1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Obstipatie baby

    Gepubliceerd op: 7-13-2020Bewerkt op: 12-16-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-13-2020Bewerkt op: 12-16-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een verstopping van de darmen wordt ook wel obstipatie of constipatie genoemd. Iedere baby heeft hier weleens last van. Er blijft ontlasting vastzitten in de darmen, wat uitdroogt en hard wordt. Dit zorgt voor verstopping en is heel onprettig voor een kindje. De harde ontlasting gaat vaak gepaard met vervelende darmkrampjes waar een baby veel last van kan hebben. Waardoor ontstaat dit en kun je zelf obstipatie bij je baby verhelpen?

    Wat is obstipatie?

    Er zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen in je voeding. De darmen halen deze voedingsstoffen en het vocht uit de voeding. Wat vervolgens overblijft, is ontlasting. Omdat de darmen van een baby nog niet optimaal ontwikkeld zijn, kan het voorkomen dat de ontlasting langere tijd blijft zitten. Hierdoor droogt het uit en wordt het hard. Heeft je baby minder dan twee poepluiers per week? Dan is het mogelijk dat hij last heeft van verstopping. Het gaat hierbij dan wel om harde en droge ontlasting.

    Iedere baby is anders en dat geldt ook voor zijn ontlasting. Hoe vaak een baby een poepluier heeft, is dan ook heel verschillend. Zo heeft de ene baby meerdere keren op een dag een poepluier en de ander slechts enkele keren per week. Dit hangt ook af van hoe oud je baby is en wat hij op een dag eet en drinkt. Een baby die uitsluitend borstvoeding krijgt kan wel 10 dagen geen ontlasting hebben, dat is normaal.

    Waardoor raken de darmen verstopt?

    Het lichaam van een baby moet hard werken om zich te ontwikkelen. Alles moet samenwerken, zoals het zenuwstelsel, de spieren die worden gebruikt bij het poepen en het maag-darmstelsel. Als er dan ergens even iets misgaat, kan dat voor verstopping zorgen. Dit kan ook komen door de voeding die hij binnenkrijgt.

    Borstvoeding, kunstvoeding en wisseling

    Bij borstvoeding is er vaak geen sprake van verstopping. Bij kunstvoeding daarentegen wel. Dit kan komen doordat er te weinig water aan het flesje wordt toegevoegd ten opzichte van het melkpoeder. Ook als je verandert van merk of van borstvoeding overgaat op flesvoeding, kunnen de darmen hier moeite mee hebben. Ben je van plan om over te stappen op andere voeding? Dan kan je baby last krijgen van zijn darmen. Het kan zo’n twee weken duren voordat de darmen hieraan zijn gewend. Bij vaste voeding is het belangrijk dat je baby genoeg vocht, vet en vezels binnenkrijgt. Zo kunnen producten als bananen en rijst juist voor verstopping zorgen. Bij een gebrek aan vocht moeten de nieren het vocht uit de darmen halen, waardoor de ontlasting uitdroogt.

    Lichamelijke oorzaak obstipatie

    In enkele gevallen kan het een gevolg zijn van een lichamelijke oorzaak, hoewel dit niet vaak voorkomt. Dit is bij slechts 5% van de baby’s het geval. In combinatie met bijvoorbeeld eczeem kan constipatie een teken zijn van een voedselallergie. In bijzondere gevallen kan er hier sprake zijn van een traagwerkende schildklier of taaislijmziekte. Twijfel je en wil je het zeker weten? Breng dan vooral een bezoekje aan de huisarts.

    Symptomen obstipatie

    Of je baby last heeft van verstopping, kun je vrij snel merken. De volgende symptomen kunnen een indicatie zijn van obstipatie:

    • Windjes laten zonder dat er ontlasting volgt
    • Je baby drinkt weinig/slecht
    • Weinig eetlust en toch een bol buikje
    • Ontlasting wordt opgehouden; baby poept wekelijks twee keer of minder
    • Grote hoeveelheden ontlasting in de luier
    • Je baby is hangerig en huilerig
    • Veel moeite met poepen gaat gepaard met huilen
    • Je baby heeft last van krampjes

    Wat kun je doen bij obstipatie?

    Obstipatie mag dan normaal zijn bij een baby, prettig is het natuurlijk niet. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om de last te verminderen.

    • Kunstvoeding: let bij flesvoeding op dat je de juiste dosering poeder gebruikt. Gebruik één schepje voeding voor dertig milliliter water. Strijk het schepje goed af en druk het poeder niet aan. Giet eerst het water in het flesje en voeg daarna pas het poeder toe, dan weet je zeker dat het goed oplost en mengt.
    • Beweging: Help de verstopping door te fietsen met de beentjes en ze voorzichtig te draaien wanneer hij op zijn rug ligt.
    • Extra vocht: geef je kindje wat extra water tussen twee flesvoedingen door. Voor iedere honderd milliliter voeding kun je tien milliliter water extra toevoegen. Voorwaarde hierbij is wel dat je baby de fles leegdrinkt. Is je kindje meer dan een halfjaar oud? Dan kun je tussen de voedingen door ook wat rooibosthee of thee zonder suiker geven.
    • Een babymassage: dit kan erg prettig zijn voor je kindje. Wrijf zachtjes met je hand over zijn buikje, in cirkels en met de klok mee.
    • Boertje: laat je baby rustig drinken en zorg ervoor dat hij nadien een boertje laat zodat er geen lucht vast komt te zitten.
    • Vaker borstvoeding: Geef je borstvoeding? Las dan wat meer momenten in waarop je jouw kindje voedt.
    • Wisselen van voeding: laat je kindje twee weken wennen als je besluit om te wisselen van voeding. Of je nu van borstvoeding overgaat op kunstvoeding, wisselt tussen verschillende merken of overgaat op vaste hapjes; de darmen van je kind moeten hier even aan wennen. Zorg er bij vaste hapjes ook voor dat er genoeg vetten, vezels en vocht in de voeding zit.

    Huisarts inschakelen

    Een verstopping van de darmen komt bij veel baby’s voor en gaat vaak vanzelf over. Door de buik van de baby te masseren of wat meer water toe te voegen, kun je het ongemak al verminderen. Ga in ieder geval niet zelf experimenteren met bijvoorbeeld een thermometer, olie of laxeermiddelen. Zo kan een thermometer de kringspier beschadigen, kan olie de verstopping verergeren en worden laxeermiddelen erg afgeraden. Helpen de tips niet, heeft je baby pijn tijdens het poepen of poept hij minder dan twee keer per week? Neem dan altijd contact op met de huisarts. Breng vooral een bezoekje als hij ook last heeft van eczeem, koorts, diarree met bloed erin, als de ontlasting heel wit of juist zwart is en als het braaksel van je baby een gifgroene kleur heeft.

    Bron: Ziekenhuis St. Jansdal
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard