De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten.
Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.
Wat is bekkenfysiotherapie?
Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:
- pijnklachten van het bekken, lage rug, heupen, liezen en of stuit in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling (vroeger werden deze klachten ook wel bekkeninstabiliteit of symfysioloyse genoemd)
- ongewild verlies van urine en/of ontlasting, incontinentie
- niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
- moeizaam kwijt kunnen van ontlasting; obstipatie
- de gevolgen van verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
- pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
- pijn of bij gemeenschap of vaginisme
- fysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties in de onderbuik
Namens de NVFB, even voorstellen
Mijn naam is Vera Roest. Ik ben geregistreerd Bekkenfysiotherapeut bij Fysiotherapie Duurzaamheid in Amersfoort. Het is een kleine gemoedelijke praktijk waar de patiënt centraal staat. Sinds 1990 ben ik Fysiotherapeut en in 1998 maakte ik kennis met de zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten tijdens een cursus van het NPI (Nederlands Paramedisch Instituut) in Rotterdam. Dit was het begin van mijn opleiding bekkenfysiotherapie. Mijn interesse was gewekt en sindsdien heb ik zeer veel cursussen en opleidingen gevolgd om via het EVC geregistreerd Bekkenfysiotherapeut te worden.
Dit diploma heb ik in 2006 behaald. Daarnaast ben ik ZwangerFit docent. Ook behandel en begeleid ik zwangeren met spataderen.
Wat kunnen we voor je betekenen?
De klachten die kunnen ontstaan tijdens en na de zwangerschap zijn zeer divers. Zo ken je waarschijnlijk wel de bekende zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten, maar wij kunnen je ook begeleiden bij stuitklachten, plasproblemen of pijnklachten in de bekkenbodem. Ook kunnen er spataderen ontstaan op de schaamlippen en benen tijdens de zwangerschap.
Als je je meldt met klachten doen we eerst een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) om te beoordelen waardoor de klachten ontstaan. Aan de hand van de anamnese en het onderzoek, kunnen we bekijken wat voor jou de beste behandelmethode is.
Wat belangrijk is om te weten is dat wij ook veel kunnen doen na de bevalling. Indien je een (sub)totaalruptuur hebt na de bevalling, is het erg belangrijk om de bekkenbodem op de juiste manier te trainen. Sommige gynaecologen zullen je doorsturen, maar nog lang niet allemaal. Als je twijfelt kun je zelf contact opnemen met de bekkenfysiotherapeut. Zij zal het litteken bekijken en gericht oefeningen en adviezen geven.
Heb je na de bevalling nog klachten van het bekken of stuit?? Wij kunnen dit beoordelen en behandelen. Loop er niet te lang mee door, want er is echt wat te doen aan deze klachten.
Voor meer informatie kijk op www.fysio-duurzaamheid.nl
Of zoek een geregistreerd bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt.
Contactgegevens
Landelijk informatiepunt Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie
www.nvfb.kngf.nl
nvfb@kngf.nl
T: 033-467 29 29 Ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur