1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Pijnstilling met behulp van medicijnen tijdens de bevalling

    Gepubliceerd op: 6-8-2016Bewerkt op: 1-13-2025
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-8-2016Bewerkt op: 1-13-2025
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Pijnstilling tijdens de bevalling met behulp van medicijnen kan alleen in het ziekenhuis worden gedaan. In Nederland mag je zelf kiezen of je deze pijnstilling wilt tijdens het bevallen. Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van pijnstilling? We kennen allemaal de ruggenprik, maar ook pethidine, remifentanil of lachgas kan de pijn stillen tijdens de bevalling.

    Wanneer je kiest voor zo'n vorm van pijnstilling moet je altijd begeleid worden door een zorgverlener van het ziekenhuis. Dit kan een klinisch verloskundige zijn of een gynaecoloog. Het is dan dus niet mogelijk om thuis te bevallen. Je verloskundige verwijst je door naar het ziekenhuis tijdens de weeën, waar de zorgverleners in het ziekenhuis je verder zullen begeleiden met de bevalling.

    Spanning en angst voor de bevalling

    Bevallen is heel spannend en niet alleen maar als je van je eerste baby gaat bevallen. Ook een tweede of derde bevalling is spannend omdat elke bevalling op zich staat.

    Door deze spanning en angst kan het zo zijn dat de bevalling langer duurt. Het is dus van groot belang deze spanning te verminderen. Op die manier kunnen er meer gelukshormonen zoals oxytocine en endorfine geproduceerd worden, die de bevalling soepeler en gemakkelijker laten verlopen. Iedereen gaat anders om met pijn, dus hoeveel pijn een bevalling doet is niet te zeggen.

    Wat veroorzaakt de pijn bij een bevalling?

    Het samentrekken van de baarmoeder tijdens de bevalling is de oorzaak van de pijn. Zo'n samentrekking noemen we een wee of contractie. Het begint langzaam en bereikt op een gegeven moment een hoogtepunt waarna de wee weer langzaam weggaat. Het begint met korte weeën, met lange pauzes tussen de weeën door. De duur van de weeën wordt steeds langer en de pauzes worden steeds korter.

    Over de tijd nemen de weeën in kracht toe en worden ze ook pijnlijker. Over het algemeen vordert de ontsluiting ook en ontstaan er ontsluitingsweeën. Hierdoor opent de baarmoedermond wat de meeste vrouwen als erg pijnlijk ervaren. De pijn is vaak onderin de buik te voelen maar ook in de rug of bovenbenen. Het persen kan pijnlijk zijn maar ook als opluchting worden ervaren. Dit verschilt per persoon.

    Is pijnbestrijding altijd met medicijnen?

    Vaak denken mensen bij pijnbestrijding direct aan medicijnen, maar door jezelf mentaal en lichamelijk goed voor te bereiden kan je al veel bereiken met het bestrijden van pijn.

    Er zijn vele mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling, die niet perse met medicijnen hoeven te gebeuren. Het is belangrijk te onderzoeken welke manier het beste bij jou past of dit op een natuurlijk manier gaat of met medicijnen. Het belangrijkste is met zo min mogelijk spanning de bevalling in te gaan dus maak een keuze waar jij je fijn bij voelt.

    Medische pijnstilling: in het ziekenhuis

    Omdat je vitale functies zoals bloeddruk, hartslag, ademhaling goed in de gaten gehouden moeten worden moet je in het ziekenhuis bevallen. De medicijnen die gebruikt worden voor de pijnstilling kunnen invloed hebben op deze functies.

    Ook moeten de functies van jouw baby goed in de gaten gehouden worden. Dit gebeurt met een zogenaamd CTG (cardiotocograaf) apparaat. Een CTG apparaat kan de hartslag van de baby en de weeën registreren tijdens de bevalling.

    Er zitten voor zowel jezelf als voor de baby voor- en nadelen aan pijnstilling met medicijnen. Hier een overzicht van een aantal vormen van pijnstilling. Bespreek van tevoren met jouw verloskundige of een zorgverlener in het ziekenhuis wat er allemaal mogelijk is in jouw situatie.

    Pethidine via een injectie

    Pethidine is een morfine-achtige stof en heeft een sterk pijnstillend effect. Je kunt hierdoor beter ontspannen en de pijn beter opvangen. Het is pijnstillend en ontspannend, maar verdooft niet helemaal. De pijn wordt afgezwakt, maar verdwijnt niet volledig. Het middel wordt via een injectie toegediend, werkt binnen een kwartier tot een half uur en is twee tot vier uur werkzaam. Lees hier de voor- en nadelen van Pethidine

    Remifentanil met een pompje

    Remifentanil is een morfine-achtige stof die sneller, sterker, maar korter werkt dan Pethidine. Je krijgt Remifentanil toegediend via een infuus met een pompje eraan wat je zelf kunt bedienen. Remifentanil is niet geregistreerd als gangbaar middel bij een bevalling. Je moet daarom altijd toestemming geven voordat het kan worden gebruikt. Lees hier de voor- en nadelen van Remifentanil

    Een ruggenprik (Epiduraal)

    Via een dun slangetje wordt een verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels (de epidurale ruimte) gespoten. Bij een vaginale bevalling wordt er gebruik gemaakt van de epidurale ruggenprik. Hierbij behoud je de controle over je spieren, maar wordt de pijn onderdrukt. Bij een keizersnede wordt er meestal gebruik gemaakt van spinale anesthesie waardoor je je onderlichaam helemaal niet meer kan bewegen. Lees hier de voor- en nadelen van een ruggenprik

    Lachgas

    Lachgas is een mengsel van distikstofoxide (=lachgas) en zuurstof. Door het lachgas in te ademen wordt de pijn minder. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lachgas werkt, maar het idee is dat de pijnsignalen naar de hersenen stagneren. Wat wel duidelijk is is dat vrouwen een stuk minder pijn hebben bij de bevalling. Bij ongeveer de helft van de vrouwen is geen andere pijnstilling nodig tijdens de bevalling. Lees hier de voor- en nadelen van lachgas

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    • group-image
      1 jaar geleden

      Voorbereiding bevalling

      274 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard