1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Rapley methode: vaste babyvoeding uit de hand

    Gepubliceerd op: 7-20-2020Bewerkt op: 5-31-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-20-2020Bewerkt op: 5-31-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Na borst- of flesvoeding is het tijd voor de volgende stap: de eerste hapjes van je baby. Om je baby te voeden, kun je zijn eten pureren of prakken. Je kunt er ook voor kiezen om de Rapley methode toe te passen. Hierbij geef je je baby direct vaste voeding, die hij zo uit zijn eigen handje opeet. Je baby leert hoeveel hij wil eten en maakt kennis met allerlei verschillende vormen, texturen en smaken.

    Wat houdt de Rapley methode in?

    Baby’s houden van onderzoeken en zelf dingen uitvinden. Grote kans dat jouw baby je al probeert na te doen, ook tijdens het eten. Experimenteren met voeding hoort daar natuurlijk ook bij. Waar je normaal gesproken verantwoordelijk bent voor het voedingsschema van je baby, bepaalt hij bij deze methode zelf hoeveel en wat hij wilt eten. In plaats van zijn voeding te prakken of pureren, geef je hem losse producten om te eten. Dit wordt ook wel ‘uit het vuistje eten’ genoemd. Bij de Rapley methode geef je je kindje de eerste zes maanden volledig borstvoeding. Daarna introduceer je het zelfstandige eten terwijl je je baby nog wel borst- of flesvoeding geeft. Zo krijgt hij alle belangrijke voedingsstoffen binnen.

    Kan je kindje nog niet zelf kauwen, is hij te vroeggeboren en kan hij nog niet goed rechtop zitten? Dan is het raadzaam om eerst te overleggen met de huisarts. Komen er problemen met de spijsvertering, voedselintoleranties of -allergieën voor in jullie familie(s)? Ook dan kun je beter eerst je huisarts vragen of je kunt beginnen met de Rapley methode.

    Belangrijk om op te letten

    Als je baby zelf gaat experimenteren, zijn er wel een aantal dingen waar je op wilt letten. Zo kan je baby ergens allergisch voor blijken te zijn, moet hij rechtop zitten als hij eet en moet je er altijd bij blijven. Hoe je het eten snijdt, is ook van belang. Snijd voedingsproducten in lange stukken zodat hij het goed vast kan houden of maak bijvoorbeeld van knakworsten hapklare stukjes. Verwijder alle pitten en geef je kind geen hard eten zoals noten, wortels of iets met een schil. Let wel goed op als je je kindje kleine producten zoals maïs geeft, want daar kan hij zich snel in verslikken of zelfs in stikken.

    Wat kan ik beter nog niet geven?

    Er is zoveel eten dat je aan je kindje wilt voorstellen. Sommige dingen mag hij al proberen, maar er zijn ook producten waar je beter nog even mee kunt wachten.

    • Specerijen: vermijd kruiden, suiker en zout.
    • Graansoorten: geef je kindje niet te veel graanproducten in één keer, maar begin bijvoorbeeld met een stukje rijstwafel.
    • Fruitsoorten: je kunt je baby vrijwel alle soorten fruit geven, zoals banaan, mango, perzik, abrikoos of meloen. Snijd kleine fruitsoorten zoals druiven, kersen en cherrytomaten in kwartjes. Zorg ervoor dat alle pitten verwijderd zijn en haal eventuele schillen eraf.
    • Groentesoorten: qua groente mag je bijna alles geven, zolang het maar gaar is. Ook snijbonen, wortels, pompoen en aardappels passen prima in het voedingsschema van een baby, mits ze goed gaar zijn natuurlijk. Producten zoals komkommer en cherrytomaatjes mag je wel rauw geven.

    Voordelen Rapley methode

    Waar je jouw kindje eerst misschien al op verzoek borstvoeding gaf, doe je nu hetzelfde met vast voedsel. Je kindje leert om zelf aan te geven wanneer en hoeveel hij wil eten. Er zijn nog meer voordelen aan de Rapley methode:

    • Proeven: door het eten niet te pureren of te mengen, leert je baby smaken te onderscheiden. Hij zal bepaalde producten sneller herkennen. Dit kan ook in de toekomst handig zijn: doordat je kindje gewend raakt aan verschillende smaken en texturen, zal hij later ook minder kieskeurig zijn met eten.
    • Betere spijsvertering: je baby leert hoe hij goed moet kauwen, wat alleen maar goed is voor de spijsvertering.
    • Wennen aan porties: doordat je baby zelf bepaalt hoeveel hij eet en vooral gefascineerd zal zijn met het eten, kunnen zijn darmen en maag langzamerhand wennen aan de verschillende porties.
    • Sneller verzadigd: het zelf bepalen van zijn porties geeft je baby controle over hoeveel eten hij binnenkrijgt. Hij zal sneller stoppen wanneer hij genoeg heeft dan wanneer hij zijn eten naar binnen gelepeld krijgt.
    • Oog-handcoördinatie: je baby eet uit zijn vuistje en moet er zelf voor zorgen dat het eten in zijn mond terecht komt. Dit is goed voor de ontwikkeling van zijn oog-handcoördinatie.
    • Zelfvertrouwen: er is natuurlijk niets zo goed voor het zelfvertrouwen van een kind als wanneer hij zelf iets mag doen. Dit bevordert niet alleen zijn zelfvertrouwen, maar ook zijn zelfstandigheid.

    Nadelen Rapley methode

    Bij ieder voordeel hoort vaak een nadeel en zo ook hierbij. Als je de Rapley methode wilt proberen, kun je beter wel rekening houden met de volgende nadelen:

    • Eigen porties: dat je kindje zelf zijn eigen porties bepaalt, kun je ook als een nadeel ervaren. Wanneer je zelf de controle hebt over zijn porties, weet je precies wat hij binnenkrijgt. Als hij dit zelf bepaalt, is dat misschien wat lastiger.
    • Lekker kliederen: je baby heeft nu zelf de controle en dat gaat niet altijd even goed. Veel eten belandt al snel in zijn haar, op zijn kleren of op de grond. Daardoor ontstaat ook de mogelijkheid dat hij bepaalde voedingsstoffen mist. Het is daarom ook belangrijk dat het vaste voedsel nog wordt ondersteund door borst- of flesvoeding.
    • Kokhalzen: er is een vergrote kans dat je kindje zich wat vaker verslikt. Hij heeft nog niet in de gaten hoeveel voedsel hij in zijn mond kan stoppen en dit zal dan ook vaker misgaan. Het kokhalzen dat hierbij komt kijken, is juist goed, omdat je kindje voorkomt dat hij stikt. Hoewel het dus niet gevaarlijk is, moet je hem natuurlijk wel goed in de gaten houden.
    • Geen snelle maaltijd:even snel een potje babyvoeding opentrekken, is er niet meer bij. Het is natuurlijk heel gezond voor je baby dat hij iedere dag verse producten binnenkrijgt, maar houd er wel rekening mee dat je deze ook elke dag moet bereiden.

    De Rapley methode toepassen

    Wil je de Rapley methode uitproberen? Dan is goede voorbereiding natuurlijk het halve werk. De volgende tips kunnen helpen om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.

    Dek de grond, meubels en je baby af Omdat het gegarandeerd een kliederboel wordt, is het verstandig om van tevoren een paar maatregelen te nemen. Een grote slab, bij voorkeur met een opvangbakje, is bijvoorbeeld een gewenste aankoop. Draag zelf ook niet je mooiste kleren en leg kranten of een tafellaken op de grond om de vloer te beschermen tegen vliegende hapjes.

    Zelf pakken De zelfstandigheid die komt kijken bij de Rapley methode is heel belangrijk voor de ontwikkeling. Leg het eten los voor hem op tafel en laat je kindje zelf kiezen wat hij nu wil pakken en proberen.

    Varieer in eten Wees vooral niet te terughoudend in wat je je kindje aanbiedt. Door na verloop van tijd te variëren in kleuren, texturen en smaken ontdekt hij juist wat hij lekker vindt. Naar mate je kindje met meer producten kennismaakt, kun je ook andere dingen aanbieden. Houd het in het begin nog wel rustig, want er komt natuurlijk veel op hem af.

    Doe het samen Jouw gezelschap kan je kindje stimuleren en hij zal al snel na gaan doen hoe jij iets eet. Door het samen gezellig te maken, geef je jouw kindje ook genoeg tijd om op zijn eigen manier het eten te ontdekken.

    Bron: Voedingscentrum
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard