Wat is postpartum rage?
Postpartum rage is misschien een relatief nieuwe term, maar voor postpartum moeders is het zeker niks nieuws. Dit wordt gekenmerkt door heftige woede-aanvallen die je plots overvallen in de weken of maanden na de bevalling. Dat kan door allerlei kleine of grote dingen worden getriggerd. Het zijn dus geen sombere gevoelens zoals bij een postpartum depressie. Vaak voelen moeders na zo'n woede-aanval schaamte.
Lees ook:
Je hormoonhuishouding na de zwangerschap, hoe zit dat?Irritaties of postpartum rage?
Iedere nieuwe moeder krijgt op een gegeven moment te maken met irritaties, hormonale schommelingen, slaapgebrek en veel veranderingen. Daardoor kan je af en toe te maken met een flinke huilbui of irritaties. Maar bij postpartum rage ervaar je woede-aanvallen nog veel heftiger, vaker en intenser. Misschien ga je erbij vloeken, schreeuwen of je woede fysiek uiten. Ook kan het zijn dat je regelmatig aggresieve, boze gedachtes hebt.
Vaak begint de irritatie met iets heel kleins. Maar met postpartum woede kan dat een hele berg aan negatieve, boze emoties oproepen. Het kan zijn dat deze extreme woede kan duiden op een onderliggend probleem, zoals een onderdrukte herinnering of een weggestopte emotie of trauma, zonder dat je dat zelf weet. De nieuwe verantwoordelijkheid en onzekerheid die je voelt als nieuwe moeder kan ook zeker bijdragen aan deze uitbarstingen. Je baby bepaalt nu grotendeels het ritme van je leven en dat kan emotioneel veel met je doen.
Wat doen bij postpartum rage?
Misschien herken je jezelf hierin en zou je het graag anders willen zien. Dit zijn tips die je kunnen helpen als je last hebt van postpartum woede:
- Zoek hulp: Herken je jezelf niet meer terug in je woede uitbarstingen? Misschien is een diepgeworteld trauma de oorzaak, waar je je zelf misschien niet eens bewust van bent. Een (postpartum) psycholoog kan je helpen de oorzaak van je woede te vinden.
- Triggers herkennen: Probeer je triggers te herkennen, en probeer die triggers zo veel mogelijk te vermijden. Maak het ook aan je partner en omgeving duidelijk zodat hij of zij daar rekening mee kan houden.
- Ademhaling: Als je een woede-aanval voelt opkomen, probeer dan rustig twee seconden in, vier seconden uit adem te halen. Ga even de kamer uit en concentreer je op deze manier op je ademhaling en voel het verschil in je lichaam.
- Geen schaamte: Je bent zeker niet de enige vrouw die hiermee te maken heeft. Schaam je er dus niet voor dat je te maken hebt met postpartum rage en praat erover met je omgeving zodat hier ook rekening mee gehouden kan worden.
Lees ook:
Postnatale depletie: moeder en oververmoeid