1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Peuter slaapt slecht: meest voorkomende slaapproblemen + tips

    Gepubliceerd op: 7-18-2023Bewerkt op: 5-10-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-18-2023Bewerkt op: 5-10-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Peuter die slecht slaapt? Je bent niet de enige. Vervelend, want een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van zowel kinderen als ouders. Dus wat als je peuter moeite heeft om goed te slapen? Het kan een uitdagende situatie zijn, waarbij zowel jij als je kind 's nachts rusteloos zijn en overdag vermoeidheid ervaren. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem te tackelen en je peuter te helpen beter te slapen.

    Als je kind slecht slaapt: vervelend voor jullie allebei

    Het is niet ongewoon dat peuters moeite hebben met slapen. Als je kind slecht slaapt kan hij last hebben van verschillende problemen die het slaappatronen beïnvloeden. Dit kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen, zowel voor het kind als voor de ouders. Vaak zijn slaapproblemen bij peuters normaal, want de meeste peuters maken periodes door waarin ze minder goed slapen en last hebben van nachtmerries, vaak wakker worden of niet willen slapen. Als dat af en toe in periodes voorkomt, is het meestal niks om je zorgen over te maken. Het is natuurlijk wel belangrijk om de oorzaken van het slechte slapen te begrijpen en strategieën toe te passen om de slaapkwaliteit van je peuter (en de jouwe) te verbeteren.

    Slaapt je kind (soms) niet helemaal lekker? Volg onze slaapcursus om met het hele gezin beter te slapen.

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    Meest voorkomende slaapproblemen bij peuters + tips

    1. Verandering in slaaproutine: Peuters gedijen bij regelmaat en voorspelbaarheid. Een verandering in de slaaproutine, zoals een nieuwe baby, een verhuizing of een vakantie, kan ervoor zorgen dat je peuter moeite heeft met slapen. Zelfs het verzetten van de klok kan zorgen voor verstoring in het slaapritme.

      • Tip: Houd vast aan een consistente slaaproutine. Creëer een rustige en ontspannen omgeving voor het slapengaan en volg een vaste volgorde van activiteiten, zoals een bad, een verhaaltje en knuffeltijd.
    2. Angsten en nachtmerries: Peuters kunnen bang zijn in het donker en last hebben van nachtmerries. Dit kan hun slaap verstoren en ervoor zorgen dat ze 's nachts wakker worden.

      • Tip: Als je kind bang is 's nachts, probeer hem eens een nachtlampje te geven of een zacht licht om angsten te verminderen. Praat met je kind over zijn of haar angsten en bied geruststelling. Stel een positieve en kalmerende bedtijdroutine in om te helpen ontspannen voor het slapengaan.
    3. Fysiek ongemak: Peuters kunnen last hebben van fysieke ongemakken zoals tandjes krijgen, buikpijn, groeipijnen of verkoudheid. Dit kan hun slaap verstoren en hen ongemakkelijk maken.

      • Tip: Zorg voor comfortabele slaapomstandigheden. Controleer regelmatig of je peuter niet te warm of te koud is. Gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de luchtkwaliteit in de kamer te verbeteren. Raadpleeg bij aanhoudende fysieke klachten je huisarts.
    1. Overstimulatie voor het slapengaan: Te veel opwinding en stimulatie vlak voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je peuter moeite heeft om tot rust te komen.

      • Tip: Beperk schermtijd en prikkelende activiteiten zoals televisie kijken of actief spelen vlak voor het slapengaan. Het blauwe licht blokkeert de aanmaak van melatonine: het hormoon dat je nodig hebt om in slaap te komen. Kies in plaats daarvan voor rustige activiteiten zoals het lezen van een boek of het luisteren naar rustige muziek.
    2. Onvoldoende fysieke activiteit: Peuters hebben veel energie en hebben voldoende fysieke activiteit nodig om goed te kunnen slapen. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot slaapproblemen.

      • Tip: Zorg voor voldoende speeltijd en fysieke activiteit gedurende de dag. Neem je peuter mee naar buiten voor een wandeling, speel in de tuin of laat hem of haar deelnemen aan speelgroepen of sportactiviteiten.
    3. Slaapregressie: Peuters kunnen te maken krijgen met periodes van slaapregressie, waarin hun slaappatroon tijdelijk verstoord raakt. Dit kan optreden als gevolg van verschillende factoren, zoals groeispurten, ontwikkelingsmijlpalen of veranderingen in de omgeving.

      • Tip: Wees geduldig tijdens slaapregressieperiodes en probeer de normale slaaproutine zoveel mogelijk te handhaven. Bied extra comfort en rustgevende activiteiten aan, zoals zachte muziek of een knuffel, om je peuter te helpen kalmeren en weer in slaap te vallen.
    4. Stress: Peuters kunnen ook last hebben van stress, zelfs op jonge leeftijd. Veranderingen in hun leven, zoals verandering van kinderopvang, verhuizing of familiale spanningen, kunnen hun slaap beïnvloeden.

      • Tip: Creëer een rustige en kalmerende omgeving voor het slapengaan. Moedig ontspanningstechnieken aan, zoals een warm bad, zachte muziek of het voorlezen van een verhaal, of probeer eens regelmatig te mediteren met je kind. Bied je peuter ook mogelijkheden om over zijn of haar gevoelens te praten en bied troost en geruststelling wanneer dat nodig is.
    5. Behoefte aan nabijheid: Sommige peuters hebben een sterke behoefte aan nabijheid en voelen zich het veiligst als ze dicht bij een ouder kunnen zijn. Dit kan ertoe leiden dat ze moeite hebben met slapen wanneer ze zich alleen voelen.

      • Tip: Overweeg om een rustgevend slaapritueel te implementeren waarbij je peuter zich veilig en geborgen voelt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je bij je kind blijft totdat het in slaap valt of dat je een nachtlampje of knuffel toestaat om een gevoel van veiligheid te bieden. Overweeg eventueel co-sleeping met je kind.
    Bron: Opvoeden
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard