Muggenbult bij baby of kind
Ook bij je baby zal er een muggenbult ontstaan als hij gestoken wordt door een mug, en die muggenbult kan flink jeuken. Net zo vervelend als bij volwassenen, maar bij baby’s en kinderen kan het extra lastig zijn omdat ervan afblijven met de nageltjes niet zo gemakkelijk is. Hierdoor kan je kindje geërgerd raken, minder goed slapen of zijn hele muggenbult openkrabben waardoor hij minder snel geneest en de kans op infecties toeneemt.
Tip: voor kinderen vanaf 3 jaar is het handig altijd deze insectenbeetheler in huis te hebben.
Lees ook:
Wespensteek bij je kindjeKlachten bij baby of kind na muggenbeet
Muggen prikken een gaatje in een bloedvat en spuiten daarbij speekselkliervocht in het bloed van je kindje. Hierdoor gaat het niet stollen en kan de mug het bloed eruit zuigen. Dit speeksel van de mug is een eiwit wat bij mensen leidt tot een afweerreactie, wat zich uit in een muggenbult. De jeuk ontstaat dan direct na het steken en kan lang aanhouden.
Die jeuk zorgt bij je kleine natuurlijk voor een vreselijke neiging om eraan te gaan krabben. Dat is natuurlijk af te raden, maar dat is bij kinderen extra moeilijk te controleren. Door het krabben verergert niet alleen de jeuk, maar wordt ook de muggenbult opengekrabt waardoor infecties een kans krijgen.
Lees ook:
9x tips voor de eerste zomer met je babyMuggenbeet onschuldig?
Gelukkig is een muggenbeet in de meeste gevallen onschuldig, net zoals bij volwassenen. Behalve dat de jeuk erg vervelend is, kan de beet geen kwaad voor je baby of kind. Wel ontstaat er een kans op bacteriële infectie als je kind veel krabt aan de muggenbeet en zo een wond veroorzaakt. Om de jeuk te verminderen kun je verschillende middelen krijgen bij de apotheek en drogist, die speciaal geschikt zijn voor kinderen, wat nodig kan zijn als je kindje echt niet van zijn muggenbult kan afblijven.
Wat moet je doen als je kind een allergische reactie krijgt op een wespensteek?
- De gestoken plek koelen
- 112 bellen
- Gif uitzuigen met een uitzuigpompje
Lees ook:
De zon en je baby: wat je moet wetenOvergevoeligheid of allergische reactie door muggenbeet
Overgevoeligheid
In het geval van overgevoeligheid bij je baby of kind door een muggenbeet, kan het zijn dat er op de muggenbult een blaasje of blaar ontstaat. Dat is niet erg, zolang het blaasje maar indroogt en niet open gaat, want zo ontstaat er een risico op bacteriële infectie. Ook kan er bij overgevoeligheid een uitbraak van meerdere jeukende bultjes ontstaan direct na de beet. Dit zijn lichtrode, jeukende knobbeltjes op de huid van je kind.
Allergische reactie
Al helemaal vervelend is wanneer je baby of kind een allergische reactie krijgt door een muggenbeet. Als de muggenbult groter wordt dan een doorsnee muggenbult, kan het zijn dat je baby of kind een allergische reactie heeft. De bult wordt dan steeds groter en kan een witte rand hebben. Ook kunnen er blaasjes op ontstaan. Er kan zelfs een zwelling ontstaan over het hele lichaamsdeel waar je kindje gestoken is.
Wordt je kindje meerdere keren gestoken met een allergie voor muggenbeten, dan kan hij zelfs ziek worden. Dit kan zich uiten in misselijkheid, koorts, vermoeidheid, spierverslapping en rillerigheid. Blijft je kindje hier last van hebben, neem dan contact op met de huisarts.
Lees ook:
Warmte-uitslag bij je babyMuggenbeet verzachten en behandelen
Met de volgende tips kun je de jeuk van de muggenbeet van je kind behandelen en verzachten:
- Koelen: Je kunt het beste meteen na de beet de plek koelen, om zo grotere rode bulten te voorkomen. Dit kun je doen met een washandje met ijsklontjes of een koelkompres in een theedoek. Leg dit zo’n 20 minuten op de huid, waardoor de zwelling zal afnemen en je kindje minder merkt van de jeuk. Laat iets ijskouds nooit direct op de huid van je kindje liggen!
- Citroen: Door een schijfje citroen op de muggenbult van je kindje te leggen, kan de jeuk wat verzachten.
- Tea tree olie: Dit middeltje is volgens velen een wondermiddel bij de jeuk van muggenbulten.
- Luuf: Luuf is een verkoudheidsbalsem op basis van natuurlijke ingrediënten met onder andere kamper en eucalyptusolie. Dit is een goede vervanger voor mentholpoeder en -zalf, wat niet geschikt is voor baby’s en kinderen.
- Weegbree: Een weegbree plant groeit vaak in de buurt van brandnetels, en een weegbreeblad kan helpen tegen de jeuk. Knijp hierbij het blad fijn en smeer het sap wat erbij vrijkomt op de muggenbeet van je kindje.
- Zalfjes: Bij de drogist of apotheek kun je vele middeltjes vinden om de jeuk van een muggenbeet de verlichten. Vraag hierbij specifiek om een zalfje dat geschikt is voor je baby of kind.
- Insectenbeetheler: Heb altijd deze insectenbeetheler bij de hand voor kinderen vanaf 3 jaar
- Pleisters: Als je kindje maar moeilijk van zijn muggenbult kan afblijven, kan het helpen een pleister eroverheen te plakken zodat de bult en het wondje de kans krijgt te genezen en infecties geen kans krijgen.
Lees ook:
Allergieën bij baby's en peutersMuggenbeet bij je kindje voorkomen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. De volgende tips kunnen hierbij helpen:
- Horren plaatsen voor je ramen en deuren is misschien een investering, maar zal je baby of kind (en de rest van het gezin) veel leed besparen door stekende muggen ‘s nachts.
- Schaf een elektrische vliegenmepper aan om muggen snel uit de weg te werken als er dan toch eentje op de kamer van je kindje zit.
- Overdag ramen en deuren tegenover elkaar open houden kan helpen muggen weg te houden, want ze houden niet van tocht.
- Als het kan, trek je kindje dan bedekkende, maar luchtige kleding aan zodat de muggen op de bedekte huid niet kunnen steken.
- DEET kan je beter niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Kinderen en baby’s tot 2 jaar mogen producten met niet meer dan 30% DEET gebruiken. Bij baby’s tot 2 maanden mag je het enkel op de kleding spuiten.
- Blijkbaar houden muggen niet van de geur van citroen. Met verschillende producten kan je proberen een citroengeur te verspreiden in het huis.
Lees ook:
10 tip voor een kindvriendelijke tuin