Baby in sterrenkijker positie
In het einde van de zwangerschap, rond de 36 weken, zou een baby met hun hoofdje naar beneden moeten liggen in jouw bekken. Voor deze kan je baby nog in iedere mogelijke positie liggen in de buik, maar tegen het einde van de zwangerschap, zou je baby al de positie voor de geboorte gaan moeten aannemen.
De ideale positie voor de bevalling is met het hoofdje naar beneden, en het achterhoofd richting de buik van de moeder. Dat wordt ook wel de achterhoofdsligging genoemd. In deze positie heeft je baby de meeste ruimte om mee te bewegen met de richting van het baringskanaal. Een sterrenkijker houding betekent echter dat je baby richting je navel kijkt. Je baby ligt dan met zijn rug tegen jouw rug aan.
Sterrenkijker en de bevalling
Zo’n 25 % tot 30% van de baby’s begint de bevalling in de sterrenkijker houding, en 96% wordt uiteindelijk toch nog geboren in de achterhoofdsligging. Vaak weet je baby zich dus toch nog prima in de juiste positie te wurmen, maar als dat niet zo is kan een sterrenkijker bevalling er iets anders uitzien. Bijvoorbeeld in deze opzichten:
- De druk op de endeldarm door het hoofdje kan er ook voor zorgen dat vrouwen meer pijn ervaren aan hun rug.
- Je kunt al persdrang voelen voordat je volledige ontsluiting hebt en klaar bent om te persen.
- De ontsluitingsfase en uitdrijving kan langer duren
- Vrouwen kunnen sneller om pijnstilling vragen
- De kans op een vacuümverlossing of keizersnede is groter bij een sterrenkijker bevalling
Lees ook:
De liggingsechoNatuurlijk bevallen met een sterrenkijker
Natuurlijk bevallen met een sterrenkijker is zeker mogelijk, alhoewel het wel moeilijker is voor je baby om door het geboortekanaal te komen in deze positie. Hierdoor kan de bevalling langer en pijnlijker zijn, waardoor de kans op pijnstilling of een keizersnede groter is. Per bevalling zal de zorgverlener kijken of het nog een goed idee is om de natuurlijke bevalling door te zetten. Gelukkig kun je zelf andere bevallingshoudingen proberen aan te nemen. Bijvoorbeeld op handen en knieën, of gehurkt: op deze manier gaat het bekken veel beter open waardoor de kans groter is dat je baby er goed doorheen past.
Je sterrenkijkertje na de geboorte
Bij baby’s die zijn geboren in de sterrenkijker houding is er vaak sprake van spanning in de nek, kaken, en schouders. Daarnaast kunnen ze vaak een voorkeurshouding aannemen en kunnen ze meer last hebben van reflux. Als je baby last heeft van een van deze klachten, is de hulp van een osteopaat gewenst om de spanning in het lichaam weg te nemen.
Sterrenkijker voorkomen
Je kunt de Spinning Babies methode uitproberen om een sterrenkijker houding te voorkomen dan wel op te lossen tijdens de zwangerschap. Deze methode kan ook helpen een baby bijvoorbeeld uit een stuitligging te krijgen.
Maar of je een sterrenkijker écht kan voorkomen? Nee. De baby draait namelijk vaak bij volledige ontsluiting. The three sisters of balance heet de techniek die te vinden is op spinning babies, die drie houdingen kun je tijdens de bevalling ook aannemen. Zo’n 34 procent van de baby’s ligt bij aanvang in de sterrenkijkerhouding. Dat valt niet te voorspellen en je hebt er ook niks aan om dat van te voren te weten. Ze draaien vaak nog om tijdens het bevallen, waardoor slechts 5 tot 8 procent van de vrouwen ook echt bevalt van een baby in sterrenkijkerhouding.
Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!