1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Negatieve zwangerschapstest, toch zwanger?

    Gepubliceerd op: 11-19-2020Bewerkt op: 5-17-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-19-2020Bewerkt op: 5-17-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Met een negatieve zwangerschapstest kan je je nog wel eens afvragen of de uitslag wel klopt. Het kan namelijk zo zijn dat de test negatief is, maar je toch zwanger bent, alhoewel dit niet heel vaak voorkomt. Hoe zit dat precies, en hoe kan je zeker weten of je wel of niet in verwachting bent?

    De zwangerschapstest, hoe werkt het?

    In het gemak van je eigen huis kun je een zwangerschapstest doen. Dit is een test die reageert op het hCG hormoon in je urine, wat je lichaam aanmaakt nadat de innesteling heeft plaatsgevonden. De uitslag wordt weergegeven door middel van één of twee streepjes op de test. Het hCG hormoon komt enkel bij zwangere vrouwen voor, dus als de test positief is, is er haast geen twijfel mogelijk dat de test correct is. Bij een negatieve test kan het echter soms wel gaan om een fout resultaat.

    Betrouwbaarheid van een zwangerschapstest

    Zwangerschapstesten worden tegenwoordig ontzettend goed gemaakt, waardoor het staafje zelf hartstikke betrouwbaar is. Echter zijn er bepaalde factoren die de betrouwbaarheid van de uitslag kunnen beïnvloeden, daarom wordt de betrouwbaarheid van een zwangerschapstest gesteld op 97% tot 99%. Met een bloedtest heb je wel 100% zekerheid.

    Negatieve zwangerschapstest en toch zwanger, het kan

    Er zijn bepaalde factoren die ervoor kunnen zorgen dat de zwangerschapstest negatief is, terwijl je toch zwanger bent:

    • Te vroeg. Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest. Daarvoor kan er te weinig hCG hormoon aanwezig zijn, waardoor de test negatief is, maar je wel zwanger bent.
    • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit komt niet vaak voor, maar als het gaat om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is het eitje genesteld buiten de baarmoeder. Bij een normale zwangerschap is het hCG hormoon in veel grotere hoeveelheden aanwezig, waardoor met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap de test negatief kan zijn. In dit geval moet het bevruchte eitje zo snel mogelijk worden verwijderd.
    • Verdunde urine. Als je vlak voor de test veel hebt gedronken, kan je urine verdunnen waardoor het hCG hormoon onvoldoende gemeten kan worden. Daarom is het te adviseren de test te doen vroeg in de ochtend, wanneer je nog niks hebt gedronken.
    • De test is over de datum. Het is niet waarschijnlijk, maar het kan voorkomen dat de test over de datum is. De houdbaarheidsdatum op de verpakking is dan verstreken, wat de betrouwbaarheid van beïnvloeden. Ook zwangerschapstesten die te warm of te koud zijn bewaard kunnen minder betrouwbaar zijn. Testen zouden moeten worden bewaard tussen de 2 en 30 graden celsius.
    • De test is niet goed uitgevoerd. Het kan zijn dat je gebruiksaanwijzing niet goed hebt gelezen waardoor de zwangerschapstest niet goed wordt uitgevoerd. Dat kan makkelijk voorkomen worden door alle gebruiksaanwijzingen goed te lezen voordat je de test doet!

    Als je twijfelt of je negatieve test wel correct is, dan kan je nog een bloedtest laten doen om 100% zekerheid te krijgen. Of je kunt een nieuwe zwangerschapstest kopen die zeker niet over de datum is, deze opnieuw doen volgens de gebruiksaanwijzingen, of een aantal weken wachten zodat het hCG hormoon in je urine is toegenomen. Aan deze eerste zwangerschapssymptomen kun je merken of je wellicht zwanger bent.

    Een andere mogelijkheid is om een vitaliteitsecho bij de verloskundige in te plannen mocht je op basis van je eerste dag van je laatste menstruatie rond de 6 weken zwangerschap zitten. Er kan dan gekeken worden of er mogelijk zichtbare kenmerken zijn van een zwangerschap.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard