In de zwangerschap kun je 3 verschillende onderzoeken laten doen naar de gezondheid van jullie kindje. Je kiest zelf of je hier aan mee wilt doen.
Veel mensen vinden het lastig kiezen welke onderzoeken ze wel of niet willen. Vragen die je jezelf kunt stellen om een keuze te maken zijn:
- Wil ik meer weten over de gezondheid van mijn ongeboren baby, en zo ja, wat zou ik met die informatie doen?
- Wat vind ik/wat vinden wij van het afbreken van een zwangerschap?
- Wil ik de zwangerschap afbreken als mijn kindje een lichamelijke afwijking blijkt te hebben?
- Wil ik de zwangerschap afbreken als mijn kindje een syndroom heeft?
- Wil ik me graag voorbereiden op de komst van een kindje met een afwijking of syndroom?
- Geeft het doen van extra onderzoeken mij (onnodige) onrust of stress?
- Zou ik het vervolgonderzoek willen doen, waarbij een miskraam risico is van 2 op de 1000?
In jouw komende afspraak gaan wij met je meedenken welke keuze bij jullie past: wel of niet onderzoek laten doen naar de gezondheid van jullie baby.
Je kunt kiezen voor de volgende onderzoeken:
De niet-invasieve prenatale test (NIPT) Bij de NIPT wordt er bloed bij jou afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA afkomstig van de placenta. Een lab onderzoekt hiermee of er aanwijzingen zijn voor onder andere het Down-, Edwards- of Patausyndroom. Zijn die aanwijzingen er, dan kun je vervolgonderzoek laten doen om meer zekerheid te krijgen. Als er geen aanwijzingen gevonden worden, is de kans kleiner dan 1% dat er toch sprake is van een syndroom.
Kijk dit filmpje voor meer uitleg over de NIPT.
Twijfel je over of je de NIPT wilt laten doen? Vul dan deze keuzehulp in.
De 13-weken echo (ETSEO) De 13-weken echo, ofwel het eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek, is vergelijkbaar met de 20-weken echo, maar dan eerder in de zwangerschap. Het doel van deze echo is om in een vroeg stadium te onderzoeken of jullie ongeboren kind mogelijk grotere lichamelijke afwijkingen heeft. Als daar aanwijzingen voor zijn, dan is een gespecialiseerde vervolg echo mogelijk om meer zekerheid te krijgen. Let op: de 13-weken echo is op dit moment nog een onderdeel van een wetenschappelijke studie. Als je deze echo wilt, moet je toestemming geven dat de onderzoeksgegevens gebruikt mogen worden voor het verbeteren van de echo.
Kijk dit filmpje voor meer uitleg over de 13- en 20-weken echo's.
Twijfel je over of je de 13-weken echo wilt laten doen? Vul dan deze keuzehulp in.
De 20-weken echo (TTSEO) Bij de 20-weken echo, ofwel het tweede trimester structureel echoscopisch onderzoek, kijkt een gespecialiseerde echoscopist of je baby lichamelijke afwijkingen heeft, zoals een open ruggetje of een hartafwijking. De echoscopist zal ook beoordelen of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20-weken echo is een goede methode om de mogelijke aanwezigheid van ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken, maar is niet 100% betrouwbaar. Sommige afwijkingen worden niet gezien op de echo.
Kijk dit filmpje voor meer uitleg over de 13- en 20-weken echo's.
Twijfel je of je de 20-weken echo wilt laten doen? Vul dan deze keuzehulp in.
Vervolgonderzoek Alle genoemde onderzoeken zijn screeningen. Als er iets uit deze onderzoeken komt, is er altidj vervolgonderzoek nodig als je zekerheid wilt. Vervolgonderzoek kan bestaan uit een vruchtwateronderzoek of een vlokkentest.