1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Ongesteld worden na de bevalling: alles wat je moet weten

    Gepubliceerd op: 7-2-2020Bewerkt op: 11-29-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-2-2020Bewerkt op: 11-29-2023
    Auteur: Maartje Scheffer(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk de Vallei
    Tijdens de zwangerschap heb je je 9 maanden niet hoeven te bekommeren over je ongesteldheid, maar hoe zit het met ongesteld worden na de bevalling? Dat is voor veel vrouwen een belangrijk punt, want opnieuw ongesteld worden na de zwangerschap betekent ook dat je weer vruchtbaar bent. Wat kan je verwachten van je menstruatie na de bevalling?

    Ongesteld en vruchtbaar na de bevalling

    Dat je menstruatie weer op gang komt na de bevalling, betekent ook dat je op dat moment weer vruchtbaar bent. Het wordt dan ook weer tijd om na te denken over anticonceptie als je niet gelijk weer zwanger kunt raken. Het is echter voor iedere vrouw verschillend wanneer de eerste ongesteldheid na de bevalling weer zal komen. Dat hangt onder andere af van factoren zoals of je borstvoeding geeft en de hormonen. Als je geen borstvoeding geeft, wordt je meestal zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld. Als je wel borstvoeding geeft, kan dit weken, of vaak wel maanden langer duren.

    Het is belangrijk om te onthouden dat je al vóórdat je echt aan het menstrueren bent, al vruchtbaar bent. Ongeveer twee weken voorafgaand aan het bloedverlies van de menstruatie, vindt namelijk de eisprong plaats, wanneer je het meest vruchtbaar bent. Denk dus tijdig na de bevalling na over anticonceptie.

    Menstruatiecyclus na de bevalling

    Je menstruatiecyclus is na de bevalling vaak wat anders. Zo kunnen je menstruaties veel onregelmatiger zijn in het begin en erg verschillen in hoeveelheid menstruatiebloed. Dat is normaal, want je lichaam heeft veel hormonale veranderingen na de bevalling en moet weer helemaal op gang komen na 9 maanden niet ongesteld te zijn geweest. Maar het kan ook goed zijn dat je cyclus meteen alweer regelmatig is! Dit is per vrouw anders. Echter komt de cyclus vanzelf weer op gang om weer als voor de zwangerschap te worden, ookal kan dat even duren.

    Ongesteldheid bij borstvoeding

    Vrouwen die borstvoeding geven moeten vaak langer wachten op hun eerste ongesteldheid na de bevalling. Dat komt door de invloed van het hormoon prolactine, wat een belangrijke rol speelt bij het aanmaken van moedermelk. Dit hormoon onderdrukt ook de eisprong, wat ervoor kan zorgen dat je menstruatie nog wel maandenlang uitblijft na de bevalling, vooral als je voedt op verzoek of uitsluitend borstvoeding pompt en geeft via de fles.

    Over het algemeen worden borstvoedende vrouwen na (langer dan) 6 maanden pas ongesteld, maar ook na 2 of 3 maanden kan dit al. Wanneer de borstvoeding wordt afgebouwd en je je baby niet meer op verzoek voedt, wordt de kans op ovulatie en ongesteldheid weer groter. Sommige vrouwen worden bij het minderen van borstvoeding gelijk weer ongesteld, maar soms gebeurt dat pas als er volledig is gestopt met het geven van borstvoeding. Andere vrouwen worden ongesteld en zwanger terwijl ze nog volop borstvoeding geven. Ook hierbij geldt dat het erg verschilt per vrouw.

    Kans op zwangerschap na bevalling

    Het is een fabeltje dat je niet zwanger kunt raken direct na de bevalling. Zodra jij je eerste eisprong en menstruatie hebt, ben je gewoon weer vruchtbaar. Het is goed om je hiervan bewust te zijn om eventueel gelijk na de bevalling weer anticonceptie te nemen. Met het nemen van een spiraaltje moet je minimaal 6 weken wachten.

    Dat borstvoeding geven als natuurlijk anticonceptie zou dienen, is een fabel. Het onderdrukt de eisprong dus de kans erop is kleiner, maar de kans is zeker aanwezig dat je tijdens de borstvoeding je eerste eisprong weer krijgt en dus weer zwanger kunt raken.

    Vloeien of menstruatie?

    Na de bevalling hebben vrouwen nog bloedverlies, wat ongeveer nog een week aanhoudt. Dit wordt kraamvloed genoemd en bestaat uit bloed, slijm en restanten van de placenta. Hierna kan je nog tot 4 tot 8 weken na de bevalling vloeien: kleine beetjes bloed die nog naar buiten komen. Dat is normaal, maar het is geen menstruatie. Gebruik als je nog vloeit geen tampons, omdat dat de kans op een bacteriële infectie vergroot. Ook kun je beter nog geen seks hebben totdat je lichaam is gestopt met vloeien.

    Borstvoeding geven tijdens menstruatie

    Als je borstvoeding geeft tijdens je ongesteldheid, kan het zijn dat er een minimale smaakverandering in je melk plaatsvindt, door de hormonale veranderingen in je lichaam. Hierdoor kunnen baby’s even onrustig worden en de borst weigeren. Je kunt misschien ook merken dat de melkvoorraad kort wat afneemt tijdens de menstruatie en dat je tepels wat gevoeliger worden.

    Hoe snel na de bevalling kan je weer ovuleren?

    • Gelijk erna
    • Binnen enkele weken erna
    • 6 maanden erna

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard