Hoe komt het dat je peuter een slechte eter is?
Het is heel normaal dat jonge kinderen af en toe kieskeurig zijn als het om eten gaat. Er zijn verschillende oorzaken waarom je peuter of dreumes een slechte eter kan zijn: Nieuwe smaken en texturen: Jonge kinderen moeten wennen aan nieuwe smaken en texturen. Het kan even duren voordat ze iets lekker vinden en willen blijven eten.
- Autonomie: Peuters willen graag zelf beslissen wat ze wel en niet willen eten. Het kan zijn dat je kind geen trek heeft in wat jij voor hem of haar hebt klaargemaakt.
- Gevoeligheid voor texturen: Sommige kinderen hebben een gevoelige mond en vinden bepaalde texturen van eten niet prettig.
- Vol gevoel: Als je kind veel tussendoortjes heeft gehad of niet goed heeft uitgepoetst bij het vorige eetmoment, kan het zijn dat je kind gewoonweg geen honger heeft.
- Ziekte of lichamelijk probleem: Als je kind ziek is, kan hij of zij minder eetlust hebben. Lichamelijk problemen zoals een allergie, problemen in de armen of een afwijking in de slokdarm kan er ook voor zorgen dat je peuter minder eetlust heeft.
Geen zorgen, bij de meeste kinderen heeft het weigeren van eten vooral te maken met de leeftijdsfase, waar ze vaak vanzelf weer overheen groeien.
Mijn peuter wil niet eten, is dat erg?
Wanneer moet je je zorgen maken? Als je kind af en toe niet wil eten, is dat niet meteen reden tot zorgen. Het kan zijn dat je kind gewoon geen honger heeft of even geen zin heeft in wat er op tafel staat. Zolang je kind voldoende groeit en zich goed ontwikkelt, hoef je je geen zorgen te maken.
Het wordt echter wel zorgelijk als je kind structureel te weinig eet en hierdoor afvalt of niet goed groeit. Ook als je kind weinig energie heeft, zich moe voelt of vaak ziek is, kan dit een teken zijn dat je kind niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
Lees ook:
Zo maak je eten voor je baby leuker en gemakkelijkerTips op een rijtje om je peuter een gezonde eter te maken
Gelukkig zijn er verschillende manieren om moeilijke eters op weg te helpen. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:
- Bied gezonde en gevarieerde maaltijden aan: Bied je kind gezonde en gevarieerde maaltijden aan, zodat hij of zij verschillende smaken kan leren kennen. Varieer in groenten, fruit, granen en eiwitten. Maak het eten aantrekkelijk door het bijvoorbeeld in leuke vormpjes te snijden of er een gezichtje van te maken.
- Samen aan tafel eten: Eet samen met je kind aan tafel op een vast moment en maak er een gezellig moment van. Praat over de dag en betrek je kind bij het bereiden van de maaltijd. Laat je kind ook zelf eten met een lepel of vork.
- Zorg voor een rustige omgeving: Zorg voor een rustige omgeving tijdens het eten. Zet bijvoorbeeld geen televisie aan en laat geen speelgoed op tafel liggen. Zo kan je kind zich beter concentreren op het eten.
- Maak gebruik van gezonde tussendoortjes: Misschien is je kind niet zo van de grote maaltijden. Geef je kind gezonde tussendoortjes zoals fruit, groenten of crackers om toch vol te blijven en voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar, ook niet te veel. Zo voorkom je dat je kind te veel honger heeft tijdens het avondeten.
- Geef het goede voorbeeld: Geef het goede voorbeeld door zelf gezond te eten. Kinderen kijken naar hun ouders en leren zo ook gezonde eetgewoontes aan.
- Geef je kind inspraak: Geef je kind inspraak bij het maken van het boodschappenlijstje en betrek hem of haar bij het kiezen van de maaltijden. Zo voelt je kind zich meer betrokken en is hij of zij eerder geneigd om het eten te proeven. Groente uitkiezen bijvoorbeeld. Zo leer je je kind gezonde keuzes te maken en heeft hij het gevoel inspraak te hebben, terwijl jij de rest van de maaltijd kunt bepalen.
- Maak gebruik van beloningen: Maak gebruik van beloningen om je kind te motiveren om te eten. Beloon je kind bijvoorbeeld met een sticker of een klein cadeautje als hij of zij een nieuw gerecht probeert.
- Bied je dreumes of peuter gezonde dingen aan: Maar laat hem of haar zelf kiezen hoeveel hij eet. Zo went hij aan nieuwe smaken en texturen van gezonde voeding en krijgt hij zijn nodige vitamines binnen, zonder gepusht te worden.
- Straf je kind niet als hij veel knoeit: Netjes eten is voor kleine kinderen nog moeilijk. Je kind op zijn kop geven of corrigeren na een ongelukje maakt het eten een stuk minder leuk.
- Ga op zoek naar recepten: Er zijn genoeg recepten te vinden op internet en in receptenboeken die haast alle kinderen lekker vinden, en waar de groenten als het ware in verstopt zit, zodat je kind toch al zijn voedingsstoffen binnen krijgt.
Wanneer hulp zoeken als je kind slecht eet?
Het is niet ongebruikelijk dat kinderen kieskeurig zijn als het gaat om eten, maar als je merkt dat je kind consequent weigert te eten of zeer beperkte voedingskeuzes maakt die de gezondheid kunnen beïnvloeden, is het belangrijk om professionele hulp te overwegen. Als ouder kun je het gevoel hebben dat je machteloos staat en niet weet waar je moet beginnen om je kind te helpen. Een deskundige kan je helpen bij het beoordelen van de oorzaak van de problemen met eten van je kind en je leren hoe je je kind kunt aanmoedigen om een gezond dieet te volgen. Het inschakelen van hulp kan ook belangrijk zijn als je kind extreem weinig eet of juist overmatig eet, of als er tekenen zijn van onderliggende medische of psychische aandoeningen. Hulp kun je krijgen op het consultatiebureau of van een kindervoedingsdeskundige.
Lees ook:
Hoe kan ik mijn kind meer groente laten eten?Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities
We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.