In dit artikel wordt kort ingegaan op hoe jouw gedachtes of overtuigingen je klachten kunnen beïnvloeden. Ook lees je hoe je bent als je meer mindful zwanger door het leven gaat en hoe het concept mindfulness toegepast kan worden binnen een fysiotherapeutische behandeling.
Beperkende overtuigingen
Over de bevalling of het leven en je rol als moeder en vrouw heb je vast en zeker gedachten en ideeën. Probeer maar eens op te merken wat jouw precieze gedachten zijn over de geboorte, de kraamtijd of over het leven als ouder. Dit hoeft helemaal niet op meditatiekussen met een kaarsje, het kan gewoon heel praktisch op de fiets of tijdens het koken. Observeer je gedachten. Zijn dit jouw eigen opvattingen of heb je ze onbewust overgenomen uit films, boeken of van andere mensen?
Denk bijvoorbeeld aan de vriendin met twee kinderen, die dingen zegt als: ‘als je denkt dat één zwaar is, met twee is het topdrukte, je hebt helemaal geen tijd meer voor elkaar’.
Hoe word jij beïnvloed door dit soort opmerkingen?
Door je bewust te worden van beperkende en mogelijk onware overtuigingen als ‘de bevalling wordt een hel’ of ‘ik ga echt een enorm slaapgebrek krijgen als mijn kind geboren is’, kun je ze vervangen door meer realistische gedachtes als ‘de bevalling zal pijnlijk zijn, maar niet ondraaglijk want ik heb steun van mijn partner en professionals om me heen’ of ‘ik slaap weinig momenteel, maar ben supergelukkig dat mijn baby er is’.
Heb je negatieve gedachten over de toekomst, dan zorgen die nu op dit moment voor angst en spanning. Deze spanning kun je waarnemen als maagpijn, onrust, verkramping, je gaat zweten of zelfs overgeven van spanning of je voelt hoofdpijn opkomen.
Gedachtes creëren lichamelijke sensaties, gevoelens. Denk aan de lichamelijke sensaties die bij verliefd zijn horen, of bij een spannende presentatie. De eerste stap naar verandering is bewustwording. Praktische en meer realistische gedachtes hebben een ander effect op je lichaam. Door meer aandachtig of mindful te zijn, kom je erachter wat jouw onbewuste opvattingen zijn over bijvoorbeeld pijn, je rol als moeder etc.
Hoe ben je mindful?
Mindfulness is de handeling van je concentreren op je ademhaling. Je leert je aandacht te vestigen op je eigen lichaam, ademhaling, gedachtes en emoties en observeert. Mindful leven betekent opmerkzaam zijn van je gedachten en automatische handelingen.
Natuurlijk is er met nadenken en vooruitplannen helemaal niets mis en mindful zijn betekent ook niet dat je zou moeten stoppen met denken. Het denken en de verbeelding zijn typische menselijke kwaliteiten en hebben een grote scheppende en creatieve kracht.
Piekeren, slecht slapen en je veelvuldig zorgen maken daarentegen is wat anders. Het leven is een stuk saaier, zwaarder en moeizamer als je alles van tevoren inkleurt en hiernaar probeert te handelen. Je wordt star en schiet in de stress als dingen anders verlopen dan je gedacht had. En dit kan dan weer lichamelijke klachten geven.
Zo’n starre manier van in de wereld zijn kan doorbroken worden als je vaker bewuster bent van je ademhaling en lichamelijke sensaties. Stiltes tussen gedachten gaan je opvallen.
Mindful leven
Baby’s zijn alleen maar voelend aanwezig. Je baby reageert op wat jij voelt en op hoe je dingen zegt. Baby’s en jonge kinderen zijn volledig aanwezig, helemaal in dit moment. Mooiere leermeesters kun je niet hebben.
Ieder mens heeft dit vermogen om aandachtig te zijn, maar we doen er soms te weinig mee of zijn het vergeten. Wat je zult ervaren is dat middels basic body awareness oefeningen, technieken uit de Vipassana meditatie traditie, interventies uit de NLP en ademhalingsoefeningen je vermogen om aandachtig en opmerkzaam te zijn in je dagelijks leven, groter wordt. Hierdoor ontstaat meer ruimte, stilte in je hoofd waarin gedachten objectiever onderzocht kunnen worden.
Op die bewuste momenten word je als het ware steeds weer wakker en kom je steeds opnieuw aan in het huidige moment. Verdriet en pijn zijn onvermijdelijk en horen bij het leven. Het is niet zo dat mensen die meer mindful door het leven gaan nooit meer gestresst of angstig zijn, maar ze kijken realistischer tegen deze gevoelens aan en reageren er anders op.