Pijn in onderbuik, wat kan het zijn?
Buikpijn is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Het is ontzettend vervelend en niet direct een duidelijke oorzaak. Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn in het bepalen van de oorzaak van de buikpijn, zoals de locatie van de pijn (blaas, darmen, eierstokken, baarmoeder) en de soort pijn (lichte kramp, hevige steken).
Oorzaken pijn in onderbuik
Pijn of zelfs heftige pijn in je onderbuik kan verschillende oorzaken hebben:
Innestelling
Heb je pijn in je onderbuik en weet je nog niet zeker of je zwanger bent? Dan kan dit worden veroorzaakt door de innesteling.. Het innestelen gebeurt na de bevruchting van de eicel. Sommige vrouwen krijgen dan last van lichte kramp en licht bloedverlies.
Voorweeën
Het komt vaak voor dat vrouwen al weken voor de bevalling last hebben van voorweeën. Je voelt deze voorweeën vooral ‘s nachts omdat je baarmoeder dan het meest actief is.
Lees ook:
IndalingsweeënHarde buiken
Een andere oorzaak is de zogenaamde harde buik. Harde buiken worden veroorzaakt door het onwillekeurig samentrekken van je baarmoeder. Kenmerkend voor een harde buik is dat je buik hard wordt, maar niet heel pijnlijk is. Echter hebben sommige vrouwen ook pijnlijke harde buiken.
Bandenpijn
Bandenspanning. Nee, dit heeft niks met je auto te maken ;-). Ook rond je baarmoeder zitten een soort banden (ligamenten) die je baarmoeder op haar plek houden. Vanaf ongeveer de twintigste week heb je een constante groeiende baarmoeder. Daardoor komt er veel spanning op deze banden te staan. Vooral spanning op de banden die langs de zijkant van je baarmoeder lopen kan bandenpijn veroorzaken. Deze bandenpijn is een scherpe stekende of zeurende pijn ter hoogte van het schaambot. Door de groei van de baarmoeder kunnen die banden overrekt raken wat dit nare gevoel geeft. Dit is in het algemeen geen reden tot zorg, zeker niet als er geen sprake is van bloedverlies.
Wat is een symptoom van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
- Vaginale bloeding, zwaarder of lichter dan een normale menstruatie
- Milde buikkramp
- Negatieve zwangerschapstest, maar uitblijvende menstruatie
Vleesboom
Een vleesboom is een goedaardig gezwel in de spierwand van de baarmoeder. Wanneer je een vleesboom hebt kun je last krijgen van hevige buikkrampen. Normaal gesproken kan een vleesboom verwijderd worden, maar tijdens een zwangerschap laten artsen een vleesboom vaak zitten tot na de bevalling. Ze houden tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de vleesboom goed in de gaten. Ook moet je dan in het ziekenhuis bevallen met het oog op een groter risico op een bloeding tijdens de bevalling.
Blaasontsteking
Blaasontsteking kan ook een oorzaak zijn van pijn in de onderbuik. Je moet dan meestal ook vaak naar het toilet en kan een branderig gevoel tijdens het plassen ervaren, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn, want tijdens de zwangerschap kunnen de symptomen van een blaasontsteking soms heel vaag zijn.
Onrustige darmen
Tijdens je zwangerschap zijn je darmen vaak erg onrustig. De zwangerschapshormonen spelen een rol in het ontstaan van rommelende darmen.
Lees ook:
ObstipatieEndometriose
Normaal gesproken zit baarmoederslijmvlies alleen in de baarmoederholte. Bij endometriose zit er vergelijkbaar weefsel buiten de baarmoederholte, bijvoorbeeld op het buikvlies, de eierstokken, je blaas en je darmen. Deze plekken worden ook wel de endometriumhaarden genoemd. In een normale situatie wordt het baarmoederslijmvlies dikker om zich voor te bereiden op een eventuele bevruchting. Wanneer er sprake is van endometriose, wordt niet alleen het baarmoederslijmvlies dikker, maar ook de endometriumhaarden. Had je voor de zwangerschap endometriose? Dan is de kans groot dat de pijn in de onderbuik daardoor wordt veroorzaakt. De klachten van endometriose nemen tijdens de zwangerschap vaak af, maar zijn nog wel aanwezig. Het kan bijvoorbeeld (chronische) buikpijn en darmkrampen veroorzaken.
Miskraam of vroeggeboorte
Eén op de tien zwangerschappen eindigt in het eerste trimester (4-12 weken) in een miskraam. Bij een miskraam is er sprake van bloedverlies, roze afscheiding of bruine afscheiding en buikkrampen. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de verloskundige wanneer je buikkrampen hebt in combinatie met bloedverlies. Dit hoeft niet gelijk iets te betekenen.
Bevalling
Zit je in je de laatste weken van je zwangerschap? Dan kunnen buikkrampen ook betekenen dat de bevalling op gang komt. Deze krampen zijn vergelijkbaar met menstruatiekrampen en worden steeds heviger. Ook komen de krampen steeds sneller terug.
Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!
Behandeling pijn in onderbuik
Vaak is pijn in de onderbuik tijdens de zwangerschap onschuldig. Maar dat neemt niet weg dat het erg vervelend is en voor de nodige ongemakken zorgt. Wat kun je doen om de pijn in de onderbuik te verlichten?
- Ontspan tijdens een warm bad
- Leg een warme kruik op je onderbuik/rug
- Vraag of iemand over je rug kan wrijven
- Pijnstilling, neem bijvoorbeeld een paracetamol. Het is goed om te overleggen met je arts welke pijnstilling in jouw situatie geschikt is. Zo is ibuprofen sterk af te raden tijdens de zwangerschap.
Wanneer naar de (huis)arts met pijn in de onderbuik?
Wanneer je bovenstaande tips al vaker hebt geprobeerd maar niks helpt, ben je vaak ten einde raad. Daarom is het goed om te weten wanneer je het beste je verloskundige kunt raadplegen:
- koorts
- bloedverlies
- aanhoudende of hevige pijn
- vaginale afscheiding (geen witte afscheiding)
- pijn tijdens plassen
- rillingen
- misselijkheid en/of braken
Lees ook:
Vaak plassen en zwanger