1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    category-image

    Onderzoeken en controles

    Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met verschillende controles en onderzoeken bij de verloskundige, je gynaecoloog of in het ziekenhuis.

    Terug

    Onderzoeken en controles

    Geschreven door: ZP® - Magazine
    ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine

    Kiezen van je verloskundige

    Wanneer je zwanger bent staan je een hoop controles en onderzoeken te wachten, vooral bij de verloskundige. Daarom is het belangrijk dat je de juiste verloskundigenpraktijk kiest, eentje waarbij jij je op je gemak voelt . Kies hierbij niet gelijk de eerste de beste die het dichtste bij jou in de buurt zit, maar vergelijk vooral een aantal verschillende praktijken.

    Om de juiste keuze te maken kun je letten op de grootte van de verloskundigenpraktijk. Zo heb je grote praktijken, persoonlijke, kleinere praktijken en zelfs solo praktijken/caseload-praktijken. Kijk hierbij met wat voor soort praktijk jij je het meeste op je gemak voelt. Let ook op de denk- en zienswijze van de praktijk wat betreft de zwangerschap en bevalling. Zorg ervoor dat dit op één lijn zit met jouw opvattingen!

    Medische begeleiding

    Als er een medische indicatie is voor extra medische begeleiding tijdens je zwangerschap, dan vind je dit bij de gynaecoloog en een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Of dit nodig is, is afhankelijk van jouw medische situatie. Ook kan het zijn dat er tijdens de zwangerschap een medische noodzaak ontstaat waardoor er hulp wordt ingeschakeld door een gynaecoloog, bijvoorbeeld wanneer je een te hoge bloeddruk hebt of wanneer je erg veel vruchtwater hebt.

    Verschillende controles en onderzoeken

    Tijdens je zwangerschap zal je een aantal controles bij de verloskundige krijgen. Hieronder lees je meer over de belangrijkste controles, uiteraard kan het zijn dat sommige praktijken hiervan afwijken.

    • Optionele vitaliteitsecho rond 7-8 weken: dit wordt niet standaard gedaan, maar indien bijvoorbeeld bloedverlies optreedt in het eerste trimester van de zwangerschap, kan bijvoorbeeld worden gekeken naar de lokalisatie van het vruchtje.
    • De eerste ‘ echte’ controle: de eerste controle bij de verloskundige vindt plaats rond de 10 weken zwangerschap. Hierbij wordt de uitgerekende datum berekend met behulp van een echo en worden er veel gezondheidsvragen gesteld aan jou en je partner in de vorm van een intakegesprek. Deze afspraak duurt zo’n drie kwartier tot een uur. Tijdens deze afspraak krijg je meer informatie over prenatale screening zoals NIPT test en ETSEO en worden er bloedonderzoeken ingezet.
    • ETSEO, eerste trimester SEO: Sinds 1 september 2021 wordt het eerste trimester SEO (structureel echoscopisch onderzoek ) (in onderzoekssetting) aangeboden. Zwangeren kunnen kiezen voor een structureel echoscopisch onderzoek rond de 13e week van de zwangerschap om hun ongeboren kind te laten onderzoeken op structurele, lichamelijke afwijkingen. Het eerste trimester SEO wordt aangeboden in het kader van de landelijke, wetenschappelijke IMITAS studie.
    • Week 16 algemene check-up: waar uitslagen worden besproken en is er een optie voor het kiezen van een geslachtsecho.
    • Tussen week 18 en 21: wordt de TTSEO, tweede trimester SEO uitgevoerd, Met het tweede trimester SEO wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen van het ongeboren kind.
    • Tussen de 24 en de 33 weken: kom je iedere drie weken op bezoek bij de verloskundige voor een controle
    • Tussen de 33 en 36 weken: kom je iedere twee weken op bezoek bij de verloskundige voor een controle
    • Tussen de 36 en 42 weken: kom je iedere week op bezoek bij de verloskundige voor een controle

    Gedurende de zwangerschap zal op een aantal momenten een echo worden gemaakt. De standaard echo’s zijn de termijnecho, 13 & 20-weken echo: Als het vaker nodig is, dan zal de verloskundige dat voorschrijven. In dat geval is er sprake van een medische indicatie en wordt die extra echo vergoed. Wil je zelf een extra echo dan is dat vaak wel mogelijk maar zal het voor eigen kosten zijn.

    Groei-echo

    De groei-echo vindt plaats tussen de 30 en 32 weken van jouw zwangerschap. Tijdens deze echo worden de maten van jouw kindje opnieuw gemeten zodat de ontwikkeling en de voortgang van de groei kan worden bepaald. Het opmeten doen wij standaard bij de consulten, als verloskundige zijn wij gespecialiseerd in het uitwendig handmatig opmeten van jouw kindje. Menen we daarin een afwijking waar te nemen, dan zetten we deze groei-echo ook in.

    Liggingsecho

    Met de liggingsecho wordt de ligging van jouw kindje gecontroleerd. Dit vindt vanzelfsprekend aan het einde van de zwangerschap plaats, meestal rond de 36 weken. Ook deze echo is voor eigen rekening tenzij er een medische indicatie voor is. Dit kan al zijn als we bijvoorbeeld twijfelen aan de ligging.

    41-wekenecho

    Ben je met 41 weken nog niet bevallen, dan kan je een 41-wekenecho maken. Dat is een extra onderzoek om onder meer de hoeveelheid vruchtwater te beoordelen. Als je verloskundige ziet dat dat voldoende is en je baby beweegt nog voldoende, dan weten we dat de placenta nog goed functioneert.

    Pretecho of 3D-echo

    De pretecho is geen medische echo maar zoals de naam al verraadt, puur voor jullie plezier. Hierbij wordt niet gekeken naar medische afwijkingen of de ontwikkeling van jullie kindje maar heb je rustig de tijd om uitgebreid jullie baby te bekijken. Vaak is ook een 3D-echo mogelijk. De pretecho wordt meestal tussen de 16 en 30 weken gedaan. Bedenk daarbij wel dat jullie baby tot ongeveer 22 weken in één beeld te zien is. Daarna is het dus niet meer mogelijk om tijdens de zwangerschap een totaalfoto van je kindje te krijgen. De kosten van deze echo zijn ook voor eigen rekening.

    Alles weten over controles tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard