Hoe herken je spruw?
Witte vlekjes
Spruw herken je gemakkelijk door een witte plekjes op de tong bij je baby die niet weg te vegen vallen. Ook op de lippen, wangen en het gehemelte kunnen deze witte vlekjes zichtbaar zijn. Het mondslijmvlies van je baby kan daarnaast wat rood zijn en er kan een glans op de tong verschijnen.
Pijn, jeuk en onrustig drinken
Alhoewel niet alle baby’s last hebben van de klachten van spruw, kan je kindje last krijgen van pijn en jeuk in de mond. Dit kan zich uiten in het onrustig, huilend drinken of zelfs het weigeren van drinken. Je baby maakt hierbij een klakkend geluid tijdens het drinken.
Jouw borsten en tepels
Als dezelfde schimmel ook aanwezig is op jouw borsten kan dat zich uiten in vervelende jeuk die na het voeden over kan gaan in brandende pijn. Je tepels worden veel gevoeliger en ook tepelkloven, bultjes of een schilferende huid kan voorkomen. Heb je geen van deze klachten, dan is het nog mogelijk dat de schimmel aanwezig is op je borsten.
Lees ook:
LuieruitslagOorzaken van spruw
Oorzaken baby
Spruw wordt veroorzaakt door een gist genaamd Candida albicans dat normaal gesproken bij mensen in lage hoeveelheden voorkomt op de huid, maar ook in de mond, bij de vagina en in de darmen. Je baby is veel vatbaarder voor deze schimmel door zijn weerstand die nog in opbouw is. Door deze verminderde weerstand kan het zich sneller vermenigvuldigen en klachten veroorzaken.
Oorzaken moeder
Spruw op de borsten en tepels kan worden veroorzaakt door verminderde weerstand bij de moeder, stress, tepelkloven, onvoldoende luchten van de tepels, gebruik van antibiotica en het gebruik van zoogcompressen.
Besmettelijkheid spruw
Spruw is erg besmettelijk en de besmetting kan al plaatsvinden tijdens de bevalling. Dat gebeurt wanneer je baby de schimmel in de mond oppakt bij het passeren van de vagina. Ook via de borstvoeding is het besmettelijk voor je baby. Daarnaast kan je kindje ook besmet raken door een vinger, speen of ander object van iemand die deze schimmel heeft. Het is van belang zowel je baby als jezelf te behandelen, omdat je elkaar anders steeds blijft besmetten.
Lees ook:
Borstvoeding in de kraamweekSpruw behandelen
Hygiëne
Voorkom besmetting en infecties door standaard hygiënemaatregelen te treffen. Je kunt spruw een minder grote kans geven door altijd na de borstvoeding je handen én je tepels te wassen met lauwwarm water, je handen te wassen na een toiletbezoek en verschonen van luier, flesjes en spenen dagelijks uit te koken en de was op minstens 60 graden celsius te wassen.
Medicatie
Als de spruw blijft aanhouden en je baby en jij er veel last van ervaren, is het een goed idee om hiermee naar de huisarts te gaan. Hier kan je dan een medicijn voorgeschreven krijgen die je in het mondje van je baby kunt aanbrengen, en een andere creme voor op jouw borsten.
Spruw en borstvoeding
Spruw is gelukkig geen reden om te stoppen met borstvoeding. Vooral als je spruw op tijd behandelt, zou de borstvoeding daarna gewoon weer op rolletjes moeten lopen. Het is belangrijk dat zowel baby als moeder behandeld worden, zodat de besmetting niet door blijft gaan. Als beiden worden behandeld, kun je gewoon doorgaan met de borstvoeding.
Wordt het te pijnlijk om met de spruw te blijven voeden? Dan kun je tijdelijk je melk afkolven en op deze manier aan je baby geven. Bewaar deze melk niet te lang om op een later moment te geven uit de vriezer, want als je baby eenmaal van spruw is genezen kan hij opnieuw besmet raken met de besmette melk.
Lees ook:
Borstvoeding afbouwen: hoe en wanneer?