1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Peuter: een nieuwe fase in het leven van je kind

    Gepubliceerd op: 2-21-2020Bewerkt op: 12-17-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-21-2020Bewerkt op: 12-17-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je dreumes is nu officieel een peuter. In deze nieuwe levensfase maakt je kind veel nieuwe ontwikkelingen door. Niet alleen op het gebied van taalvaardigheid en zindelijkheid, maar ook sociaal-emotionele en motorische vaardigheden.

    Wanneer is je kind een peuter?

    Baby, dreumes, peuter. Je kind wordt naarmate hij ouder wordt steeds anders genoemd, voor jou blijft het altijd je kleine baby. Na de eerste verjaardag veranderde je baby in een dreumes. Wanneer je kind twee kaarsjes uitblaast is hij officieel een peuter. De peutertijd duurt vanaf het tweede tot het vierde jaar van je kind. Na zijn vierde verjaardag is hij officieel een kleuter.

    Ontwikkeling peuter 24-30 maanden

    Driftbuien

    Hoera! Je kindje is twee jaar en de peutertijd breekt aan. Hij krijgt steeds meer een eigen willetje en laat dat dan ook echt merken. De uitdrukking is niet voor niets: ‘Ik ben twee en ik zeg nee!’ Dit in combinatie met de peuterpuberteit kan voor de nodige driftbuien zorgen. Hoewel je op een gegeven moment misschien geen zin meer hebt in discussies, is het wel belangrijk om consistent te blijven tijdens de opvoeding van je kind. Het kost veel geduld, maar op de lange termijn zal het zijn vruchten afwerpen.

    Taalontwikkeling

    De taalontwikkeling van je peuter maakt een flinke sprint. Waar hij eerst alleen nog losse woorden zei, begint hij steeds meer in zinnen te praten. Verwacht nog geen volledige zinnen, maar hij kan wel steeds beter dingen duidelijk maken. Hij praat nu nog vooral in twee-woordzinnen zoals: ‘Mama auto’, ‘Papa weg’ en ‘Ik eten.’ Nu je kindje een peuter is kan hij ook naar de peuterspeelzaal, dit kan bijdragen aan zijn ontwikkeling.

    Fysieke ontwikkeling

    Het duurt nog even voordat het melkgebit van je kleintje compleet is, maar hij is al goed op weg. De komende tijd zullen de achterste kiezen doorkomen en tegen de tijd dat je kindje drie jaar is zal hij een compleet melkgebit hebben.

    Ook het voortbewegen gaat steeds beter. Zo kan hij nu samen met jou traplopen, of in zijn geval trapklimmen. Heb je nog geen loopfiets? Dan is dit een goed moment om deze te introduceren. Je kindje racet zo de kamer door. Ook een potje voetbal is leuk nu hij zelf de bal kan wegschoppen. Is het je ook opgevallen dat je kindje graag dingen zelf wilt doen? Hij vindt het erg leuk als hij zelfstandig dingen kan doen, zoals zichzelf uitkleden en zelfstandig eten.

    Slapen

    Vanaf 24 maanden kan je kindje ook in een bed gaan slapen waar hij zelf in en uit kan klimmen. Dit zal in het begin wellicht even wennen zijn en je kindje zal nu zijn eigen slaapmoment gaan bepalen. Probeer dit vooral niet te forceren bij 24 maanden, als jouw kindje er nog niet klaar voor is dan is het prima om nog even te wachten. Let bij het kopen van een kinderbed wel goed op de kwaliteit en schaf eventueel ook een uitvalbeschermer/bedhekje aan als je bang bent dat je kindje uit bed valt.

    Ontwikkeling peuter 30-36 maanden

    Taalontwikkeling

    Wist je dat je peuter nu wekelijks zo’n 10 nieuwe woorden leert? Tegen de tijd dat je kindje drie jaar is kent hij zo’n 1.000 woorden. Ook wordt je kindje zich steeds meer bewust van zichzelf en hoor je ‘ik’ en ‘mij’ steeds vaker voorbij komen. Wanneer je een boek gaat voorlezen zul je merken dat hij steeds vaker dingen aanwijst en benoemt wat hij ziet. Waar hij eerst alleen nog twee-woorden zinnen formuleerde, communiceert hij nu steeds meer in drie-woorden zinnen. Eerder konden alleen jij en je partner iets maken van het gebrabbel van je kleintje. Nu verstaat meer dan de helft van familie, vrienden en kennissen jullie kleine spruit.

    Zindelijkheid

    Met 18 maanden kun je al starten met zindelijkheidstraining, maar elk kind is anders. De meeste kinderen zijn tussen de 2 en 3 jaar overdag zindelijk. Wil je beginnen met zindelijkheidstraining? Of ben je al even bezig? Je zult merken dat je kindje er nu veel meer voor open staat en het nog interessanter vindt. Ook is je kindje zich steeds meer bewust van zijn geslachtsdeel en krijgt hij door dat iemand van een ander geslacht een ander geslachtsdeel heeft.

    Fysieke ontwikkeling

    Heeft je kindje goed geoefend met de loopfiets? Dan is het wellicht tijd om de overstap naar een driewieler te maken. Wat nu ook een grote hit is? Een ballon! Je kindje vindt het prachtig om er mee te spelen en hij kan nu ook een ballon vangen. Ook kun je hem wat meer loslaten in de speeltuin, hij kan steeds meer zelfstandig, bijvoorbeeld zelf van de glijbaan.

    Je kindje is gek op speelgoed en het is vast niet de eerste keer dat er op elke vierkante meter van de woonkamer speelgoed ligt. Goed nieuws, je kindje kan nu helpen met opruimen. Het gaat misschien nog niet zo snel, maar het is goed dat hij doorkrijgt dat hij zijn eigen spullen moet opruimen.

    Ontwikkeling peuter 36-42 maanden

    Taalontwikkeling

    Nu je kind drie jaar oud is ligt zijn woordenschat op ongeveer 1.000 woorden. Je kunt hem zelf helpen om deze nog meer te vergroten. Lees veel boeken voor en benoem de dingen die jullie dagelijks tegenkomen. Je kindje kan inmiddels ook werkwoorden vervoegen en hij weet hoe hij van enkelvoud meervoud kan maken. Ook maakt hij soms al zinnen van vier of vijf woorden. Hij stelt ook graag vragen, de woorden ‘wie’, ‘wat’ en ‘waarom’ komen regelmatig voorbij.

    Spelen

    Je kunt je kindje rustig even in zijn eentje laten spelen. Hij kan namelijk steeds beter zelfstandig spelen. Alleen spelen is leuk, maar samen spelen is nog veel leuker. Je kindje ontwikkelt een rijke fantasie, een rollenspel is op deze leeftijd een grote hit. Zo vindt hij het prachtig om zich als chef-kok uit te leven in het keukentje en speelt hij graag voor politieagent of dokter. Kijk niet raar op als hij opeens tegen zijn denkbeeldige vriendje praat of fantasieverhaaltjes vertelt. Spelen met andere kindjes leert hij nu ook, al is dit niet altijd even gezellig. Het inlevingsvermogen van je kind is nog niet helemaal ontwikkeld en speelgoed delen is ook een dingetje.

    Fysieke ontwikkeling

    Ook fysiek maakt je kindje veel ontwikkelingen door. Hij kon zichzelf al uitkleden, maar aankleden gaat ook steeds beter. Ook dagelijkse activiteiten kan hij steeds meer zelfstandig, zoals zijn handen wassen. Waar jij eerst nog veel moest helpen tijdens het knutselen, wil hij nu steeds meer zelf doen, bijvoorbeeld knippen. Heeft je kindje al een echte kinderfiets? Anders is het een mooi moment om deze te introduceren.

    Ontwikkeling peuter 42-48 maanden

    Taalontwikkeling

    Nog een paar maanden en je peuter is officieel een kleuter! Wat heeft hij de afgelopen 1,5 jaar een ontwikkeling doorgemaakt. Hij kan inmiddels al volledige zinnen vormen en vragen begrijpt hij ook. Hierdoor kunnen jullie gezellig samen kletsen. Niet alleen met jou voert hij hele gesprekken, ook bij de supermarkt, viskraam en bakker. Je kindje is nu voor iedereen verstaanbaar. Ook kan hij tot tien tellen en het alfabet opnoemen. Lukt dat laatste nog niet? Oefen het alfabet dan samen met je kindje.

    Zindelijk

    Hoe gaat het met de zindelijkheidstraining? Waarschijnlijk is je kindje nu overdag zindelijk. Elk kind heeft een eigen tempo. Is je kindje nog niet zindelijk? Maak je dan geen zorgen. Als je kindje overdag zindelijk is, kun je nu ook gaan oefenen met de zindelijkheid in de nacht.

    Sociale ontwikkeling

    Samen spelen gaat steeds beter, ook vindt je kindje het niet meer zo erg om af en toe zijn speelgoed te delen. Dit is erg fijn, want je kindje zal nu steeds vaker met andere kindjes gaan spelen. Je kind is bijna klaar voor de basisschool.

    Fysieke ontwikkeling

    Je kindje kan inmiddels al veel zelfstandig. Zelf uitkleden, zelf aankleden en nu ook zijn eigen schoenen aantrekken. Ook kan hij steeds meer kunstjes, zo kan hij nu zelf een koprol maken en hinkelen. Een goed moment om wekelijks met je kindje naar gym te gaan. Zelf objecten vasthouden gaat ook steeds beter, hij kan nu ook een potlood vasthouden tussen zijn duim en vingers. Je kunt dus rekenen op een mooie voorraad tekeningen van je kleintje.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard