Oxytocine
Oxytocine komt niet alleen bij zwangere vrouwen voor, maar bij alle vrouwen en zélfs bij mannen. De stof komt ook buiten de zwangerschap, bij lichamelijk contact vrij. Zoals bij knuffelen, vrijen en flirten. Vandaar de bijnaam knuffelhormoon!
Welke rol speel oxytocine bij het zwanger worden?
Oxytocine speelt een positieve rol bij de bevruchting. Bij een orgasme van de vrouw komt namelijk oxytocine vrij. Hoe meer oxytocine er vrij komt, hoe soepeler het sperma zich door de vagina richting de baarmoeder kan bewegen. Hoe positiever je het orgasme ervaart, hoe meer oxytocine er vrijkomt.
Welke rol speelt oxytocine tijdens de bevalling?
De hormonen progesteron en oxytocine hebben een tegengestelde werking op elkaar. Progesteron zorgt er tijdens de zwangerschap namelijk onder andere voor dat de baarmoederwand niet samentrekt, zodat de embryo niet wordt afgestoten. Wanneer er tegen het einde van de zwangerschap minder progesteron wordt aangemaakt, wordt er juist meer prostaglandine en oxytocine aangemaakt. Je baarmoeder wordt ook gevoeliger voor oxytocine. Wanneer de bevalling begint en je baby met zijn hoofdje tegen de baarmoederhals drukt wordt er nog meer oxytocine aangemaakt. De oxytocine zorgt er hierbij voor dat je baarmoeder steeds meer gaat samentrekken, wat je voelt als weeën.
Tijdens de bevalling stijgt de hoeveelheid oxytocine in je bloed steeds meer, waardoor de weeën steeds heviger worden. Het aanmaken door je lichaam van oxytocine heeft ook invloed op de aanmaak van endorfine. Dat is een hormoon wat ook wel werkt als een natuurlijke [pijnstiller.}(pijnstilling-bij-de-bevalling) Iets wat uiteraard goed van pas komt tijdens de bevalling. Wanneer de weeën niet krachtig genoeg zijn of zelfs helemaal uitblijven kun je ook kunstmatig oxytocine ingebracht krijgen via een infuus.
Lees ook:
Leer ontspannen tijdens de bevallingWelke rol speelt oxytocine na de zwangerschap?
Na je bevalling is de hormoonhuishouding in je lichaam blijvend veranderd. Vrouwen die moeder zijn geworden hebben meer oxytocine in hun bloed dan vrouwen die geen moeder zijn. Oxytocine heeft namelijk ook een functie in het versterken van de band en hechting met je baby. Daarnaast maakt het je gevoeliger voor geluiden van je baby. Daarom ben jij vaak degene die het eerste wakker wordt van je baby terwijl je partner rustig kan doorslapen.
Er zijn nog meer voordelen van een verhoogd oxytocine gehalte in je bloed. Het maakt minder angstig en verhoogt de sociale interacties. Hiermee zorgt het ervoor dat je makkelijker mensen aanspreekt en sneller vrienden maakt. Ook zorgt het ervoor dat je je meer ontspannen voelt en minder gestresst. Dit komt doordat het de bloeddruk omlaag brengt en de productie van stresshormonen vermindert.
Lees ook:
Kwaaltjes en klachten