1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Alles over de stortbevalling: een super snelle bevalling

    Gepubliceerd op: 8-14-2022Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-14-2022Bewerkt op: 10-23-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Sommige bevallingen gaan sneller dan anderen. Heb je echt een razendsnelle bevalling, dan wordt dat een stortbevalling genoemd. Het hele baringsproces duurt dan vier uur of korter. Dat klinkt als een droom, maar er zitten ook wat mogelijke nadelen aan.

    Wat is een stortbevalling?

    Bevallingen staan erom bekend vaak lang te duren: een hele dag, tot soms wel dagenlang. Toch is het goed om te weten dat er ook razendsnelle bevallingen bestaan, soms wel korter dan vier uur. Dat worden ook wel stortbevallingen genoemd.

    Vaak komt een stortbevalling voor bij een tweede of volgende bevalling, en minder vaak bij een eerste. Dat komt doordat de baarmoeder en het geboortekanaal dit werk al eens hebben verricht, en daardoor makkelijker samentrekken en opengaan. Het is dus zeker waar dat een tweede bevalling vaak sneller kan gaan dan een eerste.

    Voor- en nadelen van een stortbevalling

    Voordelen van een stortbevalling

    Het klinkt natuurlijk als een droom, zo'n vliegensvlugge bevalling. Dat betekent immers minder lang de pijn van de bevalling moeten doorstaan, en sneller je baby in je handen. Dat is dan ook het grootste voordeel van een snelle stortbevalling. Voor je baby is het fijn dat hij minder lang in je geboortekanaal zit tijdens de ontsluiting, wat over het algemeen zorgt voor een zachtere landing. Het is niet zo dat een snelle bevalling de kans op uitscheuren vergroot: de snelheid zit hem namelijk meestal in de ontsluitingsfase, en niet de persfase (wanneer scheuren kunnen ontstaan)

    Nadelen van een stortbevalling

    Er zitten jammer genoeg ook nadelen aan zo'n snelle bevalling. Het gevoel dat de bevalling in een sneltrein tempo gaat, kan voor wat paniek zorgen bij de vrouw. Vaak gaat een stortbevalling ook gepaard met een weeënstorm, wat betekent dat de weeën erg snel en sterk elkaar opvolgen. Doordat de bevalling zo snel gaat, kan het ook zijn dat vrouwen relatief te laat de verloskundige bellen of te laat naar het ziekenhuis gaan, wat kan resulteren in een ongeplande thuisbevalling, zelfs zonder verloskundige.

    Wat je vaak voorkomt is dat zo'n bevalling te snel gaat voor je brein. Dat je na de bevalling echt de tijd nodig hebt om te landen. Bij een stortbevalling sla je vaak de latente fase over en kom je direct in de actieve fase, waardoor je geen tijd hebt om te schakelen. Een stortbevalling overkomt je en kan je zeker niet voorkomen. Zowel moeder als baby hebben na een stortbevalling wat meer tijd nodig om te landen.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de bevalling.

    • group-image
      10 maanden geleden

      Voorbereiding bevalling

      244 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard