1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat is een molazwangerschap?

    Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 5-22-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 5-22-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een molazwangerschap is een niet goed aangelegde zwangerschap. In eerste instantie lijkt er sprake zijn van een zwangerschap, want er is wel meer dan genoeg hCG hormoon aanwezig en de buik groeit vanwege de groeiende baarmoeder. Er is echter geen levensvatbaar embryo.

    Wat is een molazwangerschap?

    Bij een normale zwangerschap bevat een eicel 46 chromosomen, 23 van de moeder en 23 van de vader. Bij een molazwangerschap kan het zijn dat de eicel helemaal geen erfelijk materiaal bevat. Een molazwangerschap komt wereldwijd slechts bij een op de 2.000 zwangerschappen voor. In Nederland worden er jaarlijks zo’n 120 molazwangerschappen gemeld. Er zijn twee verschillende molazwangerschappen. Zo kan de eicel geen erfelijk materiaal bevatten (complete molazwangerschap) of kan de eicel bevrucht zijn door twee spermacellen (incomplete molazwangerschap).

    Oorzaak molazwangerschap

    Er is geen duidelijke oorzaak van een molazwangerschap. Er zijn wel bepaalde risicofactoren die een rol kunnen spelen. Zo hebben vrouwen uit Zuidoost-Azië meer kans op een molazwangerschap. Ook kunnen erfelijkheid en leeftijd een rol spelen, zo hebben vrouwen onder de 15 jaar en boven de 40 jaar een verhoogde kans op een molazwangerschap.

    Klachten molazwangerschap

    Bij een molazwangerschap heb je last van dezelfde verschijnselen als bij een normale zwangerschap; zoals misselijkheid en vermoeidheid. Soms kunnen klachten ontstaan die vergelijkbaar met zwangerschapsvergiftiging zoals oedeem, hoge bloeddruk en eiwit in de urine. Kenmerkend voor een molazwangerschap is de snelgroeiende buik, dit komt door de te snelle groei van de baarmoeder. Ook is er vaak sprake van een zeer hoog hCG-gehalte.

    Diagnose molazwangerschap

    Een molazwangerschap kan worden ontdekt bij de eerste termijnecho. Bij het maken van een echo wordt dan geen embryo gezien en is er niet sprake van een kloppend hartje. Wel worden er vele kleine blaasjes in de baarmoederholte gezien. Daarnaast wordt er bloedonderzoek gedaan, hierdoor kan de hoogte van het hCG hormoon worden bepaald. Een abnormaal hoog hCG-gehalte kan een indicatie zijn voor een molazwangerschap.

    Behandeling molazwangerschap

    Een molazwangerschap eindigt in een miskraam omdat het embryo niet levensvatbaar is. Het beëindigen van een molazwangerschap gebeurt door middel van curettage, welke wordt verricht door een gynaecoloog. Onder verdoving wordt het weefsel weggezogen door middel van een dun buisje. Dit weefsel wordt daarna in het laboratorium onderzocht. Na de curettage zou het hCG-gehalte moeten dalen.

    Gevolgen molazwangerschap

    Een molazwangerschap heeft geen blijvende gevolgen voor je gezondheid. Wel kunnen molablaasjes zich verplaatsen naar andere plekken in je lichaam, met name de longen. Daarom vinden er controles plaats, zodat dit tijdig wordt gesignaleerd. Ook kan het beëindigen van een molazwangerschap emotionele gevolgen hebben. Zo kun je erg verdrietig, boos en teleurgesteld zijn. Probeer dit ook met iemand te bespreken, bijvoorbeeld je partner, familie, vrienden of lotgenoten. Je kunt na een molazwangerschap wel weer normaal zwanger raken, maar het wordt afgeraden om in de eerste acht maanden na een molazwangerschap weer zwanger te raken.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard