1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Ontsluitingsweeën

    Gepubliceerd op: 1-1-2020Bewerkt op: 11-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-1-2020Bewerkt op: 11-21-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Ontsluitingsweeën zijn een kenmerk dat de bevalling nu echt gaan beginnen. Nog even en je gaat je baby eindelijk ontmoeten! Wat zijn ontsluitingsweeën precies en wanneer moet je de verloskundige bellen?

    Wat zijn ontsluitingsweeën?

    Ontsluitingsweeën beginnen langzaam en worden steeds sterker en nemen ook in frequentie langzaamaan toe. Zo wordt de baarmoedermond klaargestoomd voor de geboorte van je kindje. Het is vergelijkbaar met een golf, nadat de golf zijn hoogtepunt heeft bereikt kun je even op adem komen voor de volgende. Ze kunnen pijnlijk zijn en duren 60 tot 90 seconden en komen iedere 4 tot 5 minuten terug. Dit is het moment om je verloskundige te bellen, zij zal bij ontsluitingsweeën controleren of je baarmoedermond al 10 centimeter ontsloten is, dit wordt toucheren genoemd.

    Verschillende soorten ontsluitingsweeën

    Je kunt de ontsluitingsweeën niet alleen in je buik, maar ook in je rug en benen voelen.

    Buikweeën

    Buikweeën zijn de meest voorkomende ontsluitingsweeën. Hierbij voel je kramp in je buik en wordt de hele baarmoeder hard. Je kunt deze buikweeën zelf proberen op te vangen door zo veel mogelijk te ontspannen, door een warme kruik op je buik te leggen en door ademhalingsoefeningen te doen die je tijdens je zwangerschapscursus hebt geleerd.

    Rugweeën

    Bij rugweeën voel je de meeste pijn in je rug. Ook hierbij kun je de pijn proberen te verlichten door middel van warmte en het aannemen van een juiste houding. Ook kan je partner helpen door tegendruk te geven.

    Beenweeën

    Bij beenweeën voel je de meeste pijn van de ontsluitingsweeën in je bovenbenen. Dit wordt veelal ervaren als een nare pijn, omdat vrouwen de pijn niet gemakkelijk kunnen opvangen. Je kunt beenweeën op meerdere plaatsen in je benen voelen.

    Persdrang

    Naarmate de ontsluitingsweeën langer duren, kun je persdrang gaan voelen. Je baby drukt tijdens deze persweeën tegen je darmen aan, waardoor je het gevoel krijgt dat je wilt gaan persen. Helaas kun je hier nog niet aan toegeven, want je baarmoedermond is nog niet helemaal klaar voor de geboorte. Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby. Het persen kan dan beginnen.

    Ontspannen tijdens ontsluitingsweeën

    Het lijkt onmogelijk: ontspannen tijdens de weeën, maar het kan helpen om de pijn onder controle te houden. De volgende dingen kunnen jij of je partner doen tijdens ontsluitingsweeën:

    • Heb je last van beenweeën? Vraag je partner of hij je benen wil masseren.
    • Puffen, puffen, puffen. Je hoort het dan vaak genoeg, maar het kan echt helpen. Wanneer je diep gaat inademen ga je niet gelijk weer uitademen, maar doe je dit in kleine pufjes.
    • Tijdens hevige pijn kan het helpen om ergens in te knijpen. De hand van je partner bijvoorbeeld, dit kun je afwisselen met je kussen of een stressbal.
    • Bewegen kan ervoor zorgen dat je de weeën beter kunt opvangen. Ga bijvoorbeeld even een stukje lopen. Het bewegen zorgt er vaak wel voor dat de weeën heviger worden, maar daardoor zul je alleen maar sneller bevallen.
    • Heb je veel last van rugweeën? Vraag dan je partner om wat tegendruk te geven om de pijn te verminderen.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard