1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Spiraaltje na de bevalling: dit kun je verwachten

    Gepubliceerd op: 2-14-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-14-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Na de bevalling wil je misschien graag anticonceptie gebruiken om te voorkomen dat je weer zwanger wordt. Een spiraaltje is een populaire optie voor anticonceptie na de bevalling. Maar wat is een spiraaltje, hoe snel kun je het laten zetten en doet het pijn? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen over anticonceptie na de bevalling, met speciale aandacht voor het spiraaltje.

    Anticonceptie na de bevalling: wanneer en waarom is het nodig?

    Na de bevalling is het belangrijk om snel te starten met anticonceptie, omdat je binnen enkele weken alweer ovuleert en dus weer zwanger kunt worden. Dit geldt ook als je borstvoeding geeft, aangezien borstvoeding niet betrouwbaar is als anticonceptiemethode. Anticonceptie na de bevalling is nodig om te voorkomen dat je te snel weer zwanger wordt en wellicht te snel te veel van je lichaam vraagt.

    Hoe werkt een spiraaltje?

    Een spiraaltje is een klein, T-vormig voorwerp dat door een arts in de baarmoederholte wordt geplaatst. Het spiraaltje bevat een hormoon of is gemaakt van koper, waardoor het zaadcellen en eicellen afstoot en voorkomt dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederholte nestelt. Een spiraaltje biedt langdurige anticonceptie, meestal 3 tot 5 jaar, en is 99% betrouwbaar.

    Hoe snel na de bevalling kun je een spiraaltje laten zetten?

    Meestal kun je tussen 6 en 12 weken na de bevalling een spiraaltje laten zetten, wanneer je baarmoeder zich genoeg heeft hersteld na de bevalling. Het is aan te raden om te wachten tot je de 6 weken postpartum controle hebt gehad en de goedkeuring hebt gekregen van je arts.

    Doet het pijn om een spiraaltje te laten zetten na de bevalling?

    Sommige vrouwen vinden het plaatsen van een spiraaltje na de bevalling pijnlijker dan na een normale menstruatie, terwijl anderen geen pijn voelen. Het plaatsen van een spiraaltje is snel en duurt slechts enkele minuten. Sommige vrouwen ervaren het als wat ongemakkelijk na de bevalling. Het is belangrijk om te weten dat dit een korte en snelle procedure is, die meestal niet veel pijn veroorzaakt. Sommige vrouwen ervaren enig ongemak, maar dit verdwijnt meestal snel. Neem voor eventuele pijn die je ervaart geen ibuprofen als je borstvoeding geeft! Krijg je hevige pijn, neem dan contact op met je arts.

    Welke andere opties anticonceptie heb je na de bevalling?

    Er zijn tal van andere opties voor anticonceptie na de bevalling. Dit omvat onder meer de pil, condooms, de ring en de pleister. Bovendien zijn er natuurlijke methoden, zoals het opvolgen van de basis lichaamstemperatuur en het bijhouden van de vruchtbare dagen. Het is belangrijk om met je arts te overleggen welke optie het beste bij je past.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot je postpartum herstel.

    • group-image
      6 maanden geleden

      Herstel na de bevalling

      138 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard