Oorzaak striae tijdens zwangerschap
Het tempo waarin je huid oprekt tijdens de zwangerschap, kan te snel zijn voor je huid om bij te houden. Hoewel de bovenste laag van je huid, de oppervlaktehuid, het wel kan bijbenen, geldt dit niet voor de laag eronder, het onderhuids bindweefsel. Er ontstaan als het ware scheurtjes in het bindweefsel en dit noemen we striae of zwangerschapsstriemen.
Kans op striae tijdens zwangerschap
Iedereen kan striae krijgen. Zowel mannen als vrouwen lopen rond met striemen op hun benen, in hun knieholtes of op hun billen. Het komt vaak genoeg voor en is dan ook heel normaal. Voor een deel is het zelfs erfelijk bepaald. Komt striae veel voor in jouw familie? Dan is de kans groter dat jij er ook mee te maken krijgt. Hoewel niet iedereen tijdens de zwangerschap te maken krijgt met striae, blijkt uit onderzoek dat 71% van de moeders wel ergens op het lichaam striemen heeft.
Kun je striae tijdens de zwangerschap voorkomen?
Helaas, maar nee: striae kun je niet voorkomen. Zodra er scheurtjes zitten in het bindweefsel, kan je huid dit niet meer repareren. Als de striemen eenmaal zichtbaar zijn, verdwijnen ze dan ook niet meer. Wel worden ze met verloop van tijd lichter en minder fel van kleur.
Behandeling striae tijdens zwangerschap
Een echte behandeling voor striae is er niet, maar er zijn wel enkele dingen die je kunt doen om de striae te verminderen:
- Zalfjes, crèmes enzwangerschapsolie
- Ondersteunende kleding
- Warm en koud water afwisselen tijdens douchen
- Bindweefselmassage
- Let op je voeding
Zalfjes, crèmes en oliën
Er zijn allerlei zalfjes, crèmes en andere middelen te koop die striae helpen verminderen. Deze zalfjes bouwen het collageen in je huid op. Collageen is een eiwit en vormt een belangrijk onderdeel van je bindweefsel. Ook dezezwangerschapsoliehelpt striae te voorkomen. Het is verantwoordelijk voor de elasticiteit en stevigheid van je huid. Let bij het aanschaffen van een crème erop dat deze minimaal 15% glycolzuur bevat. Daarnaast helptvitamine Cin combinatie met vitamine E om de striae minder te laten opvallen.
Ondersteunende kleding
Het dragen van goede, ondersteunende kleding kan beschadiging van het bindweefsel voorkomen. Naarmate je zwangerschap vordert, wordt je buik natuurlijk ook een stuk zwaarder. Door je buik te ondersteunen, bijvoorbeeld door middel van een buikband of door niet te lang te blijven staan, kun je het bindweefsel een handje helpen. Wil je wat extra liefde geven aan je borsten? Dan is investeren in een goede katoenen beha geen overbodige luxe. Ook je borsten worden zwaarder tijdens de zwangerschap. Let er daarom wel op dat de beha stevig is en je borsten goed ondersteunt.
Zorg goed voor je lichaam
Het is belangrijk om juist nu goed voor je lichaam te zorgen, en dat geldt ook voor je huid. Tijdens de zwangerschap kan een warme douche erg lekker zijn voor je zere rug of je spieren. Wissel tijdens het douchen juist af tussen koud en warm water. Je bindweefsel kan hierdoor gemakkelijker rekken en wordt een stuk soepeler, waardoor de kans op scheuren kleiner wordt. Het is in het begin misschien even wennen, maar het is het zeker waard. Zo zijn wisseldouches ook heel goed voor de circulatie van je bloed.
Zowel een goede massage van je lichaam als een bindweefselmassage kan helpen om je huid stevig te houden. Dit kun je ook gemakkelijk zelf proberen of je partner laten doen. Pak stukken huid kort beet tussen je vingers en laat het daarna weer los. Naast massages kan ook licht-, laser- of peelingtherapie helpen.
Let op je voeding
Een tip die eigenlijk altijd wel van toepassing is: let op wat je eet. Natuurlijk is het belangrijk dat je genoeg eet, want je eet immers voor twee. Je baby moet goed kunnen groeien in je buik. Eet niet meer dan nodig zodat je geen extra vet opslaat. Eet zoveel mogelijk gezond en drink voldoende water gedurende de dag. Je vochtgehalte op peil houden heeft ook voordelen voor je bindweefsel, wat soepeler wordt als je genoeg drinkt.