Wat is een placenta praevia
Een placenta die zich te laag onderin de baarmoeder hecht aan de baarmoederwand, wordt een placenta praevia genoemd. De placenta kan dan over de inwendige opening van de baarmoeder liggen, welke de overgang vormt van de baarmoederholte naar de baarmoederhals. In deze positie blokkeert de placenta dus de weg naar buiten.
Er zijn verschillende vormen van een voorliggende placenta:
- Placenta praevia totalis: hierbij ligt de placenta geheel over de inwendige opening
- Placenta praevia partialis: hierbij ligt de placenta gedeeltelijk over de inwendige opening
- Placenta praevia marginalis: de placenta ligt 2 centimeter of minder van de inwendige opening af, zonder hem te bedekken
- Laagliggende placenta: de placenta ligt laag in de baarmoeder, maar meer dan 2 centimeter van de inwendige opening af
Lees ook:
De placenta eten: goed of slecht idee?Symptoom van de placenta praevia
Het voornaamste symptoom wat je kunt krijgen van een placenta praevia, is vaginaal bloedverlies. Dat kan gebeuren doordat een klein stukje van je placenta losscheurt van de baarmoeder, waardoor kleine bloedvaatjes kapot gaan. Dat wordt veroorzaakt door de groeiende baarmoeder die steeds meer uitrekt. Het bloedverlies kan variëren van losse druppeltjes tot aan heftige bloedingen met stolsels. Neem altijd contact met je verloskundige op als je bloed verliest.
Diagnose en risico’s van placenta praevia
De diagnose van een voorliggende placenta wordt vastgesteld met een echo, meestal tijdens de 20-weken echo. Bij een vermoeden van een placenta praevia kan een vaginale echo noodzakelijk zijn, omdat die een beter beeld geeft van het gebied rondom de inwendige opening. Het kan zijn dat de placenta zelf weer omhoog is getrokken door de groei van je baarmoeder, wat met 32 weken zwangerschap kan worden vastgesteld.
Als je dan nog steeds een placenta praevia hebt, wordt je zwangerschap begeleid door een gynaecoloog en zal de bevalling ook automatisch in het ziekenhuis plaatsvinden.
Met een placenta praevia komen namelijk risico’s kijken, voornamelijk het risico op overmatig bloedverlies. Naarmate de zwangerschap vordert neemt de kans hierop toe. Het bloedverlies kan dan zo heftig zijn dat jij in shock kunt raken, en je baby te weinig zuurstof kan krijgen. Voor beiden kan het dus gevaarlijk zijn zonder de juiste begeleiding en behandeling. Ook heb je een grotere kans op vroeggeboorte.
Behandeling van een placenta praevia
Met bloedverlies en een placenta praevia moet je in het ziekenhuis worden opgenomen. Daarbij is een CTG nodig om je baby in de gaten te houden en wordt er bij jou bloedonderzoek gedaan. Bij hevig bloeden krijg je bloed of vocht via een infuus toegediend. Wanneer het bloeden stopt, mag je weer naar huis. Soms kunnen de zorgverleners besluiten dat het veiliger is voor je baby om eerder te worden geboren, wat dan gebeurt met een keizersnede.
Heb je een placenta praevia, en geen bloedverlies? Dan hoeft er niet meteen actie te worden ondernomen. Wel krijg je belinstructies en leefregels mee, zodat je zelf alert kunt blijven.
Lees ook:
Fluxus postpartumBevallen met een placenta praevia
Met een placenta praevia natuurlijk bevallen is niet altijd mogelijk. Dat komt omdat de placenta over de ingang van de baarmoederholte kan liggen, waardoor de baby niet via de natuurlijke manier geboren kan worden, en een keizersnede nodig is. Als de placenta verder dan 2 centimeter van de ingang af ligt, dan is het wel mogelijk dat je natuurlijk kunt bevallen zonder te veel bloedverlies. De gynaecoloog zal altijd de inschatting maken wat de veiligste manier van bevallen is. Als al vroeg bekend is dat een keizersnede nodig is, dan wordt die meestal niet later dan 37 weken zwangerschap gepland, om ernstig bloeden te voorkomen later in de zwangerschap.
Lees ook:
Vloeien: hoelang bloedverlies na de bevalling?Oorzaken placenta praevia
Er is geen eenduidige oorzaak waarom een placenta praevia ontstaat, maar er zijn wel risicofactoren. Dat zijn bijvoorbeeld roken, drugsgebruik, een meerlingzwangerschap, toenemende leeftijd, of een zwangerschap met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling. Als je in het verleden een keizersnede hebt gehad, een operatie een je baarmoeder of als je al meerdere kinderen hebt, is de kans op een placenta praevia ook groter.
Lees ook:
Plassen en poepen na de bevallingAlles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!