Tot welke leeftijd slapen de meeste ouders samen met hun kind?
De leeftijd waarop ouders ervoor kiezen om samen te slapen met hun kind kan variëren, afhankelijk van culturele, persoonlijke en gezinsomstandigheden. In sommige culturen is co-sleeping gebruikelijk en wordt het als normaal beschouwd om samen te slapen met kinderen tot ver in de kleuterleeftijd. In andere culturen kan het minder gebruikelijk zijn en kiezen ouders er vaak voor om hun kinderen vanaf een jonge leeftijd in een aparte kamer te laten slapen.
In veel gevallen kiezen ouders ervoor om samen te slapen met hun kinderen tijdens de babyfase, wanneer ze nog afhankelijk zijn van nachtvoedingen en verzorging. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ouders ervoor kiezen om ze in hun eigen kamer te laten slapen. Er is echter geen strikte leeftijdsgrens waarop ouders moeten stoppen met co-sleeping, aangezien dit afhangt van de individuele voorkeuren en omstandigheden van het gezin.
Beter rooming-in of co-sleepen met je dreumes, peuter of kleuter?
Als je graag dichtbij je dreumes, peuter of kleuter slaapt, kun je kiezen voor co-sleeping of rooming in.Rooming-in verwijst naar het delen van dezelfde slaapkamer met je kind, maar niet per se hetzelfde bed. Dit kan bijvoorbeeld een wiegje naast het ouderlijke bed zijn. Co-sleeping daarentegen betekent het delen van hetzelfde bed met je kind. Wat beter is voor jou en je kind is afhankelijk van of je nog borstvoeding geeft, of je goed kunt slapen met de beweging en het geluid van je kind in bed, in hoeverre je waarde hecht aan privacy met je partner en wat je zelf als veiliger beschouwt qua slaapomgeving voor je kind. Culturele acceptatie kan ook een grote rol spelen, en of je het zelf normaal vindt of niet.
Slaapt je kind (soms) niet helemaal lekker? Volg onze slaapcursus om met het hele gezin beter te slapen.
- Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
Weetjes op een rij over samen slapen met je kind
Naast de voor- en nadelen van co-sleeping, zijn er ook enkele interessante weetjes en feiten die ouders kunnen helpen bij het nemen van beslissingen over het slapen met hun kinderen:
- Co-sleeping kan invloed hebben op de slaapduur en slaapkwaliteit van zowel ouders als kinderen. Ouders kunnen vaker wakker worden en minder diepe slaap ervaren, terwijl kinderen kunnen profiteren van de nabijheid van de ouders, maar ook gestoord kunnen worden door hun bewegingen en geluiden.
- De meningen over co-sleeping zijn verdeeld onder experts. Sommige deskundigen pleiten voor co-sleeping als een manier om de hechting tussen ouder en kind te bevorderen, terwijl anderen waarschuwen voor de mogelijke risico's van verstikking en onveilige slaapomstandigheden.
- Culturele en regionale verschillen spelen een rol bij de prevalentie van co-sleeping. In sommige culturen, zoals bepaalde Aziatische en Afrikaanse culturen, is co-sleeping gebruikelijk en wordt het als normaal beschouwd, terwijl het in andere culturen minder vaak voorkomt.
- Co-sleeping kan verschillende vormen aannemen, zoals bed-sharing, waarbij ouders hetzelfde bed delen met hun kind, of kamer delen, waarbij het kind ineen wiegje of ledikant naast het bed van de ouders slaapt.
- Veiligheid is van groot belang bij co-sleeping. Als ouders ervoor kiezen om samen te slapen met hun kind, is het essentieel om veiligheidsrichtlijnen te volgen, zoals het creëren van een veilige slaapomgeving zonder kussens, dekens, knuffels of andere objecten die het risico op verstikking kunnen vergroten. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het matras stevig is en dat het kind geen ruimte heeft om vast te komen te zitten tussen het matras en de muur of het bedframe.
- Co-sleeping kan invloed hebben op de seksuele intimiteit van ouders. Het kan zijn dat ouders minder privacy hebben en minder tijd alleen doorbrengen in de slaapkamer, wat van invloed kan zijn op hun intieme relatie. Het is belangrijk om open communicatie te hebben met de partner en samen te zoeken naar manieren om intimiteit te behouden, zoals het plannen van momenten voor privétijd.
- Co-sleeping is niet voor iedereen geschikt. Elke ouder en elk kind is anders, en wat voor de ene familie werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het is belangrijk om de behoeften en wensen van het gezin als geheel in overweging te nemen bij het maken van beslissingen over samen slapen.
- Kinderen die samen slapen met hun ouders kunnen een hoger gevoel van zelfvertrouwen, eigenwaarde, sensitiviteit en intimiteit ervaren
- Kinderen die zich samen slapen voelen zich waarschijnlijk erg welkom, geaccepteerd, gesteund en veilig voelen.
Lees ook:
Nachtmerries bij kinderen: wat als je kind er last van heeft?