Wat is de oorzaak van nachtmerries bij kinderen?
Heeft jouw kind last van nachtmerries? Het kan een beangstigende ervaring zijn, zowel voor het kind als voor de ouder. Een nachtmerrie is een enge droom die angst, paniek of verdriet veroorzaken, en kunnen ervoor zorgen dat het kind zich niet uitgerust voelt.
Enge dromen bij kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben we een aantal veelvoorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet:
- Angsten: Kinderen hebben vaak angsten die gerelateerd zijn aan hun ontwikkelingsfase. Zo kan een peuter bijvoorbeeld bang zijn voor monsters onder het bed of in de kast. Een schoolgaand kind kan bang zijn voor prestaties op school of sociale situaties.
- Stress: Stressvolle situaties, zoals verhuizingen, scheidingen, of een verandering in de dagelijkse routine kunnen bij kinderen angst en stress veroorzaken. Dit kan resulteren in nachtmerries.
- Medicatie: Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, zoals nachtmerries.
- Erfelijke aanleg: Nachtmerries kunnen erfelijk zijn, dus als een ouder of een ander familielid nachtmerries heeft, kan het kind er ook aanleg voor hebben.
Hoe merk je dat je kind nachtmerries heeft?
Het is belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen of je kind nachtmerries heeft, zodat je hem of haar kunt helpen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende tekenen dat je kind nachtmerries heeft:
- Je kind komt 's nachts uit zijn bed om bij jullie te komen liggen of om een knuffel te vragen. Misschien geeft je kind zelf al aan dat hij een nachtmerrie had.
- Je kind schreeuwt of huilt in zijn of haar slaap.
- Je kind wordt vaak wakker en kan niet gemakkelijk weer in slaap vallen.
- Je kind is overdag moe en slaperig.
- Je kind lijkt angstig of bang te zijn voor het naar bed gaan.
Als je merkt dat je kind deze symptomen heeft, is het mogelijk dat hij of zij nachtmerries heeft.
Slaapt je kind (soms) niet helemaal lekker? Volg onze slaapcursus om met het hele gezin beter te slapen.
- Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
Waarover hebben kinderen enge dromen?
Nachtmerries komen best vaak voor. Kinderen kunnen nachtmerries hebben over verschillende onderwerpen. Hier zijn enkele veelvoorkomende thema's die voorkomen in de nachtmerries van kinderen:
- Monsters of enge dieren
- Het donker
- Verlies van een geliefde
- Gevangen of opgesloten zijn
- Ongelukken of letsel
- Ziekte of dood
Lees ook:
Kunnen baby's al dromen, en wat dromen ze dan?Mijn kind heeft nachtmerries: wat moet je doen?
Als je kind wakker wordt met een nachtmerrie, kan het zijn dat hij of zij angstig en verward is. Als ouder is het belangrijk om rustig te blijven en je kind gerust te stellen. Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen als je kind een nachtmerrie heeft:
- Troost je kind: Knuffel je kind en zeg dat alles in orde is. Probeer rustig te praten en stel je kind gerust.
- Laat je kind erover praten: Vraag je kind wat er aan de hand is en laat hem of haar vertellen over de enge droom. Probeer niet te oordelen en stel open vragen.
- Maak gebruik van een nachtlampje: Zorg ervoor dat er een nachtlampje in de kamer staat, zodat je kind zich veilig voelt in het donker.
- Vermijd enge tv-programma's of films voor het slapengaan: Dit kan bijdragen aan nachtmerries bij kinderen.
- Houd een vast bedritueel aan: Een vast bedritueel kan bijdragen aan een goede nachtrust voor je kind.
- Geef je kind een knuffel: Geef je kind een knuffelbeest of een favoriete deken om zich veilig te voelen.
Nachtelijke paniekaanval of nachtmerrie?
Nachtelijke paniekaanvallen zijn intense episodes van angst of paniek die optreden tijdens de non-REM-slaap. In tegenstelling tot nachtmerries, worden deze paniekaanvallen vaak niet herinnerd bij het ontwaken en zijn ze niet gerelateerd aan enige specifieke droominhoud.
Kinderen die lijden aan nachtelijke paniekaanvallen kunnen abrupt wakker worden met symptomen zoals huilen, schreeuwen, snelle ademhaling, hartkloppingen en zweten. Het kan moeilijk zijn om een kind te kalmeren en terug in slaap te krijgen na een nachtelijke paniekaanval. De oorzaken van nachtelijke paniekaanvallen zijn nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt aangenomen dat ze kunnen worden veroorzaakt door genetische aanleg, stress of veranderingen in de slaapcyclus. In tegenstelling tot nachtmerries kunnen nachtelijke paniekaanvallen niet worden verlicht door simpelweg geruststelling en troost.
Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om je kind te helpen tijdens zo'n aanval:
- Blijf kalm en rustig: Probeer zelf kalm en rustig te blijven om je kind gerust te stellen. Houd in gedachten dat het voor je kind erg beangstigend kan zijn.
- Raak je kind aan: Raak je kind zachtjes aan om hem goed wakker te krijgen, of geef hem een knuffel als hij daaraan toe is . Dit kan je kind helpen zich veilig en getroost te voelen.
- Blijf bij je kind: Blijf bij je kind en probeer hem gerust te stellen met een rustige stem. Laat je kind weten dat je er bent om te helpen en dat hij veilig is.
- Vermijd stimulatie: Probeer om je kind niet te veel te stimuleren door hem niet te veel te praten of te bewegen. Dit kan de paniekaanval verergeren.
- Kroel of aai je kind weer in slaap: Zo voelt hij of zij zich waarschijnlijkst het veilig om weer in slaap te komen.
Lees ook:
Het slaapritme van je kind per leeftijd