Wat is een postnatale depressie?
Veel vrouwen hebben na de bevalling last van stemmingswisselingen. Dat is normaal. Dit is ook wel bekend als babyblues of kraamtranen. Ongeveer 50 tot 70% van alle vrouwen heeft hier last van. De babyblues begint meestal rond de vierde dag na de bevalling en kan aanhouden tot de tiende dag na de bevalling. Dat is een normale reactie van het lichaam, doordat de hormonen in je lichaam weer tot hun normale waarde dalen. Dit kan van invloed zijn op je stemming. Je kunt last krijgen van stemmingswisselingen, een neerslachtig gevoel ervaren, twijfelen aan jezelf en emotioneler zijn dan normaal. Dit zijn dingen die horen bij de babyblues.
Maar als die klachten langer aanhouden of als ze pas maanden later beginnen is de kans aanwezig dat je een postnatale, of eigenlijk een postpartum depressie hebt. In de volksmond wordt het vaak postnatale depressie genoemd. Zo’n 10-20% van de vrouwen krijgen daar mee te maken.
Verschillen postpartum depressie en postnatale depressie
De termen postnatale depressie en postpartum depressie worden vaak door elkaar gebruikt. Postpartum depressie slaat voornamelijk op de moeder na de bevalling en postnataal gaat over de gezondheid van de baby na de geboorte. Eigenlijk zouden we dus moeten zeggen: postpartum depressie, omdat we het over de moeder hebben. Een postpartum depressie ontstaat vaak niet direct na de bevalling, maar pas na enkele maanden.
Wat zijn de symptomen van een postnatale depressie?
Eigenlijk zijn de symptomen van een postpartum depressie hetzelfde als een normale depressie. Het verschil is dat de postpartum depressie wordt gekoppeld aan de zwangerschap en de baby. Veel voorkomende symptomen zijn:
- Nergens zin in hebben
- Veel piekeren
- Somber zijn
- Weinig plezier beleven aan de baby
- Waardeloos gevoel
- Slecht slapen
- Vermoeidheid
- Prikkelbaar zijn
- Niet kunnen hechten aan de baby
- Geen moedergevoel hebben
- Overbezorgd zijn over de baby
- Concentratieprobleem
- Geen eetlust of juist te veel eetlust
- Onrustig gedrag
- Gedachten over de dood
Help! Ik denk dat ik een postpartum depressie heb
Herken je jezelf in bovenstaande symptomen, en ben je bang dat je in een postpartum depressie bent beland? Dan is het goed om hier snel professionele hulp bij te zoeken. Maak een afspraak bij de huisarts of spreek je verloskundige aan. Hoe eerder je erbij bent hoe beter de depressie te behandelen is. Slechts een kleine groep vrouwen heeft een ernstige vorm van de postpartum depressie waarvoor opname of medicatie noodzakelijk is.
Tips bij vermoeden postpartum depressie
- Vertel je partner of andere mensen in je omgeving over hoe je je voelt.
- Vraag om hulp en wees daar niet bang voor. Hoe eerder je behandeld wordt voor een postpartum depressie, hoe beter dat is.
- Stel niet te hoge eisen aan jezelf.
- Het is niet erg als je fouten maakt. Het moederschap leer je ook door het maken van fouten.
- Doe dingen waar je (normaal gesproken) blij van wordt. Door bijvoorbeeld te gaan wandelen of sporten, maakt je lichaam endorfine aan. Dit is goed om depressieve gevoelens tegen te gaan.
Lees ook:
Kraamtranen en baby blues in de kraamtijd