De menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus duurt meestal 28 dagen. De meeste vrouwen ovuleren op de veertiende dag van de cyclus. Even een opfrisser: ovulatie is een mooi woord voor eisprong. En elke menstruatiecyclus springt één eitje. Vlak voor de eisprong en vlak na de eisprong ben je vruchtbaar. Op het moment van de eisprong komt er een rijpe eicel vrij uit de follikel. De rijpe eicel die dan vrij komt kan dan 24 uur bevrucht worden.
Lees ook:
Vruchtbare dagen berekenenZwanger worden
Als je zwanger wilt worden, moet de bevruchting van de eicel binnen 24 uur na de eisprong plaatsvinden. Zaadcellen kunnen tot wel 6 dagen overleven in de baarmoeder. Dus, je kunt het best vrijen zo rond 4 of 5 dagen voor de ovulatie. Tenminste, als je wil dat de eicel bevrucht wordt en dus zwanger wilt worden. En dan is het beste om niet elke dag te vrijen, maar om de twee dagen. Als je elke dag of vaker op een dag vrijt kan de kwaliteit van het sperma namelijk minder worden.
Lees ook:
Ovulatiepijn: zo kun je jouw eisprong voelenDe ovulatie
Sommige vrouwen merken aan hun lichaam dat ze ovuleren. Lichamelijke symptomen die kunnen optreden zijn:
- Gevoelige borsten
- Veranderd slijm in de baarmoederhals
- Hogere lichaamstemperatuur
- Prikkelbaar humeur
Sommige vrouwen hebben een regelmatige menstruatiecyclus en die vrouwen kunnen dan redelijk makkelijk berekenen wanneer hun ovulatie plaatsvindt. Maar dit geldt niet voor alle vrouwen. Als je een onregelmatige cyclus hebt is het moeilijk om de eisprong te berekenen. Maar hoe kun je je ovulatie berekenen?
Lees ook:
10x tips om sneller zwanger te wordenHoe bereken je je ovulatie?
Online zijn verschillende calculators te vinden om je ovulatie te berekenen. Dit doe je door de eerste dag van je laatste menstruatie in te voeren en je gemiddelde cycluslengte. Op basis daarvan krijg je dan te zien wanneer je ovulatie waarschijnlijk is. Als je een regelmatige cyclus hebt is de kans groter dat de berekening ook echt klopt. Maar als je geen regelmatige cyclus hebt is het het beste om een ovulatie test te doen.
Wat meet een ovulatietest?
Een ovulatietest lijkt op een zwangerschapstest. De meest bekende vorm van ovulatietest is net zoals een zwangerschapstest. Ook werkt het net zoals een zwangerschapstest: je moet erover heen plassen. Er komt dan een streepje tevoorschijn, is het streepje gelijk aan of donkerder dan de controle streep, dan zal de eicel zeer snel springen. Is de ovulatietest daarna weer lichter, dan heb je je eisprong gehad.
Er zijn ook digitale ovulatie testen, hierbij is er geen twijfel over mogelijk of je wel of niet ovuleert. Er verschijnt namelijk een smiley op het scherm. Deze testen detecteren vaak 4 vruchtbare dagen, zo weet je op welke dagen je het beste kunt vrijen.
Je kunt ook kiezen voor een dipstick ovulatietest. Dit is een smal strookje dat je in je net opgevangen urine houdt. En de vierde soort is de cassette ovulatietest. Hierbij vang je eerst urine op en vervolgens drup je het in de cassette.
Lees ook:
Clomid en zwanger wordenHoe werkt een ovulatietest?
De ovulatietest of vruchtbaarheidstest gebruik je elke dag, of twee keer per dag. Je begint meestal vier dagen voor jouw vermoedelijke ovulatie en blijft testen totdat je de piek, jouw meest vruchtbare moment, hebt gevonden. Wat wel verschilt met een zwangerschapstest is dat je de ovulatietest niet doet met ochtendurine! Het is aan te raden om twee keer per dag de test te gebruiken, omdat je dan preciezer de piek kunt vinden. Want stel, je doet de test net voor de piek, en je test pas 24 uur later nog een keer, dan is het lastiger om de piek te vinden.
Ovulatietest basale temperatuursmethode
Ovulatietest basale temperatuursmethode. Ja, dat is een mond vol. Maar het stelt niet veel voor. Dit is ook een methode om erachter te komen wanneer jouw ovulatie is. Het is namelijk zo dat vlak na je eisprong jouw lichaamstemperatuur met 0,2 tot 0,5 graden stijgt. Als je dus elke dag je temperatuur opmeet, kom je erachter wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. Let op: het is belangrijk dat je je temperatuur dagelijks opmeet onder dezelfde omstandigheden. Dus niet de ene dag wanneer je al een tijd op de bank zit en de andere dag na het sporten (want dan is je lichaamstemperatuur sowieso hoger dan normaal). Het is niet de meest betrouwbare methode, omdat je het moment berekent wanneer de eisprong net is geweest. Maar de dagen voor de eisprong ben je ook al vruchtbaar. Dus dit zou een manier kunnen zijn om te berekenen wanneer je het meest vruchtbaar bent.
Tip: als je deze laatste methode wilt toepassen, gebruik dan een ovulatiethermometer. Deze thermometer is preciezer dan een gewone thermometer.
Lees ook:
Hoe lang ben je al zwanger?