1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Overstrekken baby: oorzaken, gevolgen en oplossingen

    Gepubliceerd op: 5-22-2020Bewerkt op: 6-4-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-22-2020Bewerkt op: 6-4-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Bij het overstrekken van een baby kan het aangezicht even schrikken zijn. Hij trekt dan zijn benen stijf en gooit zijn hoofd in zijn nek. Hoe kan dit gebeuren, en wat zijn de gevolgen? Wat kan je eraan doen als het gebeurt?

    Wat is overstrekken?

    Overstrekken bij een baby betekent dat je baby zijn rugspieren continu aanspant, waardoor hun lijfje te strak en gespannen staat. Hierbij drukken ze hun hoofd in hun nek, hebben ze gebalde vuisten en kunnen ze als een plank op je arm liggen.

    Bij het overstrekken kan je baby een oncomfortabel gevoel krijgen en kan hij zich moeilijk ontspannen. Dit gaat volledig onvrijwillig. Het overstrekken kan stress veroorzaken bij je baby, waardoor hij veel kan gaan huilen. Het komt dan ook veel voor bij huilbaby’s.

    Gevolgen van overstrekken

    De gevolgen van overstrekken kunnen vervelend zijn voor zowel de baby als voor de ouders. Een kindje die zich af en toe overstrekt tijdens het huilen, hoeft geen reden tot zorgen te zijn. Als het je kindje echter erg vaak overkomt, kan hij gaan achterlopen in zijn motorische ontwikkeling.

    Met het overstrekken traint hij namelijk de verkeerde spieren, waarbij de buikspieren te weinig kans krijgen om getraind te worden. Ook ontstaat er veel spanning in spieren die nog niet zo sterk zouden moeten zijn. Ook leren omrollen wordt bijvoorbeeld erg lastig. Zijn veelal gebalde vuistjes maken het moeilijk de fijne motoriek in zijn vingers te ontwikkelen.

    Je kindje kan door het overstrekken in een neerwaartse spiraal belanden, waarbij hij veel huilt om het overstrekken, en daardoor juist nog meer gaat overstrekken en daardoor nog meer gaat huilen. Dit kan vervolgens leiden tot slecht slapen en slecht drinken, wat de algehele gemoedstoestand kan verergeren.

    Oorzaken van overstrekken

    Vaak is het zo dat de reden voor het overstrekken simpelweg is dat je baby niet lekker in zijn vel zit door prikkels van buitenaf. Het kan hierbij gaan om pijntjes, stress, te fel licht of een onrustige omgeving. Het overstrekken is dan hun manier om dat te uiten. Waarom een baby niet lekker in zijn vel zit, kan lastig zijn te ontdekken. Een te zware bevalling of te vroege geboorte kan hierbij een rol spelen. Redenen voor overstrekken kunnen zijn:

    • Je baby is te vroeg geboren. Hierdoor heeft hij zijn spieren niet goed genoeg kunnen trainen.
    • Je baby wordt te vaak opgepakt en meteen weer neergelegd
    • Je baby verandert te vaak van houding
    • Je baby is van nature erg prikkelbaar en onrustig
    • Er is sprake van een koemelkallergie. Het overstrekken gebeurt dan omdat je baby zich niet prettig voelt door de klachten van de allergie.
    • Je baby heeft last van bijvoorbeeld [krampjes](krampjes bij je baby) of reflux. Darmkrampjes kunnen gemakkelijk worden verholpen metInfacol.
    • Je baby heeft erg veel stress ervaren tijdens de bevalling

    Wat te doen bij overstrekken?

    Wanneer je baby overstrekt kun je het beste zelf proberen te achterhalen wat de oorzaak ervan kan zijn. Is er sprake van te veel prikkels of stress in de omgeving? Probeer hier wat aan te veranderen, en kijk of dit invloed heeft op je baby. Zorg ook voor genoeg rust en regelmaat voor je baby, wees geduldig en verzorg hem in een rustig tempo. Veelzijdige bewegingen en regelmatig tummy time kunnen ook zeker helpen.

    Werkt dit niet, maak dan een afspraak maken bij het consultatiebureau. Zij kunnen dan helpen overmatig overstrekken te voorkomen door je goede tips te geven. Eventueel word je doorverwezen naar een osteopaat of kinderfysiotherapeut als dat nodig is. Hier krijg je dan oefeningen mee die je kunt doen met je baby om het overstrekken tegen te gaan en het lichaampje te laten ontspannen.

    Bron: Wilhelmina Ziekenhuis Assen
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard